Grupul de la Cluj din PNL se duce la Cotroceni cu Emil Boc pe post de premier surpriză pentru refacerea coaliției PNL-USR-UDMR
Postat la: 11.10.2021 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Duminica noapte, inaintea intalnirilor de la Cotroceni cu partidele politice, grupul de la Cluj din PNL condus de Rares Bogdan, s-a intrunit, in absenta (fireasca) a presedintelui nou ales, si au decis ca daca varianta Florin Cîțu va pica la dorinta presedintelui Iohannis atunci sa mearga pe un nou scenariu: Emil Boc, actualul primar al Clujului, sa fie numit prim-ministru!
Nominalizarea lui Emil Boc este susținută, după cum le-a dat Rares Bogdan asigurari liberalilor, si de Dacian Cioloș, cu care a avut discutii. Varianta este agreata si de UDMR. Scenariul a devenit "fezabil" după ce a rezultat evident că ostilitatea partidelor parlamentare față de Florin Cîțu ar face imposibilă găsirea oricărei formule guvernamentale din care să facă parte și liberalii. Cu Cîțu nominalizat din nou prim-ministru, nu ar fi posibilă nici refacerea coaliției cu USR, nici formarea unui guvern minoritar cu UDMR, care să fie susținut din umbră de către social-democrați.
Pe de altă parte, și Emil Boc s-a lăsat greu convins de "grupul de la Cluj" să-și asume funcția de prim-ministru, din cauza situației grave prin care România în momentuL de față, cu o criză sanitară severă și cu creșterea facturilor la energie. In plus, Boc, premierul lui Traian Basescu, nu a iesit cu o imagine favorabila la români dupa ce a condus mai multe guverne, o imagine pe care si-a refacut-o cu greu abia dupa succesele administratiei de la Cluj.
Ar fi pentru a doua oară când Emil Boc ar fi desemnat premier „de criză". În anul 2008, Theodor Stolojan s-a retras din postura de candidat de prim-ministru, iar PDL l-a desemnat apoi pe Emil Boc, ce câștigase cu numai câteva luni în urmă un al doilea mandat de primar al Clujului. Boc a trebuit să guverneze în plină recesiune economică la nivel mondial care, în cazul României, a fost agravată de deficitul bugetar mare din anii ce au precedat criza.
Măsurile dure de austeritate din 2010 l-au făcut pe Emil Boc foarte impopular, lucru arătat și de amplele proteste antiguvernamentale din luna ianuarie 2012. O lună mai târziu, Boc a trebuit să demisioneze. La alegerile locale din acel an, Boc a câștigat un nou mandat de primar al Clujului, însă la un scor foarte strâns, cu numai un procent în fața candidatului susținut de USL, Marius Nicoară.
În anii următori, Boc s-a implicat doar marginal în jocurile politice de la București, însă situația s-a schimbat în ultima vreme, el fiind unul dintre cei mai importanți susținători ai lui Florin Cîțu în competiția cu Ludovic Orban pentru șefia PNL. Au apărut și speculații legate de posibila sa desemnare drept candidat al PNL la alegerile prezidențiale din 2024.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Guvernul se pregătește pentru o criză alimentară apocaliptică: cere comercianților să trimită stocurile deținute! (document important)
Secretariatul General al Guvernului a pus, în dezbatere publică, o Ordonanță de Urgență prin care va solicita producătorilor și comercianților să transmită Guvernului stocurile disponibile.
-
Pandemia și războiul au umflat conturile bogaților lumii cu 453 de miliarde de dolari în ultimii doi numai în domeniul alimentelor si energiei!
Averile miliardarilor din industria alimentară şi energetică au crescut cu 453 de miliarde de dolari în ultimii doi ani, în contextul creşterii preţurilor la energie şi mărfurilor în timpul pandemiei, precum şi pe fondul războiului din Ucraina, a dezvăluit un raport al organizaţiei nonprofit Oxfam, relatează The Guardian.
-
Șefa Comisiei de Apărare: "În țara noastră s-a vorbit despre venirea lupului şi acum lupul a dat iama în turma din satul vecin!"
Sefa Comisiei de Apărare de la Senat, Nicoleta Pauliuc, susține că ultimele trei luni au adus pentru România un paradox legat de securitate: pe de o parte, amenințările la adresa securității naționale sunt cât se poate de concrete; pe de altă parte, garanţiile de securitate pe care țara noastră le are din partea aliaților sunt la cel mai înalt nivel de la crearea statului român modern.
-
Prima ţară care a introdus carantina obligatorie pentru pacienţii infectaţi cu variola maimuţei: au fost raportate 4 cazuri în ultima săptămână!
Belgia este prima ţară care a introdus carantină obligatorie de 21 de zile pentru pacienţii infectaţi cu variola maimuţei, după ce a raportat 4 cazuri pozitive în ultima săptămână, relatează Politico.
-
Brazilia liberă de OMS: Presedintele Bolsonaro anunta ca nu va semna tratatul international privind pandemiile!
Președintele brazilian Jair Bolsonaro anunță că OMS nu va interveni în afacerile braziliene legate de pandemie. El a reafirmat, intr-o conferinta de presa, fără echivoc că "OMS nu va călca în picioare suveranitatea națională".
-
OMS avertizează: Lumea se confruntă cu "provocări formidabile" din cauza COVID, a variolei maimuței și a războaielor!
Lumea se confruntă cu "provocări formidabile", printre care covid, războiul din Ucraina și variola maimuței, a avertizat șeful Organizației Mondiale a Sănătății, citat de BBC.
-
Alexandru Rafila, despre variola maimuței: nici vorbă să fie o pandemie. Riscul de infecție este mic!
Ministrul Sănătății, Alexandru Radila, susține că virusul variola maimuței nu poate fi considerat, un pericol, deocamdată și nici nu se pune problema să vorbim despre o pandemie.
-
Filme din 11 țări concurează pentru marele premiu al Festivalului Internațional al Filmului Ecologist de la Galați
Filmul ecologist este celebrat, anul acesta, pe malul Dunării, la Galați, între 7 și 11 iunie, în cadrul Festivalul Internațional de Film Ecologist ECOFEST, unul dintre cele mai importante festivaluri de gen din Europa de Est.
-
Cum eviți supraîncărcarea facturii la gaze?
Trecerea dintre septembrie și octombrie este momentul potrivit pentru a începe pregătirile pentru sezonul de încălzire. Facturile la gaze în perioada de toamnă și iarnă pot pune o povară grea asupra bugetului familiei, așa că merită să te gândești la modalități de economisire cât mai curând posibil. Unele dintre ele necesită o investiție de timp și bani, altele sunt lucruri simple, dar care sunt foarte profitabile în general.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Cozmin Gușă: "Așa arată un candidat la prezidențialele din 2024 susținut de către SUA!"
- 2.Gura "Prostanacului" adevar grăiește! Mircea Geoană: "Nu ne-a surprins calitatea armatei ucrainene. Noi am antrenat-o încă din 2014!"
- 3.Marcel Ciolacu i-a dat mesaj în franceză lui Emmanuel Macron: "Vom continua să lucrăm împreună!"
- 4.Rafila dă pe față lucruri din pandemie: "Decizii majore luate de militari și nu de medici!"
- 5.Olguța Vasilescu: "Primarii care livrează frig și șobolani și-au scos postacii la muncă!"
- 6.Marcel Ciolacu despre disputa Arafat - Rafila: "Normal este ca proiectul Internelor să aibă avizul MS!"
- 7.Adrian Năstase: Crin Antonescu a deranjat serviciile interne și externe!
- 8.Rareș Bogdan face un anunț pentru Republica Moldova în contextul războiului din Ucraina: "Zarurile au fost aruncate!"
- 9.Nicio lege nu garantează că se va investi în Neptun Deep și vom extrage gazele din Marea Neagră!
- 10.Tensiune în Guvern: Ministrul Rafila acuză o acțiune ilogică și aberantă a MAI: "Sunt gata să-i cedez domnului Arafat poziţia de ministru al Sănătății!"
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu