Le Figaro: Sfârșitul jalnic al domniei lui Klaus Iohannis
Postat la: 29.12.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Într-un articol dedicat doar abonaților ziarului de dreapta Le Figaro, intitulat "En Roumanie, la piteuse fin de règne de Klaus Iohannis," publicistul și regizorul Paul Cozighian, în colaborare cu Cyrille Louis, face un portret sumbru „președintelui din prelungiri"
DECRIPTARE - Președintele in functie, al cărui mandat a fost prelungit după anularea votului care urma să-i nominalizeze succesorul, este considerat responsabil de criza politică.
O inscripție cu vopsea albastră a apărut duminică pe peretele palatului prezidențial al României. „Trădătorule, pleacă!"
În ziua de 6 decembrie, instanțele au invocat suspiciuni de ingerință rusă, cu scopul de anulare, în ultimul moment, al turul doi al alegerilor prezidențiale, cu riscul de a cufunda țara în derivă.
Organizarea unui nou scrutin a fost amânată, astfel încât președintele în exercițiu rămâne în funcție și l-a reconfirmat recent pe liderul Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, în funcția de prim-ministru. „România este condusă de un președinte ilegitim, care și-a prelungit mandatul pe termen nelimitat, din proprie inițiativă, ca un dictator african," afirmă, furios, Sebastian Zachmann, editorialist politic la Prima TV.
Cu trei săptămâni înainte, cu ocazia Zilei Naționale, Klaus Iohannis le-a adresat compatrioților un mesaj de penitență: „Vă cer iertare, pentru că de-a lungul anilor, am luat decizii care v-au nemulțumit și pe care, cel mai probabil, nu le-am explicat suficient."
Prin plasarea candidatului de extremă dreapta Călin Georgescu pe primul loc în turul întâi al prezidențialelor, alegătorii români au transmis liderilor lor un mesaj lipsit de ambiguitate. Dar, potrivit Silviei Marton, profesor de Științe Politice la Universitatea din București, „mea culpa președintelui Iohannis a venit prea târziu pentru a-l exonera de responsabilitatea sa politică și morală într-o criză atât de gravă".
La 65 de ani, al șaselea președinte al României își încheie cel de-al doilea mandat disprețuit de compatrioții săi, dar apreciat de omologii europeni. Văzut din București, fostul profesor de fizică este considerat atât de distant, încât criticii săi îl numesc „un rege leneș", acuzându-l că petrece mai mult timp în orașul natal Sibiu sau în deplasări costisitoare în străinătate decât la biroul prezidențial.
La Bruxelles, însă, colegii săi, șefi de stat și de guvern, îi apreciază fiabilitatea în vremuri grele. „În ciuda multiplelor crize din ultimii ani, s-a menținut clar în angajamentul său european și a făcut eforturi pentru a asigura stabilitatea țării sale," a declarat un diplomat european. „Din păcate, nu același lucru se poate spune despre Viktor Orban sau chiar despre liderii polonezi, care, spre deosebire de cei români, au permis fermierilor să blocheze importurile de cereale ucrainene la granițe..."
Intrat în politică la sfârșitul anilor '90, Klaus Iohannis s-a remarcat mai întâi prin câștigarea primăriei Sibiului pentru un mic partid reprezentând minoritatea germană. Abia după ce a revitalizat turismul în acest oraș transilvănean, în urma celui de-al treilea mandat de primar, a început să aspire la un rol național, mai scrie Le Figaro.
În 2009 și 2013, a fost luat în calcul pentru funcția de prim-ministru, sub președintele conservator Traian Băsescu. Deși a fost respins, Iohannis a perseverat, devenind succesorul lui Băsescu în 2014, sub sigla Partidului Național Liberal, o formațiune de dreapta care, alături de social-democrați, domină viața politică românească de la căderea comunismului, în decembrie 1989.
Raluca Pantazi, redactor-șef al site-ului Edupedu.ro, reamintește că Iohannis declarase educația ca o prioritate a mandatului său. „Cine vă poate ierta, domnule președinte, că ați lăsat un sfert de milion de copii în afara școlii?" întreabă ea, într-un editorial recent. „Banca Mondială a anunțat săptămâna aceasta că 250.000 de elevi între 6 și 14 ani au abandonat școala, cu 150.000 mai mulți decât înainte de mandatul dumneavoastră".
Sub cele două mandate ale lui Klaus Iohannis, conchide ea, „școlile publice au înregistrat cel mai mare declin la toate testele și analizele internaționale".
Această pasivitate a președintelui, tot mai evidentă pe măsură ce tensiunile internaționale au crescut, a alimentat o furie mocnită în rândul opiniei publice românești.
„Acest lucru este valabil mai ales de la pandemie încoace," deplânge Silvia Marton. „Președintele, care are responsabilitatea de a comunica politicile implementate sub autoritatea sa, a rămas tăcut zile întregi când, în februarie 2022, Rusia a invadat Ucraina. Iar când un extremist a ajuns surprinzător în turul doi al prezidențialelor, s-a limitat la scuze ciudat de narcisiste."
„Probabil că s-a lăsat izolat în turnul său de fildeș," admite un diplomat european, care consideră, totuși, că unele critici aduse președintelui sunt exagerate. În prima linie când a fost vorba de sprijinirea Ucrainei, Klaus Iohannis a trebuit, în același timp, să se apere, atât de reproșuri legitime, cât și de campanii de dezinformare rusești.
Primăvara trecută, a făcut o greșeală strategică surprinzătoare, candidând pentru funcția de secretar general al NATO, deși candidatura fostului prim-ministru olandez, Mark Rutte, fusese deja validată de statele membre. Cu zece zile în urmă, în cadrul unei reuniuni organizate la Bruxelles, numele său a fost eliminat de pe lista șefilor de stat invitați să se întâlnească cu noul lider al alianței transatlantice.
O excludere pe care unii observatori români o interpretează ca pe un semn de neîncredere. Sorin Ioniță, de la Expert Forum, consideră că România este „pusă în carantină", de la anularea turului doi al alegerilor prezidențiale. Dovezile privind o ingerință externă, suficient de serioasă pentru a justifica o decizie atât de gravă, par să fi fost considerate insuficiente de unele guverne occidentale.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Ursula merge mai departe! UE semnează un nou contract de achiziții vaccinuri COVID 19. Stocuri pe patru ani
Comisia Europeană a anunţat vineri semnarea unui contract cu grupul farmaceutic american Moderna care permite achiziţionarea în comun de vaccinuri împotriva Covid-19 de către 15 state membre.
-
Rasa alba piere, fiind inlocuita de o populatie metisa. Declin demografic alarmant: "Omenirea va suferi un colaps fără precedent în istoria modernă!"
Un nou raport al McKinsey Global Institute (MGI) avertizează că economiile majore se îndreaptă spre un „colaps al populației" până la finalul secolului, din cauza ratei scăzute a fertilității. Populația unor țări dezvoltate ar putea scădea chiar și cu 50%.
- Călin și Cristela Georgescu dau un mesaj din mijlocul oamenilor: este un moment de glorie uriașă!
-
Aleksandr Dughin despre ceea ce urmeaza sa se intample după revenirea lui Donald Trump la putere
Cel considerat a fi ideologul lui Vladimir Putin, e vorba despre Aleksandr Dughin, are un amplu comentariu pe contrul sau de Telegram despre revenirea la putere a lui Donald Trump si ceea ce ne-ar putea astepta in viitor. Redam in continuare:
-
Cel mai mare aisberg din lume se îndreaptă cu viteză spre o insulă cu un rol strategic extrem de important
Cel mai mare aisberg din lume este încă în mişcare şi există temeri că s-ar putea îndrepta spre nord din Antarctica, spre insula Georgia de Sud.
-
S-a creat un precedent în Europa: O mamă singură trebuie să beneficieze de un concediu parental dublu
O instanţă din Spania a decis că o mamă singură are dreptul la un concediu parental dublu, cumulându-le pe al ei şi pe al partenerului ei dacă ar fi avut unul.
-
Trump inagurează era cripto - Ordin executiv pentru a sprijini creșterea criptomonedelor
Președintele SUA, Donald Trump, a semnat un ordin executiv prin care creează un grup de lucru pentru criptomonede însărcinat să propună un nou cadru de reglementare pentru activele digitale și să analizeze crearea unui stoc de criptomonede.
-
Moment istoric la Mănăstirea Pantocrator: Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena ajung în România, pentru prima dată
Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, vor fi aduse în pelerinaj la Mănăstirea Pantocrator din Drăgănești-Vlașca, județul Teleorman.
-
Europa rămâne spectator în cursa SUA-China pentru inteligența artificială supraumană
În timp ce Trump elimină toate restricțiile pentru giganții tech americani și aprobă investiții de 500 de miliarde de euro în proiectul Stargate, Europa se află în imposibilitatea de a concura, neavând acces la resursele esențiale - putere de calcul, energie ieftină și capital.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.RAISA 8283 - APOCALIPSA A ÎNCEPUT! "PATRIA A PRIORI!"
- 2.De ce a plecat Georgescu din țară imediat după Şoşoacă?
- 3.Marian Munteanu decriptează ce se va întâmpla cu America dupa revenirea lui Donald Trump la Casa Albă: SUA se uneste cu Canada si achizitioneaza Groenlanda!
- 4.Concluzia lui Robert Turcescu despre Călin Georgescu după interviu: "Are foame de putere" VIDEO
- 5.Războiul Becali - Georgescu a ajuns la alt nivel: „E prea dobitoc, țăran, prost"
- 6.Reglementări draconice: Guvernul adoptă măsuri speciale pentru candidați de tip Călin Georgescu
- 7.Presa din SUA îi face portretul lui Călin Georgescu și susținătorilor acestuia: Noii Rasputini!
- 8.Lovitură pentru Guvern chiar înainte de ședință: Ordonanța de austeritate are aviz negativ de la Consiliul Economic și Social
- 9.Să vedem cât o ține: Diana Șoșoacă anunță că se retrage din viața publică. Europarlamentara și copiii săi au fost amenințați
- 10.Ciolacu și Bolojan vor conduce împreună un Departament de eficientizare, construit după modelul lui Trump. Ce se va întâmpla cu bugetarii în plus
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu