ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Consumul sporit de alcool a devenit o problemă majoră și în rândul animalelor care fac beții in lanț

Postat la: 30.10.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Un nou studiu arată că alcoolul este prezent în mod natural în aproape toate ecosistemele de pe Pământ, ceea ce face probabil ca majoritatea animalelor care se hrănesc cu fructe zaharoase și nectar să absoarbă în mod regulat substanța intoxicantă.

„Ne îndepărtăm de această viziune antropocentrică conform căreia alcoolul este folosit doar de oameni și că, de fapt, etanolul este destul de răspândit în natură", a declarat Anna Bowland, cercetător în cadrul echipei de la Universitatea din Exeter. După ce au studiat documente privind animalele și alcoolul, oamenii de știință au găsit o „colecție diversă" de specii care au integrat etanolul în alimentația lor, care este extras în mod normal din fructe fermentate, sevă și nectar.

Etanolul a devenit disponibil pe Pământ în urmă cu aproximativ 100 de milioane de ani, când plantele cu flori au început să producă fructe zaharoase și nectar pe care drojdia le putea fermenta. Conținutul de alcool este de obicei scăzut, în jur de 1% până la 2% alcool în volum (ABV), dar în fructele de palmier mai coapte, concentrația poate ajunge la 10% ABV.

În cadrul unui studiu, cimpanzeii sălbatici din sud-estul Guineei au fost filmați în timp ce beau seva alcoolică a palmierilor de rafie. Maimuțele păianjen de pe insula Barro Colorado, Panama, preferă fructele galbene de mombin, încărcate cu etanol, care conțin între 1 % și 2,5 % alcool. „Există tot mai multe dovezi că oamenii nu sunt singurii care beau", au scris autorii studiului în Trends in Ecology and Evolution.

Multe animale par să aibă o toleranță impresionantă la alcool. În ciuda „consumului generos de etanol" al rociului cu coadă de pix, cercetătorii nu au găsit nicio dovadă că acesta s-ar fi intoxicat cu alcool, dar recunosc că „nu este clar cum s-ar comporta un rociu cu coadă de pix în stare de ebrietate".

Animalele care consumă în mod regulat alimente fermentate au tendința de a metaboliza rapid alcoolul, fiind scutite astfel de efectele sale cele mai grave. Totuși, unele creaturi întâlnesc etanolul mai rar și pot suferi consecințele.

Testele efectuate pe mătăsarii de cedru, care au murit după ce s-au izbit de garduri și de alte structuri, au arătat că aceștia zburau sub influența alcoolului după ce s-au înfruptat din fructele prea coapte ale arborelui de piper brazilian. „Starea de ebrietate nu este benefică într-un mediu în care lupți pentru supraviețuire", a declarat Bowland.

Probabil cele mai uimitoare efecte ale alcoolului sunt observate la insecte. Masculii muștelor de fructe apelează la alcool atunci când sunt respinși ca parteneri, în timp ce femelele unei specii strâns înrudite devin mai puțin pretențioase în ceea ce privește partenerii lor și fac sex cu mai mulți masculi după ce au băut alcool. Muștele de fructe își depun ouăle în alimente bogate în etanol, protejându-le de paraziți.

La începutul acestei luni, cercetătorii conduși de Eran Levin de la Universitatea Tel Aviv au descoperit că viespile orientale ar putea fi singurele animale capabile să consume o cantitate nelimitată de alcool fără a suferi efecte negative. „Ele pot ingera până la 80% dintr-o soluție de etanol fără niciun efect negativ asupra mortalității sau comportamentului lor", a declarat Sophia Bouchebti, unul dintre autorii studiului.

„Unul dintre următorii noștri pași este să testăm dacă animalele din sălbăticie preferă alimentele care conțin etanol sau le consumă doar atunci când nivelurile de etanol sunt prea scăzute pentru a fi detectate sau când fructele nefermentate sunt greu de găsit", a declarat Matthew Carrigan de la College of Central Florida, care a lucrat la studiu împreună cu Bowland.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE