Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Președintele Iohannis dă cu Codu-n gard

Postat la: 21.07.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Neamțul nostru cel de toate zilele - pentru un mandat sau două - a respins promulgarea noului Cod fiscal, că așa au vrut mușchii lui. Nu că ne-am pronunța pro sau contra isprăvii guvernamentale, însă este interesant de remarcat de ce-a procedat așa președintele, iar nu altminteri. Să se priceapă acesta la economie și noi să nu știm? Aș, că de la fizică la finanțe e cale lungă de străbătut, așa că schepsisul e cu totul altul.

Motivele din care Klaus Werner Iohannis a retrimis Codul fiscal în Parlament pentru revizuire ar putea fi îndreptățite, dacă n-ar fi meschine. Și-am vrem să credem - fără nici cea mai mică legătură cu interesele Masoneriei germane, ori altele de peste granițe. Președintele consideră că proiectul aprobat de Parlament, cu unanimitate de voturi, generează fiscalitate excesivă și o relaxare accentuată a impozitelor pe care românii sunt obligați să le plătească statului, ceea ce contribuabilul n-ar merita, ori n-ar fi cazul să beneficieze, pentru moment.

Pe lângă faptul că profesorașul de fizică se crede mai isteț decât ditamai Parlamentul, vezi Doamne, dacă reducerea TVA la 19% nu va putea fi susținută de către stat, vor fi necesare noi măsuri de austeritate, ca pe vremea premierului de tristă amintire, Emil Boc, iar populația nu le va putea suporta, în ciuda faptului că partidul de guvernământ susține contrariul. Cu alte cuvinte, o ipoteză similară poveștii bulgărelui de sare din nuvela lui Ion Creangă. Lăsând la o parte halucinanta și inexplicabila poziție iohannistă, vom încerca să deslușim ce interese obscure se ascund în spatele acestei decizii de politică prezidențială, care nu face altceva decât să tulbure și mai mult apele și-așa excesiv de tulburi ale politicii românești.

În primul rând, trebuie avut în vedere faptul că propunerea scăderii TVA la 19% aparține liberalilor, recte politicianei Andreea Paul Vass. Asta după ce, în noiembrie 2010, pe când duduița blondă (atunci în vârstă de 30 de anișori), susținea cu tărie - din poziția de consilier al premierului Emil Boc - că TVA nu poate fi diminuat. Ca patru ani mai târziu să considere exact pe dos și să depună un amendament la Codul fiscal în acest sens, din partea liberalilor, acceptat, spre stupoarea tuturor, de către PSD. Moment din care s-a declanșat nebunia, fiindcă liberalii numai la asta nu s-ar fi așteptat.

Opoziția PDL-PNL se găsește într-o mare primejdie, cu doar un an înaintea următoarelor alegeri parlamentare. Se află în fața unui fiasco total pe propria mână, precum pasărea ce pre limba ei piere. Fiindcă liberalii au propus scăderea TVA la 19%, PSD a acceptat ideea și curând urmează să ia caimacul inițiativei, dând cu tifla opoziției în prag de alegeri. În realitate, pericolul pentru Iohannis și partidul său de suflet - PNL, din care face parte doar de-un an - nu este acela că Guvernul Ponta nu va putea suporta reducerea TVA, fiind obligat la impunerea unor noi măsuri de austeritate.

Deoarece o asemenea nedorită variantă ar duce - cel mai probabil - la căderea executivului, ceea ce-și doresc cu ardoare afișată Palatul Cotroceni și palizii urmași ai Brătienilor. De fapt, adevărata primejdie pentru președinte și opoziție constă tocmai în succesul măsurii fiscale, ceea ce-ar întări și mai mult partidul de guvernământ, în defavoarea trioului de aur Iohannis-Gheorghiu-Blaga. Mai mult, dacă PSD a redus TVA, chiar și la propunerea liberalilor, meritul relaxării fiscale sustenabile va aparține lui Ponta și ai lui, în niciun caz opoziției. Și-atunci, ce va mai promite alianța PNL-PSD populației în materie de bunăstare, ca oamenii să fie fraieriți să-i voteze la anul? TVA universal de 5% sau zero ? Să fim serioși...

Regretăm cu sinceritate că trebuie s-o spunem, însă președintele ales al României excelează în a da cu oiștea-n gard, fără niciun pardon, demonstrând că este total depășit de funcția ce-o îndeplinește. Și-aici nu facem aluzie la faptul că Iohannis a refuzat nominalizarea lui Mihai Fifor în calitatea de ministru al Transporturilor, pe motiv că acesta n-ar avea suficientă expertiză managerială, cu toate că atare supoziție este de-a dreptul neadevărată, că să nu ne pronunțăm mai brutal.

În realitate, președintele pare a fi total depășit de evenimente, prost sfătuit de consierii pe care și i-a adunat sub aripă, influnțat negativ dincolo de interesul românului de rând de către exasperații Blaga și Gheorghiu, dar mai ales dezorientat de realitatea ce petrece-n jurul lui. Peste toate, chit că Iohannis acum este pe cale să jertfească interesul național - vorba vicepremierului UNPR, Gabriel Oprea - celui personal ori de grup, să nu mire pe nimeni dacă discursul acestuia se va schimba la un moment dat, neamțul devenind aparent un președinte neimplicat politic, așa cum îi cere mai ales Constituția ori, și mai neașteptat, navigând în altă luntre decât cea a PDL-PNL. Căci, în timp, oamenii se schimbă, dacă interesul personal le-o cere.

Dan Coste

 

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE