Secretul murdar al Europei: Bătrânul continent se prăbușește în ritm accelerat
Postat la: 23.12.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
În contextul în care Donald Trump este pe punctul de a prelua din nou Casa Albă peste câteva săptămâni, iar economia Europei se află într-o criză din ce în ce mai gravă, temelia pe care se sprijină prosperitatea regiunii nu este doar fisurată, ci este în pericol să se prăbușească, informează Politico.
Economia Europei s-a dovedit remarcabil de rezistentă în ultimele decenii, datorită expansiunii spre est a blocului și cererii puternice pentru produsele sale din Asia și Statele Unite. Cu toate acestea, pe măsură ce boom-ul îndelungat al Chinei se apropie de sfârșit, iar tensiunile comerciale cu Washingtonul încețoșează imaginea comerțului transatlantic, zilele de aur au apus.
Vânturile încrucișate economice care traversează continentul amenință să se transforme într-o furtună perfectă în 2025, pe măsură ce un Trump dezlănțuit își pune ochii pe Europa. Pe lângă impunerea de noi tarife pentru orice, de la Bordeaux la Brioni (producătorul italian de costume preferat al președintelui ales), viitorul lider al lumii libere își va consolida cu siguranță cererea ca țările NATO fie să pună la dispoziție mai mulți bani pentru propria apărare, fie să piardă protecția americană.
Aceasta înseamnă că Europa, care se luptă deja să țină în frâu deficitele în creștere pe fondul scăderii veniturilor fiscale, se va confrunta cu tensiuni financiare și mai mari, ceea ce ar putea declanșa noi tulburări politice și sociale.
Recesiunile și războaiele comerciale pot veni și pleca, dar ceea ce face această conjunctură atât de periculoasă pentru prosperitatea continentului are de-a face cu cel mai incomod adevăr dintre toate: UE a devenit un deșert al inovării.
Deși Europa are o istorie bogată în invenții uluitoare, inclusiv descoperiri științifice care au dat lumii totul, de la automobile la telefon, radio, televiziune și produse farmaceutice, ea a devenit o țară codașă.
Cândva sinonimă cu tehnologia auto de ultimă oră, Europa nu mai are astăzi niciun vehicul electric printre cele mai bine vândute 15. După cum a remarcat fostul prim-ministru italian și bancherul central Mario Draghi în recentul său raport privind competitivitatea în declin a Europei, doar patru dintre primele 50 de companii de tehnologie din lume sunt europene.
Dacă Europa rămâne pe traiectoria actuală, viitorul său va fi, de asemenea, italian: cel al unui muzeu în aer liber în declin, deși frumos, plin de datorii, pentru turiștii americani și chinezi.
„Trăim o perioadă de schimbări tehnologice rapide, determinate în special de progresele în domeniul inovației digitale și, spre deosebire de trecut, Europa nu se mai află în fruntea progresului", a declarat în noiembrie președintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde.
Vorbind la medievalul Collège des Bernardins din Paris, Lagarde a avertizat că modelul social lăudat al Europei ar fi în pericol dacă nu schimbă rapid cursul.
„În caz contrar, nu vom fi în măsură să generăm bogăția de care vom avea nevoie pentru a ne satisface nevoile de cheltuieli în creștere pentru a ne asigura securitatea, a combate schimbările climatice și a proteja mediul", a spus ea.
Draghi, care și-a prezentat raportul Comisiei Europene în septembrie, a fost mai tranșant: „Aceasta este o provocare existențială".
Din păcate, repararea infrastructurii economice a Europei este mai ușor de spus decât de făcut.
Cu Donald Trump la Casa Albă și republicanii săi în controlul ambelor camere ale Congresului, Europa nu a fost niciodată mai expusă capriciilor politicii comerciale americane.
Dacă Trump își pune în aplicare amenințarea de a impune tarife vamale de până la 20 % asupra importurilor de pe continent, industria europeană ar suferi o lovitură puternică. Cu peste 500 de miliarde EUR în exporturi anuale din UE către SUA, America este de departe cea mai importantă destinație pentru produsele europene.
Indiferent de motiv, Europa pare să fi făcut prea puțin pentru a se pregăti pentru întoarcerea lui Trump. Primul răspuns al președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la realegerea acestuia a fost să sugereze Europei să cumpere mai mult gaz natural lichefiat (GNL) din SUA. Acest lucru l-ar putea mulțumi pe Trump pentru o vreme, dar nu este o strategie.
„Eșecul liderilor europeni de a trage învățăminte din ultima președinție Trump se întoarce acum să ne bântuie", spune Clemens Fuest, președintele Institutului Ifo din München, un important grup de reflecție economică.
Micul secret murdar al cheltuielilor europene pentru cercetare și dezvoltare este că jumătate din acestea provin din Germania. Și cea mai mare parte a acestor investiții se îndreaptă către un singur sector: cel auto.
Deși acest lucru ar putea părea evident, având în vedere dimensiunea sectorului (veniturile anuale ale industriei auto germane sunt de aproape o jumătate de trilion de euro), nu acesta este sectorul în care puteți obține cel mai mare profit pentru dolarul (sau euro) dumneavoastră. Acest lucru se datorează faptului că inovațiile din sectorul auto, cum ar fi îmbunătățirea eficienței consumului de combustibil al unui motor, sunt incrementale.
Cu alte cuvinte, companiile reinventează literalmente roata, în locul unor produse complet noi, cum ar fi un iPhone sau Instagram, care ar crea o piață complet nouă.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
OMS solicită o sumă colosală pentru crizele sanitare fără precedent "în contextul conflictelor, schimbărilor climatice, epidemiilor şi strămutării populaţiilor"
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a cerut 1,5 miliarde de dolari pentru a îşi susţine activităţile în 2025 în contextul ''crizelor sanitare mondiale fără precedent'', o sumă identică celei de anul trecut.
-
Fenomenul cosmic care a schimbat totul: un obiect interstelar masiv misterios a aranjat planetele sistemului nostru solar pe orbită
Un nou studiu revoluționar aduce o perspectivă surprinzătoare asupra istoriei sistemului nostru solar. Cercetătorii sugerează că un obiect interstelar masiv, cu o masă de până la 50 de ori mai mare decât cea a lui Jupiter, ar fi influențat dramatic orbitele planetelor în urmă cu câteva miliarde de ani. Ce ar putea fi acest misterios colos cosmic?
-
Raport al Forumului Economic Mondial: Care sunt sunt principalele riscuri globale în 2025
Conflictele armate, fenomenele meteorologice extreme şi dezinformarea au fost identificate drept principalele riscuri globale pentru acest an, potrivit unui raport publicat miercuri de Forumul Economic Mondial (WEF), citat de CNBC.
-
Cel mai celebru influencer din lume vrea să cumpere TikTok: O mulțime de miliardari m-au contactat
Într-o serie de postări pe platforma X, cel mai urmărit creator de conținut de pe YouTube, MrBeast, a dat de înțeles că va încerca să cumpere rețeaua de socializare chineză, care este amenințată cu interzicerea în Statele Unite.
-
Hackerii ruși schimbă strategia și atacă pe WhatsApp: Este prima dată când grupul de hackeri a fost observat folosind această tactică
Grupul rus de hackeri Star Blizzard a lansat o campanie de spear phishing în noiembrie prin intermediul platformei de mesagerie WhatsApp, marcând o schimbare în tacticile de lungă durată, a raportat Microsoft într-o postare pe blog pe 16 ianuarie.
-
Dianei Șoșoacă vrea ca România sa se apropie de BRICS: "Aş putea ajunge la închisoare, iar partidul să fie interzis!"
Într-un interviu acordat celei mai vechi publicaţii din Rusia, Izvestia, europarlamentarul Diana Șoșoacă, liderul S.O.S. România, propune Bucureştiul ca loc al negocierilor de pace dintre Rusia şi Ucraina, vorbește despre posibila sa candidatură la prezidențiale, descrie situaţia alegerilor din România şi arată că România ar avea de câştigat din apropierea de BRICS.
-
RAISA 8283 - APOCALIPSA A ÎNCEPUT! "PATRIA A PRIORI!"
Fost ofițer superior în divizia de Apărare a MApN, cont Raisa 8283, a dat semnalul pentru contra-lovitura de stat, din partea serviciilor secrete românești.
-
Un avion misterios patrulează de ore bune pe cerul României. Este Bombardier Challenger 650, iar datele zborului au fost ascunse
Un avion misterios patrulează de ore bune pe cerul României, urmând același itinerar de zbor. Bombardier Challenger 650 este considerat un avion de spionaj, iar datele zborului au fost ascunse. În plus sunt doar două avioane de acest fel în lume.
-
Cea mai citită ştire la ruşi: Georgescu a acuzat NATO că încearcă să declanșeze un al Treilea Război Mondial prin România
Interviul dat de Călin Georgescu conspiraționistului american Alex Jones în care a susținut, fără nici o dovadă, că "globaliștii" vor să declanșeze al treilea Război Mondial cu ajutorul României, a devenit cea mai citită ştire în presa de propagandă a Kremlinului.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Bomba de la NASA: 2025 pregătit pentru „depopularea masivă" pentru a introduce „simularea Matrix"
- 2.CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
- 3.Secretul murdar al Europei: Bătrânul continent se prăbușește în ritm accelerat
- 4.Cele 10 crize care vor decima omenirea in urmatorii 50 - 80 de ani. Este aproape inevitabil ca rasa umana va fi o amintire peste 100 de ani
- 5.„Cel mai înfricoșător lucru care s-a întâmplat vreodată": Vor dezvălui „fișierele Twitter" pentru întregul guvern al SUA laboratoarele biologice din Ucraina? VIDEO
- 6.15 "Lebede negre" si "Steaguri false" în 2025. Evenimente profetite care ar putea reseta ordinea mondială
- 7.Producătorii de carne de porc folosesc Terapia Genică pe bază de ARNm pe animale încă din 2018
- 8.New York Times: Anulînd fără dovezi alegerile, CCR a oferit un cadou Rusiei
- 9.Un scandal uriaș: Credit Suisse a ascuns conturile naziștilor
- 10.Kelemen Hunor face dezvaluiri despre Călin Georgescu și rețeaua condusa spionul comunist care a penetrat NATO și a furnizat informații către KGB
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu