Se dărâmă șandramaua: Bogdan Badea directorul de investitii de la Hidroelectrica a ajuns sa-si vanda actiunile la compania cu miliarde de euro datorii si contracte blocate
Postat la: 19.07.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Nu mai putin de 188,3 milioane de euro va plăti Hidroelectrica pentru retehnologizarea Amenajării Hidroenergetice Vidraru, cu peste 100 de milioane de euro mai mult față de costurile estimate în anul 2022. Contractul a fost adjudecat în urma unei licitații cu un singur ofertant. Hidroelectrica e deja datoare cu miliarde de euro, iar listarea la bursa nu a fost o reusită decat declaratorie, altfel actiunile companiei scazand ca valoare. Dovadă că Bogdan Badea, ditamai directorul de investitii isi vinde din active.
Compania Hidroelectrica a demarat procedurile pentru retehnologizarea barajului Vidraru în anul 2016. Însă, din cauza modificării legislație în domeniul mediului și apelor obținerea avizelor de mediu, demersurile s-au întins până în aprilie 2022. Prima procedură de achiziție prin „negociere competitivă" a fost lansată în anul 2019. A doua procedură de achiziție s-a desfășurat în perioada 2020 - 2021. Atunci, contractul (cu o valoare de 87 milioane de euro) a fost câștigat de consorțiul format din Romelectro și Litostroj Power. Dar procedura de achiziție a fost anulată. Motivul: „din cauza refuzului ofertantului declarat câștigător de a semna contractul", se menționează într-un raport al companiei Hidroelectrica.
În documentul citat se mai precizează că „anularea procedurii a intervenit într-un moment de instabilitate economică în care creșterea prețurilor la echipamente, materiale, manoperă, într-un cadru legislativ în permanentă schimbare, a condus fără echivoc la nevoia actualizării Deviziului General și a indicatorilor tehnico - economici pentru obiectivul de investiții Retehnologizarea AHE Vidraru". Departamentul de Proiectare al Hidroelectrica a decis, în acest context, să refacă costurile pentru întreaga lucrare.
Se schimba contractul si apare o noua licitatie pentru Vidraru
Într-un final, s-a constatat că „pentru lucrările de instalații aferente construcțiilor, prețurile unitare din SF-ul actualizat de Departamentul Proiectare au fost actualizate cu indicele prețurilor de consum (IPC) pentru perioada aprilie 2020 - aprilie 2022, valoarea indicelui prețului de consum fiind de 117,45%". Acesta a fost pretextul invocat de Hidroelectrica pentru ca valoarea lucrării să sară, de la 87 milioane de euro, la peste 188,3 milioane de euro. Cu noile calcule făcute publice, Hidroelectrica a anunțat organizarea unei noi licitații în februarie 2024 pentru retehnologizarea AHE Vidraru.
Acest proiect prevede lucrări de montaj pentru întreg ansamblu de echipamente mecanice și electrice aferente uvrajelor amenajării, inclusiv realizarea lucrărilor de construcții pentru înlocuirea sau reabilitarea echipamentelor. Totodată, se vor efectua lucrări la baraj, centrală și blocul tehnic. În plus, se va monta un sistem automat de comandă - control al funcţionării echipamentelor și instalațiilor de la toate obiectele amenajării care să permită, pe lângă comenzile locale, conducerea întregului proces de producere a energiei electrice şi a serviciilor de sistem de la distanţă, fără personal permanent de exploatare în subteran centrală.
Licitația a fost finalizată în data de 28 iunie 2024. Documentele publicate în SEAP arată că Hidroelectrica a primit o singură ofertă, din partea consorțiului format din Electromontaj și Koncar Engineering Co. Ltd. din Croația. Valoarea contractului pentru retehnologizarea de la Vidraru a fost stabilită la 188,38 milioane de euro. Compania românească Electromontaj, o fostă societate de stat înființată în anul 1949, este abonată la lucrările de construcție a proiectelor utilitare pentru electricitate și telecomunicații.
Bogdan Badea, directorul de investiţii al Hidroelectrica, a vândut acţiuni de 133.000 de lei
In contextul mentionat mai sus, nu este deloc de neglijat ca Bogdan Badea, director de investiţii al companiei de stat Hidroelectrica (simbol bursier H2O) a vândut un număr de 1.032 de acţiuni H2O la preţul de 128,8 lei, potrivit raportului publicat luni de companie. Preţul a fost de 128,8 lei iar cumpărători au fost investitorii de la Bursa de Valori Bucureşti. Aceasta este prima vânzare de acţiuni H2O a unui director al companiei de la listarea din iulie 2023 încoace. Bogdan Badea a fost CEO al companiei până în toamna lui 2023 iar de atunci încoace este chief investment officer (CIO). Mandatul său este valabil până la 6 noiembrie 2027. Hidroelectrica are o capitalizare de 59 mld. lei. De la începutul lui 2024 acţiunile au urcat cu 0,8%.
Sub conducerea lui Bogdan Badea, Hidroelectrica a obţinut profituri record în anii 2022 (4 mld lei) şi 2023 (6,3 mld lei), dar profitand din plin de criza energetică, cand "baietii destepti" din energie vindeau foarte scump curentul provenit din surse ieftine. Badea a bifat şi dezvoltarea afacerilor către producţia de energie eoliană prin realizarea primului M&A al unei companii de stat prin achiziţia parcului eolian Crucea dar şi intrarea companiei pe piaţa de furnizare, creşterea masivă şi consolidarea portofoliului de clienţi
Anterior funcţiilor deţinute la Hidroelectrica, Badea a fost membru în Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom (2015- 2016), membru în Consiliul de Administraţie al Rompetrol Rafinare (2015), Director General BNB Renewable Consulting (2009-2013, 2014), Director Dezvoltare şi Strategie Electrica S.A. (2007-2009), Preşedinte al Consiliului de Administraţie al Electrica Bio-Heat S.A. (2008-2009), membru al Consiliului de 58 Administraţie al Enel Energie Muntenia şi Enel Energie S.A. (2007-2009), potrivit raportului financiar al Hidroelectrica.
Hidroelectrica rectifică bugetul pe 2024 şi estimează profit, dividende şi investiţii mai mici. Acţiunile scad!
Vanzarea actiunilor de catre Bogdan Badea are legatura cu faptul că Hidroelectrica (H2O), cel mai mare producător de energie din România şi cea mai mare companie listată la Bursa de Valori Bucureşti, a propus o rectificare a cifrelor bugetate pentru 2024 acţionarilor care se vor întruni pe 28 iunie, aşteptându-se la un profit net de 4,15 mld. lei, rezultat în scădere cu 14,2% faţă de bugetul aprobat anterior şi în scădere cu 34,4% comparativ cu rezultatul anului trecut.
„Rectificarea Bugetului de Venituri şi Cheltuieli al S.P.E.E.H Hidroelectrica S.A. se impune ca urmare a influenţei recente, neprevăzută şi semnificativă, a unor modificări legislative şi factori externi care afectează situaţia financiară a societăţii. Aceasta se referă în special la ajustarea unor indicatori economico-financiari a căror depăşire este posibilă doar prin includerea sumelor necesare în bugetul de venituri şi cheltuieli al societăţii", notează compania într-un raport.
Morgan Stanley păstrează preţul ţintă de 95 de lei pentru acţiunile Hidroelectrica în urma rectificării negative
Analiştii băncii americane de investiţii Morgan Stanley au păstrat preţul ţintă de 95 de lei pentru acţiunile producătorului de energie electrică Hidroelectrica (simbol bursier H2O), estimat că va fi atins până în vara lui 2025, chiar şi după rectificarea în sens negativ a bugetului companiei pe 2024. Preţul ţintă a fost acordat în ianuarie 2024 când a fost redus de la 110 lei.
Morgan Stanley scrie într-o notă pentru clienţi că bugetul pe 2024, schimbat de companie pe fondul iefinirii energiei, este sub aşteptări analiştilor chestionaţi de Bloomberg. Spre comparaţie acţiunile H2O se tranzacţionează pe 16 iulie la Bursa de Valori Bucureşti la 129 de lei. Acţiunile se tranzacţionează la un multiplu P/E de 9,7 ori profitul net.
"Profitul net bugetat este de 4,15 miliarde lei pentru fiecare din cei trei ani 2024, 2025 şi 2026. Acesta este cu 15% sub, respectiv cu 5% sub şi cu 1% peste aşteptările analiştilor chestionaţi de Bloomberg. În medie, noile bugete de profit net sunt cu 6% sub aşteptările Bloomberg pe parcursul celor 3 ani. Acestea reprezintă, de asemenea, o reducere semnificativă în comparaţie cu bugetele anterioare de 4,84 miliarde lei, 4,79 miliarde lei şi respectiv 4,65 miliarde lei pentru 2024, 2025 şi 2026. Pe medie, aceasta implică o reducere de 13 % pe parcursul perioadei", se arată într-o notă a analiştilor Morgan Stanley semnată de Arthur Sitbon, CFA, equity analyst.
Hidroelectrica a rectificat pe finalul lunii mai bugetul pe 2024, aşteptându-se acum la un profit net de 4,15 mld. lei, rezultat în scădere cu 14,2% faţă de bugetul aprobat anterior şi în scădere cu 34,4% comparativ cu rezultatul anului trecut, conform calculelor ZF. Compania motivează rectificarea ca urmare a influenţei unor modificări legislative şi factori externi care afectează situaţia financiară a societăţii. "Aceasta se referă în special la ajustarea unor indicatori economico-financiari a căror depăşire este posibilă doar prin includerea sumelor necesare în bugetul de venituri şi cheltuieli al societăţii". Venituril bugetate sunt de 10,3 mld. lei în 2024, faţă de 10,9 mld. lei în bugetul iniţial.
Arthur Sitbon notează că Hidroelectrica a menţionat în bugetul rectificat şi estimările cu privire la dividendele pentru 2024 şi 2026, implicând o rată de distribuire de 90%. "În cazul în care acestea s-ar materializa, aceasta ar implica un randament mediu al dividendelor de 6,7% pentru acţiuni în următorii ani, fără a lăsa nicio diferenţă faţă de randamentul actual randamentul actual al obligaţiunilor româneşti pe 10 ani de 6,9%. Astfel, considerăm că evaluarea actuală a acţiunilor acţiunilor este ridicată şi ne menţinem ratingul de subexpunere pe acest nume".
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Ucrainienii abia mai rezistă. Putin vrea să cucerească urgent Odesa și să aibă graniță comună cu România si să înglobeze Transnistria
Vladimir Putin vrea sa cucereasca Odesa pentru a taia accesul Ucrainei la principalul sau port la Marea Neagra, a relata ...
-
Info Sud-Est: Containere ale flotei iraniene, aflată sub sancțiuni UE și SUA, ajung în Portul Constanța, în timp ce Autoritatea Vamală spune că nu știe ce mărfuri intră în țară
Dupa ce flota maritima a Iranului a intrat sub sancțiunile Uniunii Europene pentru ca transporta drone pentru Rusia, con ...
-
RepoterIs - La Facultatea de Mecanică, de la decan în jos toți sunt rude: soți și soții, tați și copii. Tablou de familie cu profesori, noră, nepoată, fiu
Cei mai importanți profesori ai Facultații de Mecanica din cadrul Universitații Tehnice lucreaza alaturi de rudele lor a ...
-
O analiză de excepție: Războaie diabolice declanșate de știri false. Reînarmarea este rodul propagandei pe fondul spălării pe creier a maselor
„Inima" Papei „sangereaza cand se gandește la Ucraina, la situația tragica și inumana din Gaza și la Orientu ...
-
Tucker Carlson dezvăluie complotul lui Rupert Murdoch de a-l înlătura pe Donald Trump
Fostul prezentator al Fox News, Tucker Carlson, a afirmat ca familia Murdoch a incercat sa-l recruteze pentru a candida ...
-
E prăpăd: Armata israeliană ascunde amploarea reală a pierderilor după violentele atacuri cu rachete hipersonice iraniene
Israelul a recunoscut ca a fost lovit de peste 50 de rachete trase de Iran si care au ucis 28 de persoane in cele 12 zil ...
-
Efectul Palantir: Armata SUA recrutează titani din Silicon Valley ca locotenenți-colonei. O nouă eră a fuziunii dintre tehnologie și armată
Într-o mișcare revoluționara care a provocat valuri atat in sectorul tehnologic, cat și in cel al apararii, Armata ...
-
Averile miniștrilor din Guvernul Bolojan. Care sunt cele mai bogate persoane din cabinet
Averile miniștrilor din Guvernul Bolojan variaza destul de mult. Daca unii au mai multe proprietați și conturi in banci, ...
-
Algoritmul Palantir a scos la iveală acuzația nucleară cheie care a declanșat războiul dintre Israel si Iran
Autor: Alastair Crooke Rezoluția Consiliului AIEA din 12 iunie 2025 privind „nerespectarea" obligațiilor Iranului ...
-
Arena haLeilor: Vicepremierul de cartel Dragoș Anastasiu in fruntea bucatelor puse pe masa interlopului Nicu Gheară
Firma vicepremierului Dragoș Anastasiu, cel care vrea sa reformeze statul ca in emisiunea "Arena Leilor" - unde a presta ...
-
Bani de mâncare de la stat și pentru cei cu salarii de peste 12.000 lei. Cine mai primeste indemnizatie de hrana si cât
Mii de bugetari, inclusiv cei cu salarii lunare de peste 10.000 de lei, continua sa incaseze lunar diferite sporuri de l ...
-
Escrocheriile penibile ale viitorului ministru al Economiei: Și-a „vândut"apartamentul din București ca să încaseze bani pentru chirie de la Parlament
Deputatul de Gorj, Radu Miruța, nominalizat de USR ministrul economiei și digitalizarii, are multe afaceri dubioase la a ...
-
SCENARIU PROBABIL POST-APOCALIPTIC: BUCUREȘTI DUPĂ UN ATAC NUCLEAR!
Context de declanșare: Pe fondul unui conflict regional escaladat (de exemplu, intre NATO și o putere eurasiatica), Bucu ...
-
Cum l-a păcălit Netanyahu pe Trump sa atace Iranul. A avut intr-adevar Mossad informatii ca iranienii muta activele nucleare si pun focoase pe rachetele hipersonice?!
Președintele american Donald Trump a anunțat, duminica dimineața, ca SUA a efectuat un „atac foarte reusit" impotr ...
-
STENOGRAME DNA - Cum se pensionau militarii cu șpagă la șeful secției de Neurochirurgie de la "Carol Davila": "Vrei să intri în comisie?"
Mai mulți militari ar fi dat șpagi șefului secției de Neurochirurgie de la Spitalul "Carol Davila", Marian Mitrica, pent ...
-
Directorul CFR Călători: "Am peste 11.000 de euro pe lună. Ce înseamnă angajat al statului? Trebuie să mor de foame?!"
Traian Preoteasa, directorul CFR Calatori, a fost intrebat intr-o conferinta de presa despre declaratia sa de avere si c ...
-
Scandal monstru pe Bulgaria: Politico acuză că guvernul de la Sofia a redus artificial inflația pentru a intra în zona euro
Politico publica o ancheta exploziva, acuzand ca Bulgaria, aproape de aderarea la zona euro, ar fi „manipulat" dat ...
-
Rusia și-a orientat strategia pentru a pune mâna pe România: "Rețeta nu e complicată, dar e pusă ingenios în practică"
Cercetator al Institutului de Istorie „Nicolae Iorga" al Academiei Romane și specializat in istoria fostei URSS și ...
-
LISTA integrală a celor aproape 100 de măsuri fiscale discutate de către partide pentru reducerea deficitului
Cele patru partide care vor sa formeze coaliția de guvernare au discutat o lista cu aproape 100 de masuri posibile pentr ...
-
Ritualuri satanice în Israel: Un imens scandal izbucneste sub pretextul respectării traditiilor religioase
Un recent raport de investigație realizat de Israel Hayom a dezvaluit un model de abuz sexual ritual și manipulare psiho ...
-
Să fie doar Teoria Conspiratiei?! „Opțiunea Samson" a Israelului include orașe americane si europene pe lista țintelor nucleare
O serie de documente publicate saptamana aceasta, obținute in urma unui atac cibernetic asupra serverelor serviciilor de ...
-
Vehiculele electrice colectează cantități uriașe de date, inclusiv informații psihologice, genetice și medicale
Un recent reportaj de investigație difuzat pe Channel 5 a explorat riscurile legate de securitatea datelor și confidenți ...
-
Prețul incompetenței: Mitul tarifelor mici la Hidroelectrica. Cât plătim de fapt pe energie față de restul tarilor din UE
Hidroelectrica este, potrivit prețurilor anunțate recent pentru contractele pe care le va semna cu consumatorii casnici ...
-
Zeci de parlamentari cu imobile în București și Ilfov primesc bani de chirie. Care sunt cele mai sonore nume
Zeci de parlamentari primesc bani de chirie deși au imobile in București sau Ilfov. Cei mai mulți dintre aceștia sunt de ...
-
Dezvaluiri explozive - Serviciile secrete iraniene despre șeful AIEA Rafael Gross : "Lucrează în cooperare cu Israelul!"
Serviciile de informații iraniene au anunțat ca dețin documente care arata ca șeful Agenției Internaționale pentru Energ ...
-
O ilegalitate imensa la AMEPIP: Cu o depăsire a termenului de doua luni, incompetentul Cătălin Hojda e (re)numit la conducerea interimară in ciuda Comisiei Europene
Premierul interimar al Romaniei, Catalin Predoiu, profita de haosul din tara si de faptul ca atentia opiniei publice e c ...
-
Mafia lui Burduja stie cum sa SAPE statul! O operatiune de 132 de milioane de euro din bani publici
Scenariul de coșmar al corupției sistemice se rescrie in sectorul energetic. Protagoniști: SAPE S.A., doua SRL-uri-fanto ...
-
Rusia a angajat fermieri africani pentru a face șampon, apoi i-a trimis la război in Ucraina
Migranții disperați atrași la Moscova de anunțuri false de angajare sunt folosiți pentru a consolida forțele de invazie ...
-
OZN-urile au fost folosite de Pentagon pentru a masca cele mai obscure programe militare ale SUA
O echipa a Pentagonului, insarcinata de Congres sa investigheze presupuse programe secrete privind tehnologie extrateres ...
-
Paradoxul "Burduja" - bani pentru mafie: România produce din ce în ce mai multă energie solară, dar o oprește voit dintr-un motiv bizar
Parcurile fotovoltaice se inmulțesc rapid in Romania, capacitatea instalata trecand deja de 2.400 MW și noi proiecte fii ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu