Expert anticoruptie american: "Practicile abuzive ale DNA pun in pericol democratia din Romania"
Postat la: 02.10.2016 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Avocatul si expertul anticoruptie american Robert Carmona-Borjas a dezvaluit intr-un articol publicat pe data de 1 octombrie 2016 in publicatia The Hill, din Washington DC, riscurile pe care activitatile abuzive ale DNA le au asupra drepturilor omului, vietii private si democratiei din Romania. Dupa ce scoate in evidenta succesele DNA, asa cum rezulta acestea din sondaje sau diferite statistici, autorul vorbeste despre o "latura mai intunecata" a luptei anticoruptie din Romania.
"Este deja o rutina pentru mass-media din Romania sa stationeze echipe de filmare in fata sediul DNA, pentru a prinde imaginea zilei cu o personalitate politica in catuse, deplasandu-se spre masina politiei", a spus autorul, iar "acest fapt ridica unele probleme". Prima problema este potentialul enorm ca lupta anticoruptie sa fie folosita "pentru plata politelor [personale] si urmarirea rivalilor", data fiind usurinta cu care se poate deschide un dosar si porni o "investigatie compromitatoare care poate pune capat unei cariere".
A doua problema e legata de incalcarea drepturilor omului si a respectului vietii private. "DNA-ul este foarte dependent in acuzare de interceptarile telefonice si alte probe furnizate de catre serviciile de informatii romanesti, inclusiv SRI", a spus autorul. Acesta a facut referire la istoria din perioada comunista, cand Securitatea lui Ceausescu comitea abuzuri "la scara larga", lucru continuat si dupa caderea comunismului.
"In 1996, avertizorul de integritate din SRI Constantin Bucur a divulgat dovezi ca serviciul a fost angajat intr-un program secret si ilegal de ascultare a telefonelor politicienilor, functionarilor publici si jurnalistilor", a spus autorul. Mai recent, "cu doar cateva zile in urma, un tribunal din Bucuresti a exclus interceptari si alte probe obtinute ilegal din dosarul DNA avand ca obiect acuzatia de luare de mita formulata impotriva Liei Olguta Vasilescu, primarul orasului sudic Craiova", a mai spus autorul.
A treia problema este legata de "socanta" diversitate a acuzatiilor care fac obiectul anchetelor DNA. "DNA investigheaza tot felul de infractiuni, de la spalare de bani si evaziune fiscala, pana la fraude marunte. Un politician este chiar acuzat de DNA ca a condus fara permis", a spus Carmona-Borjas. Aici a dat si exemplul lui Gabriel Oprea, care este acuzat de catre DNA pentru ucidere din culpa, facandu-l pe autor sa se intrebe daca "ar trebui procurorii anticoruptie sa investigheze astfel de lucruri".
Autorul invita, insa, sa se priveasca dincolo de cazurile trimise in judecata, la cele care nu avanseaza deloc si la potentialul de santaj pe care acestea il au. "Ca tanar avocat in tara mea natala, Venezuela, am intalnit ofiteri de politie si din serviciile militare care santajau tot timpul. Victima era luata pentru interogatoriu, i se prezentau unele dovezi de un anumit fel si i se spunea ca acuzatia putea fi clasata in schimbul a ceva. Acel ceva putea fi o proba impotriva unui peste mai mare. Sau, cel putin in Venezuela, ar putea fi bani", a spus autorul.
"In hatisul generat de statistici, exista o statistica care ar trebui sa provoace ingrijorari", si anume ca numai 10% din dosarele deschise de DNA sunt trimise in judecata, ceea ce-l face pe autor sa se intrebe ce se intampla cu restul dosarelor. "Este necesar sa intreb, ce se intampla cu restul de 90%? Imaginati-va cat de multa autoritate discretionara pune acest fapt in mainile echipei de 97 de procurori ai doamnei Kovesi si cat de largi sunt limitele pentru eroare sau, mai rau, pentru abuz", a spus Carmona-Borjas.
"Coruptia oficiala merita si necesita o urmarire penala acerba. Dar, din ce punct zelul trece o linie si compromite politica in general - adica democratia - in loc de politicienii corupti?", si-a concluzionat autorul articolul. Mentionam ca pe data de 4 iunie 2016 Congresmena Loretta Sanchez, co-presedinta grupului de prietenie cu Romania din Congresul SUA, a exprimat ingrijorari cu privire la incalcarile documentate ale drepturilor omului sub pretextul combaterii coruptiei in Romania.
Despre autor
Robert Carmona-Borjas este avocat si expert in chestiuni militare, securitate nationala, anticoruptie, buna guvernare si apararea drepturilor omului. Este unul dintre profesorii de la American University din Washingfton DC si a predat la George Washington University. Originar din Venezuela, Robert Carmona-Borjas a cerut dupa 2002 azil politic in Statele Unite. Robert Carmona-Borjas este cofondatorul Fundatiei Arcadia, o fundatie anti-coruptie creata cu scopul de a promova valorile statului de drept si ale democratiei in regiuni politice tumultoase din jurul lumii.
Publicatia The Hill are cea mai larga circulatie in mediul politic din Washington DC, fiind citita de birourile tuturor membrilor din Congress, de lideri de opinie, institutii americane si oameni de afaceri. Publicatia se focalizeaza in principal pe politica, afaceri si relatii internationale si acopera mediatic evenimentele de la Casa Alba, Congres si campaniile pentru alegerile la nivel federal.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Teoreticianul transumanist Yuval Harari îi numește pe cei care nu folosesc Inteligența Artificială "oameni inutili"!
Transumanismul, redus la esență, este eugenie pură (modificare genetica, sau modificare tehnologica - prin implanturi). Se autointitulează "H+", adică mai mult sau mai bine decât un om. Ceea ce, bineînțeles, este ceea ce înseamnă și eugenia. Omul modificat in ADN sau omul augumentat tehnologic... Pana la urma, cam acelasi lucru in opinia transumanista.
-
Guvernul se pregătește pentru o criză alimentară apocaliptică: cere comercianților să trimită stocurile deținute! (document important)
Secretariatul General al Guvernului a pus, în dezbatere publică, o Ordonanță de Urgență prin care va solicita producătorilor și comercianților să transmită Guvernului stocurile disponibile.
-
Pandemia și războiul au umflat conturile bogaților lumii cu 453 de miliarde de dolari în ultimii doi numai în domeniul alimentelor si energiei!
Averile miliardarilor din industria alimentară şi energetică au crescut cu 453 de miliarde de dolari în ultimii doi ani, în contextul creşterii preţurilor la energie şi mărfurilor în timpul pandemiei, precum şi pe fondul războiului din Ucraina, a dezvăluit un raport al organizaţiei nonprofit Oxfam, relatează The Guardian.
-
Șefa Comisiei de Apărare: "În țara noastră s-a vorbit despre venirea lupului şi acum lupul a dat iama în turma din satul vecin!"
Sefa Comisiei de Apărare de la Senat, Nicoleta Pauliuc, susține că ultimele trei luni au adus pentru România un paradox legat de securitate: pe de o parte, amenințările la adresa securității naționale sunt cât se poate de concrete; pe de altă parte, garanţiile de securitate pe care țara noastră le are din partea aliaților sunt la cel mai înalt nivel de la crearea statului român modern.
-
Prima ţară care a introdus carantina obligatorie pentru pacienţii infectaţi cu variola maimuţei: au fost raportate 4 cazuri în ultima săptămână!
Belgia este prima ţară care a introdus carantină obligatorie de 21 de zile pentru pacienţii infectaţi cu variola maimuţei, după ce a raportat 4 cazuri pozitive în ultima săptămână, relatează Politico.
-
Brazilia liberă de OMS: Presedintele Bolsonaro anunta ca nu va semna tratatul international privind pandemiile!
Președintele brazilian Jair Bolsonaro anunță că OMS nu va interveni în afacerile braziliene legate de pandemie. El a reafirmat, intr-o conferinta de presa, fără echivoc că "OMS nu va călca în picioare suveranitatea națională".
-
OMS avertizează: Lumea se confruntă cu "provocări formidabile" din cauza COVID, a variolei maimuței și a războaielor!
Lumea se confruntă cu "provocări formidabile", printre care covid, războiul din Ucraina și variola maimuței, a avertizat șeful Organizației Mondiale a Sănătății, citat de BBC.
-
Alexandru Rafila, despre variola maimuței: nici vorbă să fie o pandemie. Riscul de infecție este mic!
Ministrul Sănătății, Alexandru Radila, susține că virusul variola maimuței nu poate fi considerat, un pericol, deocamdată și nici nu se pune problema să vorbim despre o pandemie.
-
Filme din 11 țări concurează pentru marele premiu al Festivalului Internațional al Filmului Ecologist de la Galați
Filmul ecologist este celebrat, anul acesta, pe malul Dunării, la Galați, între 7 și 11 iunie, în cadrul Festivalul Internațional de Film Ecologist ECOFEST, unul dintre cele mai importante festivaluri de gen din Europa de Est.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Rechizitoriul COVID: Care este adevărul?
- 2.Incredibil: Magistrații vor beneficia de spitalizare gratuită plus 15.000 de euro și la deces familia primește minimum 50.000 de euro!
- 3.Bill Gates creează o forță globală de intervenție rapidă în caz de pandemie: GERM va fi bratul militarizat al OMS. Modelul a fost gandit și de Raed Arafat!
- 4.Războiul din Ucraina ascunde dezastrul vaccinarii Covid-19: Sindrom imunodeficitar, septicemii, decese - creștere și de 2024% în SUA!
- 5.Avocat Elena Radu: "Europa ne face Cobai. M-am ingrozit cand am vazut in actele oficiale ale UE!"
- 6.Event 202: Simulare pandemie de Variola Maimuței cu 270 de milioane de morți in noiembrie 2021. Event 201: Simulare pandemie Coronavirus in octombrie 2019!
- 7.Putin despre biolaboratoarele secrete: "Nu voi fi eu cel care o va spune, ci oamenii de știință care s-au ascuns în Azovtal și care sunt acum la Moscova!"
- 8.Patentul #666 al lui Bill Gates transformă oamenii in biosenzori si device-uri care sa genereze criptomonede pentru bogatii planetei!
- 9.Nanotehnologia în vaccinuri: un studiu independent alertează opinia publică!
- 10.Originile intelectuale ale Forumului de la Davos: Povestea uimitoare a celor care l-au recrutat pe Klaus Schwab!
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu