Adevărată bombă in dosarul Coldea-Dumbravă-Anaconda
Postat la: 25.05.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Afaceristul care a depus denunțul împotriva generalilor Florian Coldea și Dumitru Dumbravă a făcut obiectul primului dosar instrumentat de EPPO în România, soldat anul trecut cu o condamnare de 4 ani cu executare în primă instanță. Doar că, ciudățenie mare, parchetul european condus de Laura Kovesi nu a făcut apella decizia judecătorilor, deși ceruse inițial condamnare de 10 ani.
Cătălin Hideg a fost condamnat pentru fapte de corupție implicînd fonduri europene în februarie 2023, sentința nefiind definitivă. Este vorba de celebra, de acum, sentință care l-a făcut pe Hideg să-i denunțe pe cei doi generali, care i-au cerut sute de mii de euro în schimbul "aranjării" dosarului. Și condamnat și cu banii luați, Hideg a declanșat atacul la cuplul Coldea&Dumbravă și a depus denunțul la DNA care a condus la audierile de joi. În paralel, în februarie acest an, Cătălin Hideg și societatea sa, Sanimed Internațional, au atacat condamnarea la 4 ani de închisoare cu apel, joi avînd loc un prim termen, cu amînare pentru data de 20 iunie din lipsa apărării.
Ciudățenia este că Parchetul European nu a făcut, la rîndul lui, apel, deși procurorii lui Kovesi solicitaseră o condamnare de 10 ani, ca și cum EPPO s-ar declara mulțumit cu sentința. Dacă la apel, judecătorii îi scad un pic din pedeapsă lui Hideg, acesta poate lua cu suspendare, ceea ce ar putea ridica întrebarea dacă nu cumva, ironic, Coldea și Dumbravă chiar l-au "optimizat" pe clientul lor.
Intrarea generalilor Coldea și Dumbravă în malaxorul DNA, ieri, provoacă deranj electoral maxim, la nivel înalt. Pentru că de prea multă vreme se vorbește de lupta purtată de fostul cap al SRI, în penumbră, pentru a pregăti aducerea Laurei Kovesi la Cotroceni. Ceea ce ar înseamna, automat, și marea revanșă a generalului scos cu un șut în fund de Iohannis din sistem. Doar că, după evenimentul de ieri, pista de aterizare a Laurei Kovesi a căpătat gropi care aproape o fac neutilizabilă.
Poate ar fi momentul, apropo de candidatura șefei EPPO, să reamintim un articol misterios apărut acum un an, care s-a dovedit mai profetic decît și-ar fi imaginat cineva la vremea respectivă. Un articol etichetat de noi ca fiind din categoria "specialelor" care apar, uneori în presa de la noi, nu pentru toată lumea, ci doar pentru cine are ochi să vadă și minte să înțeleagă. Și prin care anumite personaje grele sunt avertizate că nu e bine ce fac.
În martie 2023, revista la a cărei lansare participase însuși directorul SRI în funcție la acea vreme, am numit Newsweek, a publicat un articol care nu prea se încadra deloc în propriul peisaj publicistic. Un material în care se lansau o serie de informații fierbinți, unele, aparent, fără legătură între ele, intitulat "Cînd se lansează Kovesi în cursa pentru Cotroceni" și care venea nu mult după un interviu al șefei EPPO, critic la adresa Comisiei Europene, într-un mod foarte surprinzător.
Care erau principalele idei, preluate și de Inpolitics la acea vreme:
- Interviul dat de Kovesi în care declanșează în mod deschis un război cu Executivul european, adică CE, relevă că apar primele fisuri reale între Parchetul European și Comisia Europeană. Ar putea să ducă la o posibilă finalizare înainte de termen a mandatului lui Kovesi la șefia parchetului European.
- Geoană are un comitet pentru susținerea candidaturii din care fac parte mai mulți oameni de afaceri, de la Șucu de la Mobexpert până la Ostahie de la Altex.
- Florian Coldea se ocupă cu adunarea oastei electorale pentru Kovesi.
- Ajutoarele lui Coldea sunt liberalul Ilie Bolojan, și chiar europarlamentarul Gheorghe Falcă, dar și un USR-ist șters, Vlad Botoș.
- Eventuala candidatură a lui Kovesi s-ar putea plia pe o platformă civică care va atrage diverse partide la polul dreptei format din USR, Forța Dreptei și PMP până la o pleiadă de formațiuni civice.
- Cătălin Drulă, liderul USR, ia în calcul și candidatura prezidențială a Elenei Lasconi, primarul din Câmpulung Muscel
- Enigmatica vizită privată a Maiei Sandu, președinta Moldovei, la Oradea face parte din aceeași încercare a lui Coldea de a-i crește bazinul electoral lui Kovesi cu cei 1 milion de moldoveni care au și cetățenia română.
- Coldea este cel care i-a asigurat ani de zile informațiile lui Kovesi când aceasta conducea DNA unde și-a clădit, consolidat și cimentat imaginea de zeiță de necontestat al justiției, dreptății și adevărului.
- Oastea lui Kovesi s-a arătat extrem de nemulțumită și vocală de schimbarea de la șefia DNA, de faptul că omul lor de paie, Crin Bologa, nu a fost selectat pentru al doilea mandat.Ceea ce le-ar fi permis să aibă un aliat extrem de important în bătălia politică din 2024.
- De aici a venit și atacul la persoană la adresa lui Marius Voineag, cel mai probabil, noul șef al DNA.
- Daniel Morar, adversar declarat al lui Kovesi și al serviciilor secrete care au susținut-o în permanență, și-ar putea forma o platformă civică/formațiune politică alături de o dezvăluitoare de plagiate pe care o va pune la dispoziția candidatei la Cotroceni în 2024.
- Pe fondul protestelor sociale din Europa generate în principal de crizele multiple declanșate de războiul lui Putin din Ucraina, și mămăliga autohtonă are potențial real de explozie.
În anul care s-a scurs de atunci, cum spuneam, au venit confirmări spectaculoase. Alianța USR-PMP-FD s-a constituit abia în decembrie, la 10 luni după articol. Geoană și-a continuat și accelerat eforturile de a-și asigura o cît mai largă susținere pentru Cotroceni. Candidatura prezidențială a Elenei Lasconi a apărut și ea pe tapet, după cîteva luni, cu scandalul de rigoare.
Informațiile despre grupul de sprijin al Laurei Kovesi din care fac parte o serie de nume politice, în frunte cu al lui Ilie Bolojan, și care lucrează discret, au luat amploare. La fel și cele despre sforile trase pentru aceeași Kovesi de rețeaua Coldea.
Emilia Șercan, "dezvăluitoarea de plagiate" și-a continuat campania de autovictimizare, întru menținerea cotei, recent dînd un atac voalat și la candidatul PNL, Sebastian Burduja. Marius Voineag a devenit șef al DNA, iar despre presiuni și intimidări la adresa lui, inclusiv politice, s-a vorbit și în ultima vreme, din ce în ce mai des. (Aici, aici, aici, aici, aici etc)
Cel mai important, însă, conflictul Laurei Kovesi cu CE s-a adîncit recent, ceea ce ne-a făcut să credităm și noi ipoteza că, de fapt, el ar putea fi doar pretextul retragerii ei de la șefia EPPO pentru a se dedica unei candidaturi prezidențiale. Proiectul lansării lui Kovesi despre care relata Newsweek anul trecut a cam mers șnur pînă aseară, cînd s-a scurtcircuitat într-un punct care s-ar putea dovedi esențial.
Cu un Coldea plasat sub control judiciar e greu de crezut că s-ar mai putea construi ceva; desigur, asta nu înseamnă că nu rămîn destui alții care vor continua să lucreze la proiect. Doar că viitorul apropiat ar putea produce și mai multe gropi în pista pregătită pentru aterizarea în România a șefei EPPO. Am putea crede că, prin articole precum cel difuzat de Newsweek, lui Florian Coldea i s-a transmis un mesaj discret că se știe de planurile lui. A fost prevenit, dar nu s-a oprit. De acum, lucrurile chiar se complică pentru fosta sa parteneră din legendarul binom.
Bogdan Tiberiu Iacob
ULTIMA ORA
-
ESTE ACEASTA O FOTOGRAFIE INEDITĂ CU CHIPUL LUI EMINESCU?
Așa cum nu bănuiam vreodată în căutările mele, azi am dat peste o imagine care ar putea fi una dintre cele mai importante pe care le-am văzut în ultimii ani; un presupus portret inedit al lui Eminescu. Povestea descoperirii ei datează din 1968 și la vremea respectivă a fost subiectul unei serioase anchete de presă.
-
Situație complicată, inextricabilă și extrem de periculoasă în Orientul Apropiat
Istoria recentă, cea de după 1948, anul fondării statului Israel, contează mai mult probabil decât istoria recentă a oricărei alte regiuni a lumii. Istoria recentă a regiunii, cea a ultimilor 80 de ani, e mereu vie, prezentă, revizitată de toți participanții la interminabilul conflict care face neîntrerupt prima pagină a ziarelor de pretutindeni, mai ales din Occident și din lumea arabo-musulmană.
-
Diana Șoșoacă nu poate candida: CCR a admis contestația împotriva candidatei SOS România la Președinția României
Curtea Constituțională a României a admis sâmbătă contestația împotriva candidaturii Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale. Decizia CCR este definitivă, în acest moment Diana Șoșoacă fiind exclusă din cursa prezidențială.
-
Claudiu Tarziu după interzicerea candidaturii Dianei Șoșoacă: "Atenție cu democrația pe scări!". Si alti politicieni au reactionat cu aceeasi vehementa fata de decizie
Liderii AUR iau atitudine fata de decizia CCR de interzicere a candidaturii la prezidentiale a Dianei Șoșoacă. După George Simion care a spus ca niciunui român nu i se poate lua dreptul de a candida si a atras atentia ca asta i se poate intampla si lui, Claudiu Tarziu a avut o reactie pe Facebook:
-
Ciolacu verifică zonele lovite de inundații acum trei săptămâni: Am promis că nu voi lăsa niciun român în urmă
Liderul PSD a ajuns în zonele afectate de inundațiile devastatoare din urmă cu trei săptămâni. Marcel Ciolacu s-a declarat mulțumit de eforturile depuse de autoritățile locale care lucrează la refacerea infrastructurii distrusă de ape.
-
Procesul care a îngrozit Franţa - Filmările în care Gisèle Pelicot era violată de bărbați, prezentate pentru prima dată în public
Pentru prima dată, videoclipuri şi fotografii au fost difuzate vineri, în prezenţa publicului, la aşa-numitul proces al violurilor din Mazan, Franța, dar acest lucru nu a schimbat poziţia inculpaţilor, care au susţinut aproape toţi că au crezut că participă la un „scenariu" libertin.
-
S-a aflat recent cum reușește Michael Schumacher să comunice în prezent, iar detaliile sunt sfâșietoare
Michael Schumacher a avut, weekendul trecut, prima sa apariție publică de la tragic accident suferit cu 11 ani în urmă pe pârtia de schi. Aceasta a fost o întâlnire cu un grup mai mare de apropiați, în contrast cu cercul restrâns de persoane care îi sunt aproape în mod constant.
-
Al-Qaida a comis un atac de proporții alarmante, cu sute de morți în doar câteva ore
Până la 600 de oameni au fost împuşcaţi mortal în câteva ore de militanţi având legături cu al-Qaida într-un atac comis în august asupra unui oraş din Burkina Faso, potrivit unei evaluări de securitate a guvernului francez, care aproape dublează numărul morţilor citat în rapoartele anterioare.
-
Sondaj CURS - Partidele care ar intra în Parlament și ce majorități se pot forma pentru viitorul Guvern
Un sondaj de opinie CURS de tip Omnibus realizat la nivel național, în perioada 10 - 23 Septembrie 2024, indică faptul că formarea noii majorități în urma alegerilor parlamentare din decembrie ar fi dificil de realizat dacă PSD și PNL nu vor continua alianța de guvernare.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Americanii îl trimit acasă pe KWI și-i pun în offside camarila!
- 2.Am numărat bisexualii de la vârful statului român. Și m-am înspăimântat!
- 3.Falsificarea Istoriei nu aduce decât vrajbă între români și evrei! O replică la declarația lui Zubin Metha
- 4.Crima împotriva păcii a fost (aproape) perfectă!
- 5.De ce are nevoie Iohannis de imunitate ca de aer
- 6.În apărarea Babilonului: Levantul n-a cucerit niciodată Persia!
- 7.Virgil Popescu a furat de a rupt
- 8.De la cartierul-dormitor la orasele de 15 minute
- 9.Fără vize în America. Ce păzesc masonii pe care îi plătim de la buget?
- 10.Ziua în care liberalii pleacă de la măcelărie
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu