Ce se întâmplă dacă Rusia oprește total livrarea de gaze naturale pentru Europa (analiză)
Postat la: 28.01.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Uniunea Europeană ar putea face faţă unei opriri pe termen scurt a tuturor importurilor de gaze ruseşti, dar acest lucru ar avea "consecinţe economice profunde" şi ar necesita măsuri de urgenţă pentru a reduce cererea, potrivit analizei grupului de reflecţie Bruegel.
Creşterea tensiunilor dintre Occident şi Rusia cu privire la Ucraina a stârnit îngrijorări cu privire la fluxurile de gaze ruseşti către Europa, determinând Comisia Europeană şi Statele Unite să investigheze surse alternative. Într-o analiză publicată joi, Bruegel a spus că, dacă Rusia întrerupe toate livrările de gazele, UE ar trebui să crească importurile de gaze naturale lichefiate (GNL) şi să impună măsuri de urgenţă pentru a reduce cererea -- cum ar fi închiderea fabricilor -- pentru a evita deficitele severe.
Simone Tagliapietra, un membră senior la Bruegel, a spus că un astfel de scenariu ar avea "consecinţe profunde pentru economie". "Un astfel de scenariu de război ar implica decizii dificile şi costisitoare pentru Europa pentru a gestiona ordonat situaţia", a spus el. Creşterea preţurilor gazelor în ultimele luni, pe fondul unor livrări mai scăzute decât erau aşteptările, a urcat deja facturile gospodăriilor europene şi a forţat unele industrii dependente de gaze să reducă producţia. Rusia furnizează aproximativ 40% din consumul de gaz al UE, dar dependenţa variază de la o ţară la alta.
Statele Europei Centrale şi de Est cu conducte concepute pentru a importa gaze din est, mai degrabă decât din Europa de Vest, ar putea suferi în continuare lipsuri, dacă Moscova ar reduce aprovizionarea, a spus Bruegel, care oferă cercetări miniştrilor şi instituţiilor UE, inclusiv Parlamentului UE. Analiza arată că prin capacitatea de rezervă a infrastructurii s-ar putea adăuga importuri săptămânale de 17 TWh din Norvegia, Africa de Nord şi GNL, aproape înlocuind nivelurile primite de Europa de la Rusia în ultimele săptămâni.
Cu toate acestea, aceste ţări s-ar putea să nu poată creşte livrările şi ar fi, de asemenea, necesare măsuri de reducere a cererii. Într-un scenariu cu vreme foarte rece şi fără gaze ruseşti în februarie, rezervele de gaze ale UE ar putea fi epuizate până la sfârşitul lunii martie, a spus Bruegel.
Dacă aprovizionarea cu gaze ruseşti ar fi întreruptă în iarna viitoare şi ulterior, analiza arată că UE ar gestiona mai greu situaţia. Europa ar trebui să reducă în continuare consumul de gaze, cu opţiuni care includ o producţie mai mare de energie pe bază de cărbune -- rezultând mai multe emisii de CO2 -- sau amânarea de către Germania a închiderii centralelor nucleare, o decizie sensibilă din punct de vedere politic. O creştere a cererii de GNL ar putea duce, de asemenea, la creşterea preţurilor, lovind economia UE şi ţările mai sărace care vor licita să cumpere GNL.
Terminalele europene de regazificare şi capacitatea conductelor neutilizate ar putea acoperi din punct de vedere tehnic cei 1.700 TWh de gaz pe care Europa îi primeşte de la Rusia, pe baza datelor din 2021. În practică, Bruegel a spus că această capacitate s-ar putea să nu se materializeze, având în vedere capacitatea globală limitată de lichefiere şi contractele existente ale furnizorilor de a trimite GNL în Asia.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Henry Kissinger vrea ca Ucraina să renunțe la teritorii și sa negocieze cu Putin. "Un război împotriva Rusiei nu e favorabil Europei!"
Henry Kissinger, fost secretar de stat american, afirmă că Ucraina ar trebui să continue negocierile cu Rusia, și, eventual, să cedeze teritoriile cerute de Moscova, dacă vrea să obțină pacea pe teritoriul său. Pe lângă asta, Kissinger spune că Occidentul ar trebui să renunțe la politica agresivă îndreptată împotriva Rusiei, parte a Europei de mai bine de patru secole.
-
În tancurile petroliere aflate pe mări și oceane se află o cantitate record de țiței rusesc!
Aproximativ 62 de milioane de barili de țiței Ural, o cantitate record, se află în nave pe mări și oceane, arată datele firmei de analiză energetică Vortexa, în timp ce comercianții se străduiesc să găsească cumpărători.
-
Biden a dat semnalul: SUA vrea să vaccineze toți contacții direcți și indirecți ai infectaților cu variola maimuței!
Joe Biden a fost intrebat de un reporter la scara avionului care-l ducea intr-o vizita oficiala in Japonia daca variola maimutei trebuie sa ingrijoreze cetatenii: "Da, ne ingrijoreaza si ne preocupam, vom dezvolta noi vaccinuri pentru aceasta!", a raspuns presedintele SUA. Nici nu a decolat bine avionul ca expertii s-au pus pe treaba.
-
Când realitatea bate virtualul: Mark Zuckerberg e urmărit în justiţie pentru înșelăciune în Scandalul Cambridge Analytica!
Mark Zuckerberg a fost dat în judecată luni de procurorul din Washington DC, Karl Racine, pentru înşelăciune şi încălcarea unei legi privind protecţia consumatorilor, în legătură cu scandalul Cambridge Analytica, transmite AFP.
-
Bloomberg: Planul lui Putin dă roade. Cresc șansele ca statele UE să nu poată conveni asupra unei interdicții a petrolului rusesc!
Probabilitatea ca summitul UE de săptămâna viitoare să nu poată conveni asupra unui embargo asupra petrolului rusesc este în creștere, în condițiile în care Ungaria continuă să se opună acestui pas, a informat luni Bloomberg.
-
Igor Dodon ridicat de acasă chiar de ziua Maiei Sandu după o perchezitie de amploare!
Ofițerii Serviciului de Informații și Securitate (SIS) împreună cu cu procurorii anticorupție au descins la domiciliul fostului președinte al R. Moldova și președintele de onoare al PSRM Igor Dodon, unde au efecutat o percheziție și l-au reținut pe politician, transmite Deschide.md, citat de activenews.ro.
-
Transumanism: Google finalizează prima inteligență artificială la nivel uman. Ce știm despre Gato?!
DeepMind, o companie britanică deținută de Google, e pe punctul de a obține inteligență artificială la nivel uman. Nando de Freitas, cercetător și profesor de învățare automată la Universitatea Oxford, a spus că "jocul s-a încheiat" în ceea ce privește rezolvarea celor mai grele provocări din cursa pentru obținerea inteligenței generale artificiale.
-
Un regizor ucrainean filmează un „House of Cards" rusesc despre Putin!
Un regizor, producător și mogul media ucrainean, Alexander Rodnianski, lucrează la un serial tv care va prezenta ascensiunea lui Vladimir Putin de la un mărunt ofițer KGB la președintele Rusiei, scrie The Moscow Times. Serialul are la bază cartea „Toți oamenii de la Kremlin" a cunoscutului jurnalist rus Mihail Zigar și va fi un fel de „House of Cards" rusesc, a precizat regizorul.
-
Hai să vedem cat de independent e Guvernul Ciucă: Va cere și România renegocierea contractelor de vaccinuri?!
„Oficialii polonezi pregătesc o scrisoare prin care cer Comisiei Europene să își retragă actualele acorduri de achiziție de vaccin împotriva coronavirusului, după o întâlnire informală a miniștrilor sănătății din mai multe țări ale UE, miercuri" scrie publicația europeană Politico.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Brazilia liberă de OMS: Presedintele Bolsonaro anunta ca nu va semna tratatul international privind pandemiile!
- 2.Henry Kissinger vrea ca Ucraina să renunțe la teritorii și sa negocieze cu Putin. "Un război împotriva Rusiei nu e favorabil Europei!"
- 3.Cel mai decorat amiral american, Eric Olson, se pare că a fost capturat în Azovstal!
- 4.Guvernul britanic amenință că va interzice Twitter și îl va încarcera pe Elon Musk dacă va permite libertatea de exprimare!
- 5.China cere SUA să returneze fondurile confiscate ilegal Afganistanului timp de 20 de ani. 174.000 de afgani, inclusiv peste 30.000 de civili, au fost ucişi!
- 6.Familiile belgiene s-au săturat de ucrainienii pe care i-au primit în case!
- 7.Kim Jong Un vrea să dezvolte armamentul nuclear al ţării sale într-un ritm accelerat!
- 8.Bulgaria riscă să provoace un scandal internațional: GERB denunță exporturi clandestine de arme către Ucraina!
- 9.Europa capitulează pe rând în fața lui Vladimir Putin: după Ungaria, acum și Italia se pregătește să plătească gazul rusesc în ruble!
- 10.Macron a devenit Micron: Absenteism record și peste 3 milioane de voturi albe sau nule în Franța!
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu