Alegerile anticipate din Franța
Postat la: 16.06.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
57 % dintre francezi vor demisia lui Emmanuel Macron dacă pierde alegerile legislative anticipate de pe 30 iunie și 7 iulie. Este rezultatul unui sondaj al Institutului CSA pentru CNEWS, Europe 1 și Journal de Dimanche.
Pentru tranșa de vârstă de 18-24 de ani, cei care așteaptă demisia după legislativele anticipate pierdute crește la 76 %. Întrebarea a fost lansată voluntar vagă, astfel că înfrângerea lui Macron poate merge de la o majoritate absolută a opoziției reprezentată de dreapta populistă RN (Ressemblement Național) până la haos sau eșecul președintelui de a obține o majoritate cu care să poată guverna. Doar cei de peste 65 de ani nu vor demisia în caz de eșec a lui Emmanuel Macron. Doar 47 % dintre cei peste 65 de ani sunt pentru o demisie în caz de eșec.
Alegerile legislative anticipate din Franța sunt cea mai importantă consecință directă a rezultatelor de la alegerile europarlamentare. Pe lângă minikrachul Bursei din Paris care a pierdut peste 6 % într-o săptămână. Aceste alegeri din Franța sunt importante și pentru restul UE și deci și pentru România: continuarea războiului din Ucraina și federalizarea Europei care ar trebui să înceapă de la 1 ianuarie 2025. Rezultatele foarte bune ale dreptei naționale populiste (așa-zisa extremă dreaptă) reprezentată de RN au fost pe larg anticipate de toate institutele de sondare. Emmanuel Macron și echipa lui știau la ce să se aștepte. Macron a recunoscut că se aștepta la o moțiune de cenzură în toamnă ce ar fi avut toate șansele să fie votată.
Într-o conferință de presă de pe 12 iunie 2024, cu 18 zile înainte de primul tur, Macron s-a explicat pe larg și le-a răspuns întrebărilor, unele foarte agresive, ale ziariștilor. Strategia sa e destul de simplă. Vrea să-și extindă majoritatea atât la dreapta, în dauna partidului LR (Les Republicaines) conservator, cât și la stânga în dauna Partidului Socialist, partid social-democrat. De altfel, când a venit la putere în 2017, Macron printr-un fals centru (smuls de la stânga) a reușit să-i prădeze atât pe conservatori cât și pe socialiști, creând o majoritate fără caracter, susținut de miliardari, de oligarhi cum sunt Bernard Arnault, Xavier Niel etc. Alegerile anticipate declanșate de președintele francez sunt o lovitură de poker comparată de mulți analiști cu o lovitură de stat.
Franța se găsește într-o foarte complicată situație economică, cu o datorie de peste 3 000 de miliarde de euro, 120 % din PIB. Macron, partidul său și miliardarii care-i susțin au fost incapabili să restabilească o creștere economică sănătoasă. Franța e pe buza recesiunii. Emmanuel Macron și partidul său prezidențial, Renaissance, au de partea lor pensionarii, locuitorii cartierelor bogate din marile orașe și sunt finanțați și susținuți prin presa pe care o dețin vreo 7-8 miliardari. Stânga și dreapta populară națională, celelalte două blocuri aproape egale cu „centrul" lui Macron, sunt votate și susținute de micile orașe, de locuitorii periferiilor și de lumea rurală. Ruptura dintre cele două lumi, dintre bogați și săraci, s-a adâncit până la explozie, cum s-a văzut cu mișcarea „vestelor galbene", îngenunchiată de Macron și de lumea înstărită.
Pentru prima dată după 70 de ani lumea populară, dreapta populară sau stânga, care altădată îl vota pe Georges Marchais și Partidul Comunist Francez, prietenii lui Nicolae Ceaușescu, are șansa de a prelua puterea în Franța, în dauna burgheziei. Schimbarea ar fi una de mare impact european și internațional. Franța e specialistă în a provoca revoluții și pentru alții. Războiul din Ucraina, federalizarea programată a Europei și bursele vor trebui să țină cont.
În alocuțiunea și conferința sa de presă, Emmanuel Macron și-a speriat cât a putut electoratul fidel. A vorbit de mai multe ori despre pensii (mari!) și eventuala lor neplată, de exemplu. Despre pierderea avantajelor pe care cei avuți o riscă dacă vine la putere Marine Le Pen și lumea săracă pe care aceasta o reprezintă. A trecut foarte rapid peste conflictul din Ucraina. Știe că francezii nu-l urmează în delirurile lui războinice de copil îngâmfat și iresponsabil, la dispoziția marelui capital internațional. Programul său politic e unul compact burghez, europeist și ultraliberal. „Macron nu e reprezentantul celor bogați ci a celor foarte bogați" - François Hollande, fostul președinte și șef al lui Macron. În alocuțiunea sa, Macron nu a scos nici un cuvânt despre totala sa aliniere la Washington și la marea finanță globală. Printre „marile" și „revoluționarele" măsuri anunțate în conferința sa de presă e și cea privind interzicerea telefonului mobil pentru cei mai mici de 11 ani.
Mai mulți specialiști în drept constituțional au depus la Consiliul Constituțional (Curtea Constituțională) o contestație asupra legalității decretului care încadrează organizarea alegerilor anticipate prin care cer anularea decretului prezidențial. Timpul prea scurt face imposibil de aplicat recomandările constituționale pentru niște alegeri de o asemenea importanță.
Petru Romoșan
ULTIMA ORA
-
O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
Horațiu Potra, omul arestat pentru că ar fi urmărit să producă tulburări sociale și deținea mai multe arme în mașină, a condus, de fapt, operațiuni neoficiale în numele statului român de ani de zile și lucrează cu ofițeri din FOS/Operațiuni Speciale, dar și cu ofițeri SPP.
-
Decizia CCR a afectat puternic piața financiară din România: Cotația leu/ euro vine cu surprize
Decizia CCR de anulare a alegerilor a afectat piața financiară din România, după ce vreme de mai bine de o săptămână acțiunile de la Bursa de Valori București s-au prăbușit.
-
Cine a decis să-l salveze de la moarte pe Bashar al-Assad și familia acestuia?
Răsturnările de regim duc - de cele mai multe ori - la lichidarea liderilor din acele țări. Nu a fost cazul în Siria, având în vedere că președintele Bashar al-Assad a reușit să fugă, în Rusia.
-
Șeful SIE, adjunctul său și alte două persoane au zburat cu un avion privat să vadă Marele Premiu de Formula 1
Nu doar liderii PSD Marcel Ciolacu, Sorin Grindeanu sau Alfred Simonis au mers cu avioane private să vadă Marele Premiu de Formula 1. Conform celor mai noi dezvăluiri de presă, printre cei care au apelat la aeronoave private se află și șeful SIE, Gabriel Vlase.
-
Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
Un raport al serviciilor de informații ale armatei americane, redactat în 1983 și desecretizat de CIA în 2003, a revenit recent în atenție datorită comediantei din Chicago, Sara Holcomb.
-
Locul în care nu are nimeni curajul să pună piciorul: cei care o fac îmbătrânesc pe loc. Teoria oamenilor de știință
Printre cele mai misterioase locuri de pe planetă, muntele Kailash din Tibet se evidențiază printr-un avertisment care a descurajat orice tentativă de escaladare. Legenda spune că oricine încearcă să urce acest munte sacru își va grăbi îmbătrânirea.
-
Pericol uriaș de sărbători: românii riscă să fie lăsați fără bani în conturi
În sezonul sărbătorilor, atacatorii cibernetici își ajustează metodele de fraudă pentru a profita de obiceiurile utilizatorilor, cum ar fi căutarea ofertelor, participarea la concursuri online, cumpărăturile de cadouri, rezervările hoteliere sau achizițiile de bilete de avion.
-
Ce se va întâmpla în cea mai scurtă zi din an: Cum se produce acest fenomen
21 decembrie marchează începutul iernii astronomice, momentul cunoscut ca solstițiul de iarnă, când vom avea cea mai scurtă zi și cea mai lungă noapte din an.
-
Israelul bombardează intens Damascul după fuga lui Bashar al-Assad
Loviturile forțelor aeriene israeliene în Siria au fost „foarte intense", spun surse din apărare pentru The Times of Israel. Zeci de avioane IAF au lovit numeroase ținte în toată Siria, concentrându-se pe distrugerea „armelor strategice" care ar putea cădea în mâinile unor elemente ostile Israelului, în urma prăbușirii regimului Assad.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Who are you Mr. Călin Georgescu?
- 2.Aveți senzația că cei de la Antena 3 sunt proști? Nu sunt!
- 3.Demență la vârful NATO!
- 4.MINCIUNA LA RANG DE POLITICĂ DE STAT
- 5.OPRIȚI LOVITURA DE STAT!
- 6.Scenariul atomic: va fi invalidat președintele ales Călin Georgescu după modelul Șoșoacă?
- 7.USR, Lasconi și minciuna progresului: cum curentul woke vă manipulează și vă distruge viețile
- 8.Partenerul nostru strategic a inventat un popor nou!
- 9.Tehnica loviturii de stat. Rolul SRI. Absența Armatei din ecuație
- 10.Recreația s-a terminat
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu