Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Mutare şoc de încurajare a tinerilor maghiari

Postat la: 06.07.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

În anii trecuţi, cei aflaţi la guvernare, fie că a fost cei de la PSD, PNL sau PD, au anunţat că sunt preocupaţi de soarta tinerilor. Însă, în realitate, au fost doar promisiuni electorale. De fapt, guvernanţii sunt preocupaţi de soarta tinerilor doar în campaniile electorale când au nevoie de votul lor. Le cerşesc votul, promiţându-le câte-n lună şi în stele, iar după votare, la revedere tinere şi un praz verde.

Ne mai vedem peste patru ani. Atunci ne mirăm că tinerii au plecat din ţară şi nu vor să audă de politicieni români. Însă, Ungaria a făcut în acest an o mişcare interesantă faţă de tinerii plecaţi peste hotare. Din luna aprilie a acestui an, Guvernul Ungariei a pus la cale un sistem prin care doreşte încurajarea tinerilor emigranţi să se întoarcă în ţară. Decizia cabinetului condus de Viktor Orban a trecut oarecum neobservată, dar efectele pe termen lung ale acesteia vor fi extrem de importante.

Astfel, statul maghiar oferă 100.000 de forinţi, adică 318 euro, pe lună, timp de un an, în cazul în care revin în ţară. De asemenea, prin acest program denumit "Come home, young person" se oferă bilete gratuite de avion tinerilor care trăiesc în străinătate şi vor să revină în Ungaria. Sistemul a fost pus în practică din luna aprilie şi autorităţile maghiare au anunţat că 800 de persoane au aplicat deja pentru oferta Guvernului. Astfel, statul maghiar oferă anual 3.816 de euro pentru fiecare tânăr care revine în Ungaria, ceea ce înseamnă că anual se va cheltui pentru cei 800 de tineri circa 3.052.800 de euro. Deşi suma este cam mică pentru a încuraja tinerii să se întoarcă în ţară, banii sunt suficienţi pentru condiţiile de viaţă din Ungaria.

Potrivit site-ului Numbeo, chiria medie pentru o garsonieră în centrul Budapestei este în jur de 260 de euro pe lună. Chiar, în această săptămână, aproximativ 100 de tineri maghiari au participat la un eveniment care a avut loc la Londra şi în cadrul căruia s-a discutat despre noul sistem. Mai trebuie precizat că în Ungaria, salariul mediu lunar este de aproxmativ 634 de euro, comparativ cu Marea Britanie unde este de 2.250 de euro.

La începutul anului, statisticile oficiale maghiare au arătat că în 2014 rata de emigrare a fost cu 46% mai mare decât în anul anterior şi de şase ori mai ridicată decât în 2009. Autorităţile din Ungaria au anunţat că cifra reală este mai mare, pentru că multe persoane nu anunţă atunci când părăsesc ţara. Oare când autorităţile române se vor trezi la realitate şi îşi vor întoarce faţă către tinerii plecaţi peste hotare?

Ion Teleanu

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE