Consumul sporit de alcool a devenit o problemă majoră și în rândul animalelor care fac beții in lanț
Postat la: 30.10.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Un nou studiu arată că alcoolul este prezent în mod natural în aproape toate ecosistemele de pe Pământ, ceea ce face probabil ca majoritatea animalelor care se hrănesc cu fructe zaharoase și nectar să absoarbă în mod regulat substanța intoxicantă.
„Ne îndepărtăm de această viziune antropocentrică conform căreia alcoolul este folosit doar de oameni și că, de fapt, etanolul este destul de răspândit în natură", a declarat Anna Bowland, cercetător în cadrul echipei de la Universitatea din Exeter. După ce au studiat documente privind animalele și alcoolul, oamenii de știință au găsit o „colecție diversă" de specii care au integrat etanolul în alimentația lor, care este extras în mod normal din fructe fermentate, sevă și nectar.
Etanolul a devenit disponibil pe Pământ în urmă cu aproximativ 100 de milioane de ani, când plantele cu flori au început să producă fructe zaharoase și nectar pe care drojdia le putea fermenta. Conținutul de alcool este de obicei scăzut, în jur de 1% până la 2% alcool în volum (ABV), dar în fructele de palmier mai coapte, concentrația poate ajunge la 10% ABV.
În cadrul unui studiu, cimpanzeii sălbatici din sud-estul Guineei au fost filmați în timp ce beau seva alcoolică a palmierilor de rafie. Maimuțele păianjen de pe insula Barro Colorado, Panama, preferă fructele galbene de mombin, încărcate cu etanol, care conțin între 1 % și 2,5 % alcool. „Există tot mai multe dovezi că oamenii nu sunt singurii care beau", au scris autorii studiului în Trends in Ecology and Evolution.
Multe animale par să aibă o toleranță impresionantă la alcool. În ciuda „consumului generos de etanol" al rociului cu coadă de pix, cercetătorii nu au găsit nicio dovadă că acesta s-ar fi intoxicat cu alcool, dar recunosc că „nu este clar cum s-ar comporta un rociu cu coadă de pix în stare de ebrietate".
Animalele care consumă în mod regulat alimente fermentate au tendința de a metaboliza rapid alcoolul, fiind scutite astfel de efectele sale cele mai grave. Totuși, unele creaturi întâlnesc etanolul mai rar și pot suferi consecințele.
Testele efectuate pe mătăsarii de cedru, care au murit după ce s-au izbit de garduri și de alte structuri, au arătat că aceștia zburau sub influența alcoolului după ce s-au înfruptat din fructele prea coapte ale arborelui de piper brazilian. „Starea de ebrietate nu este benefică într-un mediu în care lupți pentru supraviețuire", a declarat Bowland.
Probabil cele mai uimitoare efecte ale alcoolului sunt observate la insecte. Masculii muștelor de fructe apelează la alcool atunci când sunt respinși ca parteneri, în timp ce femelele unei specii strâns înrudite devin mai puțin pretențioase în ceea ce privește partenerii lor și fac sex cu mai mulți masculi după ce au băut alcool. Muștele de fructe își depun ouăle în alimente bogate în etanol, protejându-le de paraziți.
La începutul acestei luni, cercetătorii conduși de Eran Levin de la Universitatea Tel Aviv au descoperit că viespile orientale ar putea fi singurele animale capabile să consume o cantitate nelimitată de alcool fără a suferi efecte negative. „Ele pot ingera până la 80% dintr-o soluție de etanol fără niciun efect negativ asupra mortalității sau comportamentului lor", a declarat Sophia Bouchebti, unul dintre autorii studiului.
„Unul dintre următorii noștri pași este să testăm dacă animalele din sălbăticie preferă alimentele care conțin etanol sau le consumă doar atunci când nivelurile de etanol sunt prea scăzute pentru a fi detectate sau când fructele nefermentate sunt greu de găsit", a declarat Matthew Carrigan de la College of Central Florida, care a lucrat la studiu împreună cu Bowland.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Dan Nica: "Oamenii se tem mai mult de sfârșitul lunii decât de sfârșitul lumii!"
Europarlamentarul Dan Nica susține că oamenii se tem mai mult de sfârșitul lunii decât de sfârșitul lumii. Concluzia a fost trasă în urma audierilor care l-au vizat pe comisarul european pentru Energie și Locuințe. Nica a solicitat soluții pentru europenii păcăliți prin manipularea pieței de energie.
-
Consecințele revenirii la putere a lui Donald Trump, cum vor evolua războaiele planetare
De azi încep calculele, poziționările și repoziționările tuturor celor implicați într-un fel sau altul în jocurile de putere, nu doar în SUA, nu doar de ordin planetar, ci absolut în fiecare țară care-și azimutează conducerile în funcție hegemonul sau hegemonii care sunt prezenți pe scenă;
-
Prima reacție de la Teheran după victoria lui Trump: "Am făcut previziunile necesare înainte"
Traiul iranienilor nu va fi afectat de alegerile din SUA, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Fatemeh Mohajerani, miercuri, după ce Donald Trump și-a anunțat victoria în cursa prezidențială.
-
Primul anunț făcut de Ursula von der Leyen după victoria lui Donald Trump: "Îl aștept cu nerăbdare!"
Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a reacționat la victoria lui Donald Trump. Ursula Von der Leyen l-a felicitat miercuri "călduros" şi a declarat că aşteaptă "cu nerăbdare" să colaboreze din nou cu noul lider al SUA.
-
Andrew Tate după victoria lui Donald Trump in alegeri: "Multumesc lui Dumnezeu. Bărbații nu vor mai rămâne gravizi!"
Imediat după victoria lui Donald Trump in fata Kamalei Harris in alegerile prezidentiale din SUA, Andrew Tate a avut un comentariu caracteristic care s-a viralizat in reteaua X:
-
Donald Trump a avut primul discurs ca președinte ales la scurt timp după victoria in fata Kamalei Harris: "Voi opri războaiele!"
Președintele ales al Americii, Donald Trump, anunță, în primul discurs după ce a fost ales din nou șef al Statelor Unite, că nu va porni războaie, ci le va opri.
-
Bibi Netanyahu l-a demis pe ministrul apărării intr-un moment cheie al războiului. L-a ales in loc pe cel care l-a făcut persona non grata pe Antonio Guterres
Premierul Israelului Benjamin Netanyahu l-a demis pe ministrul Apărării Yoav Gallant, transmite BBC.
-
Dovezi ale existenței vieții de apoi - Descoperirea făcută de un om de știință american
Un om de știință faimos din SUA susține că a descoperit dovezi ale existenței unei vieți de apoi, datorită studiilor care au implicat milioane de pacienți care au avut experiențe aproape de moarte.
-
Misterul lui Ahile, al frumoasei Elena si al Calului Troian. Cât e născocire și cat e adevar în faimoasa poveste a Iliadei lui Homer
Când auzim numele Ahile, ne gândim la un mare erou grec din mitologie care a luptat în războiul troian. Ahile este cunoscut pentru puterea și curajul lui pe câmpul de luptă, dar este un mister dacă Ahile a fost real sau nu.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Cel mai inteligent om de pe Planeta: "Nu e nimic acolo. E pustiu!"
- 2.Anunțul unei femei din New York cerând sfaturi despre cum sa-si găsească un soț bogat. Ce raspuns a primit e absolut de senzatie
- 3.Obiceiul considerat "sănătos" pentru o lungă perioadă, criticat de experții în longevitate: vă poate lua ani din viață
- 4.Fobalistul care a venit în fustă și pe tocuri la națională a răbufnit în fața atacurilor: "Data viitoare..."
- 5.Baba Vanga: Omenirea va fi martora unui eveniment tulburător care va afecta întreaga planetă
- 6.7 alimente care NU erau sănătoase dar acum au devenit!
- 7.Gafă incredibilă: Oana Zăvoranu a vândut mașina în care soțul ascunsese economii de 300.000 de euro
- 8.Miturile despre obezitate nu au nicio bază științifică. Nu sări peste mese, alege alimente pline de nutrienți și nu mânca mult sau foarte caloric
- 9.Vârsta biologică vs Vârsta cronologică: Află în 30 de secunde ce varsta ai in realitate cu un test extrem de eficient
- 10.Un bărbat declarat mort a revenit la viață în timpul unei proceduri de donare de organe
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu