Care e schema de plafonare și compensare a prețurilor la energie discutată în ședința de Guvern (DOCUMENT)
Postat la: 25.01.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Guvernul discută, marți, o nouă schemă de plafonare și compensare a prețurilor la energie electrică și gaze naturale atât pentru persoanele fizice, consumatori casnici, cât și pentru firme. Principalele prevederi ale proiectului de OUG:
PLAFONARE
Pentru consumul realizat în perioada 1 februrie 2022 - 31 martie 2022, preţurile la energie electrică şi gaze naturale se plafonează, pentru clienţii casnici, după cum urmează:
a) preţul final facturat al energiei electrice se plafonează la cel mult 0,8 lei/kWh, din care componenta de preţ a energiei electrice va fi în valoare de maximum 0,336 lei/kWh;
b) preţul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,31 lei/kWh, din care componenta de preţ a gazelor naturale va fi în valoare de maximum 0,200 lei/kWh."
Ordonanța mai prevede pentru clienţii casnici „acordarea unei compensaţii unitare în valoare de cel mult 0,291 lei/kWh, în cazul energiei electrice, şi în valoare de cel mult 40% din valoarea componentei preţului gazelor naturale din contractul de furnizare al clientului beneficiar, în cazul gazelor naturale"
Pentru consumul realizat în perioada 1 februarie - 31 martie 2022, prețurile pentru energie electrică și gaze naturale se plafonează pentru clienții non-casnici astfel:
a) preţul final facturat al energiei electrice se plafonează la cel mult 1 leu/kWh, din care componenta de preţ a energiei electrice va fi în valoare de maximum 0,525 lei/kWh;
b) preţul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,37 lei/kWh, din care componenta de preţ al gazelor naturale va fi în valoare de maximum 0,250 lei/kWh.
Componenta de preţ al energiei electrice și al gazelor naturale u includ TVA.
Plafoanele reprezintă preţul final facturat pentru clientul final, având incluse:
a) pentru energie electrică - componenta de preţ al energiei electrice, acciza, tarifele reglementate de transport şi distribuţie, serviciile de sistem, certificatele verzi, contribuţia de cogenerare de înaltă eficienţă energetică, costurile de furnizare şi TVA;
b) pentru gaze naturale - componenta de preţ al gazelor naturale, costul de transport, tariful de înmagazinare, acciza, tariful de distribuţie, costurile de furnizare şi TVA.
COMPENSARE
Pentru clienții casnici:
Diferenţa între preţul mediu ponderat pentru contractele de achiziţii în derulare cu livrare în perioada 1 noiembrie 2021 - 31 ianuarie 2022, şi plafonul maxim de 250 lei/MWh, reprezentând preţul gazelor naturale, va fi compensată de la bugetul de stat.
Diferenţa între preţul mediu ponderat pentru contractele de achiziţii în derulare cu livrare în perioada 1 noiembrie 2021- 31 ianuarie 2022 şi plafonul maxim de 525 lei/MWh, reprezentând preţul energiei electrice active va fi compensată de la bugetul de stat.
Diferenţa între preţul mediu ponderat pentru contractele de achiziţii în derulare cu livrare în perioada 1 februarie 2022 - 31 martie 2022, şi plafonul maxim de 200 lei/MWh, reprezentând preţul gazelor naturale, respectiv 336 lei/MWh, reprezentând prețul energiei electrice, va fi compensată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Energiei.
Pentru clienții non-casnici:
Diferenţa între preţul mediu ponderat pentru contractele de achiziţii în derulare cu livrare în perioada 1 februarie 2022 - 31 martie 2022, şi plafonul maxim de 250 lei/MWh, reprezentând preţul gazelor naturale, respectiv 525 lei/MWh, reprezentând prețul energiei electrice, va fi compensată de la bugetul de stat.
Excepții:
În perioada 1 noiembrie 2021 - 31 ianuarie 2022 va fi compensată diferenţa dintre preţul de achiziţie al energiei electrice/gazelor naturale şi plafonul de 525 lei/MWh al energiei electrice, respectiv 250 lei/MWh al gazelor naturale, aferent consumului clienţilor intraţi în portofoliul furnizorilor de energie electrică/gaze naturale în regim de ultimă instanţă în perioada 1 noiembrie 2021 - 31 ianuarie 2022, pe durata regimului de ultimă instanţă.
Pentru clienții casnici, în perioada 1 februarie 2022 - 31 martie 2022 va fi compensată diferenţa dintre preţul de achiziţie al energiei electrice/gazelor naturale şi plafonul de 336 lei/MWh al energiei electrice, respectiv 200 lei/MWh al gazelor naturale, aferent consumului clienţilor casnici intraţi în portofoliul furnizorilor de energie electrică/gaze naturale în regim de ultimă instanţă în perioada 1 februarie 2022 - 31 martie 2022, pe durata regimului de ultimă instanţă.
Pentru clienții non-casnici în perioada 1 februarie 2022 - 31 martie 2022 va fi compensată diferenţa dintre preţul de achiziţie al energiei electrice/gazelor naturale şi plafonul de maxim de 250 lei/MWh, reprezentând preţul gazelor naturale, respectiv 525 lei/MWh reprezentând prețul energiei electrice, aferent consumului clienţilor non-casnici intraţi în portofoliul furnizorilor de energie electrică/gaze naturale în regim de ultimă instanţă în perioada 1 februarie 2022 - 31 martie 2022, pe durata regimului de ultimă instanţă.
AMENZI
Nerespectarea, de către furnizorii de energie electrică și gaze naturale, a dispoziţiilor legale constituie contravenţie și se sancţionează cu amendă cuprinsă ȋntre 20.000 lei și 200.000 lei.
DREPTURILE PĂGUBIȚILOR
Beneficiarii, clienți finali în calitate de consumatori afectați, ca urmare a unei cereri depuse de aceștia la furnizori sau ca urmare a constatărilor efectuate de autoritățile competente sau de furnizori, au dreptul la măsuri de remediere, după cum urmează:
a) recalcularea facturilor întocmite cu nerespectarea dispozițiilor prezentei ordonanțe de urgență și reemiterea acestora fără plata de accesorii determinate potrivit contractului de furnizare;
b) restituirea diferențelor de sume stabilite în mod eronat și achitate furnizorilor de energie electrică/gaze naturale, respectiv operatorilor de distribuţie care revând energie electrică clienţilor finali, într-un termen rezonabil ce nu poate depăși 5 zile calendaristice de la data constatării.
Recalcularea facturilor se realizează în termen de 15 zile de la momentul cererii depuse de consumator sau de la data constatărilor efectuate de autoritățile competente sau de furnizori, termenul de plată al facturii prelungindu-se cu această durată.
Sunt interzise perceperea de penalități și/sau sistarea furnizării pentru neplata facturilor întocmite eronat.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Ministrul Economiei a dat Șantierul Naval Mangalia pe mâna unui șomer care a fost inspector la Primăria Lehliu Gară!
Șantierul Naval 2 Mai SA, compania de stat care deține pachetul majoritar de acțiuni la Șantierul Damen Mangalia, are de câteva zile o nouă conducere. În funcția de director general a fost adus Doru Jianu, cel care a ocupat aceeași poziție în mai multe rânduri în cadrul Șantierului Naval Militar Mangalia, controlat tot de statul român.
-
Teoreticianul transumanist Yuval Harari îi numește pe cei care nu folosesc Inteligența Artificială "oameni inutili"!
Transumanismul, redus la esență, este eugenie pură (modificare genetica, sau modificare tehnologica - prin implanturi). Se autointitulează "H+", adică mai mult sau mai bine decât un om. Ceea ce, bineînțeles, este ceea ce înseamnă și eugenia. Omul modificat in ADN sau omul augumentat tehnologic... Pana la urma, cam acelasi lucru in opinia transumanista.
-
Guvernul se pregătește pentru o criză alimentară apocaliptică: cere comercianților să trimită stocurile deținute! (document important)
Secretariatul General al Guvernului a pus, în dezbatere publică, o Ordonanță de Urgență prin care va solicita producătorilor și comercianților să transmită Guvernului stocurile disponibile.
-
Pandemia și războiul au umflat conturile bogaților lumii cu 453 de miliarde de dolari în ultimii doi numai în domeniul alimentelor si energiei!
Averile miliardarilor din industria alimentară şi energetică au crescut cu 453 de miliarde de dolari în ultimii doi ani, în contextul creşterii preţurilor la energie şi mărfurilor în timpul pandemiei, precum şi pe fondul războiului din Ucraina, a dezvăluit un raport al organizaţiei nonprofit Oxfam, relatează The Guardian.
-
Șefa Comisiei de Apărare: "În țara noastră s-a vorbit despre venirea lupului şi acum lupul a dat iama în turma din satul vecin!"
Sefa Comisiei de Apărare de la Senat, Nicoleta Pauliuc, susține că ultimele trei luni au adus pentru România un paradox legat de securitate: pe de o parte, amenințările la adresa securității naționale sunt cât se poate de concrete; pe de altă parte, garanţiile de securitate pe care țara noastră le are din partea aliaților sunt la cel mai înalt nivel de la crearea statului român modern.
-
Prima ţară care a introdus carantina obligatorie pentru pacienţii infectaţi cu variola maimuţei: au fost raportate 4 cazuri în ultima săptămână!
Belgia este prima ţară care a introdus carantină obligatorie de 21 de zile pentru pacienţii infectaţi cu variola maimuţei, după ce a raportat 4 cazuri pozitive în ultima săptămână, relatează Politico.
-
Brazilia liberă de OMS: Presedintele Bolsonaro anunta ca nu va semna tratatul international privind pandemiile!
Președintele brazilian Jair Bolsonaro anunță că OMS nu va interveni în afacerile braziliene legate de pandemie. El a reafirmat, intr-o conferinta de presa, fără echivoc că "OMS nu va călca în picioare suveranitatea națională".
-
OMS avertizează: Lumea se confruntă cu "provocări formidabile" din cauza COVID, a variolei maimuței și a războaielor!
Lumea se confruntă cu "provocări formidabile", printre care covid, războiul din Ucraina și variola maimuței, a avertizat șeful Organizației Mondiale a Sănătății, citat de BBC.
-
Alexandru Rafila, despre variola maimuței: nici vorbă să fie o pandemie. Riscul de infecție este mic!
Ministrul Sănătății, Alexandru Radila, susține că virusul variola maimuței nu poate fi considerat, un pericol, deocamdată și nici nu se pune problema să vorbim despre o pandemie.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Un general canadian prins de ruși în timp ce încerca să fugă din Azovstal. El ar fi condus un laborator biologic secret!
- 2.Șeful gazelor pe Europa: La iarnă vom raționaliza consumul și marilor consumatori industriali li se va tăia aprovizionarea!
- 3.Un primar din Gorj nu vrea să primească ucraineni în comuna lui chiar dacă i s-a oferit 1 milion de euro!
- 4.Printati-o și luați-o la cumparaturi: Lista aditivilor cancerigeni si a substantelor toxice din alimentele cu care vor sa ne bage-n groapă!
- 5.Soacra Dalidei din Las Fierbinți a fost arestată: Femeia și fiii săi, unul dintre ei organizator la Neversea, au furat 70 de milioane de lei!
- 6.Investigatie-bomba: cum au fost fraudate alegerile in SUA prin cărăușii voturilor. Mâine apare documentarul "Mules 2000" (vezi trailer)
- 7.Papa Francisc face o declarație uimitoare: Reacția Moscovei în Ucraina a fost "probabil facilitată" de "lătratul NATO la ușa Rusiei"!
- 8.Reacția Pfizer după ce Covid a revenit la unii pacienți în urma tratamentului cu antiviralul companiei. Nedumerire majoră în rândul medicilor!
- 9.Noua formă de hepatită severă depistată și în rândul copiilor din România. Boala are o cauză necunoscută!
- 10.Pictată de Apostolul Luca, cea mai veche icoană a Maicii Domnului va fi adusă în România la Mănăstirea Pantocrator!
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu