ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Miturile despre obezitate nu au nicio bază științifică. Nu sări peste mese, alege alimente pline de nutrienți și nu mânca mult sau foarte caloric

Postat la: 11.10.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Există o mulțime de mituri și concepții greșite despre obezitate care sunt răspândite în mod constant în întreaga lume. În ciuda cercetărilor și studiilor ample, societatea a dezvoltat un concept toxic al obezității și mulți oameni nu sunt dispuși să afle adevărul din spatele bolii complexe și cronice. Iată, potrivit obesityaction.org, câteva mituri despre obezitate.

Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică din România, obezitatea este o condiție medicală caracterizată prin creșterea greutății corporale, ca urmare a acumulării de țesut adipos, definită printr-o valoare a indicelui de masă corporală mai mare sau egal cu 30 kg/m2 . Obezitatea are consecințe importante asupra calității vieții, în general, cu impact asupra incidenței, prevalenței și mortalității prin boli asociate, precum cele cardiovasculare, endocrine și a unor forme de cancer.

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Obezității, marcată în întreaga lume pe data de 4 martie, promovează conștientizarea asupra problematicii date de această condiție, adoptarea unui stil de viață sănătos precum și acțiunile necesare pentru combaterea obezității.

Anterior, potrivit worldobesity.org, Ziua Mondială de Luptă Împotriva Obezității era pe 11 octombrie, dar în 2020 s-a luat decizia mutării acesteia, pe data de 4 martie.

La nivel global, conform datelor existente, în anul 2020, aproape 1 miliard de oameni, adică una din șapte persoane, suferea de obezitate, iar estimările sunt sumbre. Se presupune că în 2035, în întreaga lume, 1,9 miliarde de oameni vor avea obezitate, ceea ce ar însemna că unul din patru oameni va avea această problemă medicală.

Deși nu știm tot ce ar trebui să știm despre obezitate și gestionarea greutății, răspândirea miturilor și concepțiilor greșite este dăunătoare.

Mit: Obezitatea nu este o boală
Din punct de vedere cultural, avem tendința de a vedea obezitatea ca rezultat al alegerilor necorespunzătoare ale stilului de viață. Pur și simplu nu este cazul.

Obezitatea este o boală complexă și cronică, ce trebuie luată în serios, ca oricare altă boală. Este o problemă medicală ce poate crește riscul pentru alte boli și care afectează milioane de oameni din întreaga lume.

Mit: Obezitatea este cauzată de o dietă proastă și de lipsa activității fizice
Există multe motive pentru care cineva poate fi afectat de boala numită obezitate. Deși dieta necorespunzătoare și lipsa activității fizice pot contribui la apariția obezității, aceștia nu sunt singurii factori care o pot provoca.

Uneori, obezitatea poate avea o cauză genetică sau poate fi favorizată de anumite medicamente sau chiar boli rare. De exemplu, unele medicamente care sunt folosite pentru a ajuta pe cineva cu boli fizice sau psihice pot cauza creșterea în greutate, ceea ce poate duce la obezitate. Există și oameni care sunt predispuși genetic la obezitate și se pot lupta cu aceasta încă de la naștere.

Dieta și exercițiile fizice joacă cu siguranță un rol important în menținerea sănătății. Dar obezitatea nu poate fi prevenită sau tratată doar prin respectarea acestor doi factori.

Oamenii nu sunt doar dezinformați despre obezitate. Există o mulțime de informații greșite în jurul nutriției, care pot afecta percepția generală despre obezitate și tratamentul obezității.

Mit: Dacă vrei să slăbești, ai nevoie de o dietă săracă în carbohidrați
Dacă vă gândiți la o dietă care limitează un anumit grup de alimente, probabil că nu este un plan care poate fi urmat pe termen lung. Cu alte cuvinte, s-ar putea să nu reușiți să vă țineți de el. Limitarea grăsimilor, carbohidraților și proteinelor poate duce la lipsa anumitor nutrienți, de care corpul are nevoie. Practic, toate alimentele se pot încadra în planul de nutriție. Singura problem este să reușiți să păstrezații echilibrul.

Mit: Mănâncă doar o masă completă, pe zi, ca să slăbești rapid
Săritul peste mese va duce la o pierdere temporară în greutate, dar rezultate nu vor fi de lungă durată. Limitarea cantității de alimente pe care o consumați nu oferă organismului dumneavoastră combustibilul de care are nevoie pentru a funcționa optim. Nu veți putea îndeplini funcțiile zilnice așa cum le-ați face de obicei. Săritul peste mese vă poate lăsa, de asemenea, cu o senzație de foame excesivă. Ulterior, foamea vă poate determina să mâncați mai mult decât în mod normal.

Așadar, urmăriți să aveți cel puțin trei mese echilibrate pe zi. O regulă generală este să mâncați la fiecare patru - cinci ore, fără să faceți excese. Și dacă simțiți foame între mese, luați o mică gustare, compusă din alimente sănătoase.

Mit: Luând vitamine, poți mânca și alimente mai puțin sănătoase
Vitaminele nu sunt un înlocuitor pentru o dietă echilibrată. În schimb, gândiți-vă la ele ca la o poliță de asigurare. Dacă alimentele din farfurie nu vă oferă suficient dintr-un anumit nutrient, o multivitamină poate compensa ceea ce lipsește. Urmăriți să mâncați zilnic o varietate de fructe, legume, proteine ​​slabe, lactate cu conținut scăzut de grăsimi și cereale integrale, pentru a oferi organismului toți nutrienții de care are nevoie, doar din alimentație.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE