Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
O delegație a Departamentului Românilor de Pretutindeni a întreprins o vizită de lucru în Republica Italiană

Postat la: 04.10.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Gheorghe Cârciu, a efectuat, în perioada 1-3 octombrie 2022, o vizită de lucru în Republica Italiană. Agenda demnitarului român a cuprins întrevederi cu reprezentanți ai mediului asociativ, ai autorităților locale și regionale.

Având în vedere prezența semnificativă a comunității românești pe teritoriul italian, delegația DRP s-a deplasat la Alcamo, la cea de-a V-a ediție a evenimentului. Fereastră înspre România - port și grai românesc în lume, organizat de către Asociația Culturală de Voluntariat ̎Decebal și Traian. În cadrul evenimentului au fost prezenți artiști români și au fost deschise standuri cu produse artizanale românești.

Evenimentul ̎Fereastră înspre România - port și grai românesc în lume a avut loc în Piazza Ciullo, Alcamo.

Agenda primei zile din cadrul vizitei de lucru a debutat cu participarea delegației DRP la evenimentul Fereastră înspre România - port și grai românesc în lume, organizat de către Asociația Culturală de Voluntariat ̎Decebal și Traian.

Cea de-a V- a ediție a evenimentului de la Alcamo a reunit mii de români care trăiesc în Sicilia precum și membri ai mediului asociativ românesc din zonă. În cadrul evenimentului au fost prezenți artiști români și au fost deschise standuri cu produse artizanale românești. Secretarul de stat le-a transmis celor prezenți că una dintre misiunile DRP este păstrarea și susținerii identității lingvistice, culturale și spirituale a românilor de pe toate meridianele lumii.

Având în vedere prezența semnificativă a comunității românești pe teritoriul italian, încurajăm mediul asociativ românesc să acceseze programele de finanțare puse la dispoziție de către DRP la acest moment. Evenimentul ̎Fereastră înspre România - port și grai românesc în lume a reușit să reamintească românilor importanța solidarității și a faptului că, oriunde ne-am afla, purtăm România în sufletele noastre.

La eveniment au mai participat primarul din orașul Alcamo, Domenico Surdi, consulul Ioan Iacob de la Consulatul României la Catania, primarul orașului Castellmare del Golfo Nicola Rizzo, precum și alți consilieri locali și regionali. De asemenea, spectacolul s-a bucurat de prezența TVR și a televiziunilor locale.

̎ Mă bucur că am reușit să fim alături de o comunitate atât de activă și deschisă dialogului, vă asigur că Guvernul României depune toate eforturile pentru a-i aduce acasă pe cetățenii noștri care trăiesc în afara granițelor prin implementarea de proiecte și mecanisme destinate procesului de integrare socio-economică ̎, a declarat secretarul de stat Gheorghe Cârciu.

A doua parte a vizitei secretarului de stat Gheorghe Cârciu a fost dedicată dialogului cu autoritățile regionale și locale din Republica Italiană, în vederea susținerii comunității românești din această regiune.

Demnitarul DRP a avut o serie de întâlniri cu primarul orașului Castellmare del Golfo, Nicola Rizzo, cu consilieri locali și regionali, precum și cu primarul din orașul Alcamo, Domenico Surdi. Temele abordate au vizat programele de finanțare nerambursabilă derulate în prezent de Departament și contribuția la procesul de integrare a cetățenilor români în statele de reședintă, oportunitățile de muncă și de studii și dezvoltarea de proiecte comune. În continuarea acestor discuții, secretarul de stat a adresat domnului Domenico Surdi, primarul orașului Alcamo, invitația de a vizita România.

De asemenea, consolidarea mediului asociativ românesc din Sicilia și demersurile pentru întărirea identității culturale au fost subiectele dezbătute de delegația DRP împreună cu reprezentanții Consulatului României la Catania, Carmen Liliana Iacob, consul șef, și consulul Iacob Ioan.

Comunitatea românească din Italia reprezintă cea mai mare comunitate de cetățeni străini din Italia. Activă și bine integrată, aceasta joacă un rol deosebit de important în dezvoltarea relațiilor bilaterale, cu un puternic impact în dezvoltarea economiei italiene, dar şi a celei românești.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE