Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Trezește-te Cioloș: Peste 80.000 de oameni din Botoșani riscă să moară de sete

Postat la: 09.09.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Seceta face ravagii în judeţul Botoşani, pentru al doilea an consecutiv, dar, din pacate, institutiile statului care ar fi trebuit sa intervina dorm in front. Imaginile sunt apocaliptice: dealuri si campuri pline de colb si parjolite de arsita, oameni disperati ca nu mai au apa nici de baut, carute cu bidoane si butoaie stau incolonate, ore in sir, pe camp asteptand cisterna cu apa a pompierilor, animale costelive urla a pustiu de sete si foame.

Este ceva incredibil si greu de descris in cuvinte. De la Păltiniş, Horodiştea, Rădăuţi Prut şi până în zona Ripiceni, Ştefăneşti, de la Ripiceni şi până la Coţuşca, Ungureni, Dîngeni ori Hăneşti, culturile de porumb, floarea soarelui şi soia de pe aproximativ 100.000 de hectare sunt compromise. Fermierii au ajuns în pragul disperării, de la cei mici care lucreaza 5-10 hectare până la cei care lucrează peste 1.000 de hectare. Insa, in ultima luna de zile, numarul localitatilor fara apa de baut creste de la zi la zi.

Astazi, sunt 21 de localitati din judetul Botosani care au ramas fara apa de baut. Practic, circa 80.000 de oameni risca sa moara de sete, iar animalaele acestora, care le asigura traiul de pe o zi pe alta, arata ca niste schelete umblatoare. Puturile au devenit niste hauri negre, izvoarele au secat de mult, iar lacurile de unde beau apa animalele au devenit o mocirla. Sigura speranta a acestora a ramas doar cisterna pompierilor. Primarii dau din colt in colt, dand vina pe cel de sus si pe cei de la judet. Cei de la judet ridica din umeri de nepasare si trateaza situatia cu indiferenta, iar premierul Dacian Ciolos cu ministrii se fac ca vad disperarea celor peste 80.000 din judetul Botosani care risca sa moara de sete.

Nu s-a facut niciun comandament la nivelul Guvernului si al judetului Botosani pentru gestionarea acestei situatiii incredibile. Nimeni nu a umblat la Rezervele Statului pentru ajutorarea acestor oameni. Cei de la Administratia Nationala de Meteorologie au uitat sa emita vreo culoare a unui cod pentru aceasta situatie extrema, desi, in alte dati, dadeau coduri si pentru adieri de vant si scuturari de nori. Acum, pauza, Sau poate sunt in concediu prelungit? Prefectul tehnocrat de Botosani, Dan Nechifor, e rupt de realitatea si habar nu are de ce se intampla in judet, pentru simplu fapt ca se sta mai bine in birou, la aer conditionat, decat sa fie batut de soare si sa mergi prin praful campului.

Presedintele Consiliului Judetean, Costica Macaleti, a abosit dupa ce a fost ales din partea PSD ca sef al judetului, si, ca atare, omul a plecat in concediu de odihna. E drept, ca saptamana aceasta, Costica Macaleti si-a intrerupt concediul de odihna, dar nu pentru seceta care a parjolit 21 de localitati din judet, ci pentru a-si sarbatori cu mare fast ziua de nastere la Botosani. Doar pompieri au raspuns prompt si fac eforturi uriase sa reduca disperarea oamenilor care au ramas fara apa. Toti, de la Palatul Victoria pana la Prefectura si Consiliul Judetean Botosani sunt muti, orbi si surzi cand vine vorba de nenorocirea care s-a abatut asupra oamenilor din judetul Botosani.

Este greu de crezut ca nu exista 10.000.000 de lei la fondul de rezerva al Guvernului ca sa se foreze, in cateva zile, macar cateva zeci de puturi de mare adancime care potoleasca sete oamenilor din aceasta zona. Situatia va deveni de a dreptul dramatica, de luni inainte, cand vor incepe scolile. Nu au apa de baut, nu au apa sa se spele, nu au apa de spalat hainele. In scurt timp, nu vor mai avea nici ce sa manance. Este cea mai crunta seceta din 1946 pana in prezent care s-a abatut asupra acestor oameni si locuri. De la Bucuresti, nu se vede asa ceva, pentru ca agenda guvernantilor este cu totul alta si nu ii intereseaza ca peste 80.000 de oameni si animalele lor sunt la pas sa moara prin insetare.

Ion Teleanu

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE