Coliziunea Căii Lactee cu galaxia Andromeda „a început". Ce s-ar putea întâmpla cu Pământul
Postat la: 08.09.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Calea Lactee e posibil să fi intrat deja în coliziune cu o galaxie vecină - iar oamenii de știință susțin că acest lucru ar putea trimite Sistemul Solar în spațiul îndepărtat, conform The Sun.
Galaxia este clasificată drept o spirală barată, cu fâșii de stele, gaz și praf care traversează centrul acesteia. Toate galaxiile sunt înconjurate de un văl subțire de gaz cunoscut sub numele de mediu circumgalactic, care umple golurile dintre În timp ce analizau această structură omniprezentă, oamenii de știință au descoperit dovezi conform cărora Calea Lactee se îndreaptă spre Andromeda.
Astronomii din Australia și Statele Unite au utilizat Keck Cosmic Web Imager pentru a capta instantanee ale IRAS08, o mică galaxie spirală aflată la aproximativ 270 de milioane de ani lumină distanță. Aceștia au analizat schimbările din mediul circumgalactic la 90.000 de ani-lumină dincolo de marginea galaxiei. Descoperirile lor au fost făcute publice în Nature.
Unele imagini prezentau o dungă de hidrogen gazos care lega IRAS08 de o galaxie vecină mai mică, dar acest lucru nu este neobișnuit. Universul este legat printr-o rețea vastă de filamente gazoase și fire de materie întunecată, formând ceea ce se numește pânza cosmică.
Totuși, elementul neașteptat a fost descoperirea hidrogenului care a fost lipsit de electronii săi în timp ce se amesteca cu oxigenul. Atomii au două surse de încălzire în spațiu: lumina stelelor din galaxiile îndepărtate și întâlnirile cu alte particule. Oamenii de știință pot utiliza acești parametri pentru a calcula un model de ionizare așteptat de la un amestec de hidrogen și oxigen.
Cercetătorii au cartografiat schimbările în densitatea de ionizare de-a lungul a câteva mii de ani lumină și au descoperit că lumina stelelor din IRAS08 își pierdea influența.
„În CGM, gazul este încălzit de altceva decât condițiile tipice din interiorul galaxiilor, aceasta include probabil încălzirea din emisiile difuze ale galaxiilor colective din Univers și, posibil, o anumită contribuție se datorează șocurilor", a spus autorul principal Nikole Nielsen.
„Această schimbare interesantă este importantă și oferă unele răspunsuri la întrebarea unde se termină o galaxie". Pe scurt: galaxiile ar putea fi mai mari decât credeau astronomii. Aceste descoperiri se pot aplica mai general Căii Lactee, ceea ce înseamnă că stelele acesteia s-ar putea amesteca deja cu haloul luminos al Andromedei.
Andromeda este o altă spirală barată situată la aproximativ 2,5 milioane de ani-lumină distanță, ceea ce o face cel mai apropiat vecin al nostru. Noile descoperiri au dat naștere la două teorii. În primul rând, este posibil ca limitele Căii Lactee să fie mai mari decât s-a crezut.
Dar o a doua teorie, mai sinistră, sugerează că mult-așteptata coliziune cu Andromeda a început deja. Atunci când galaxiile se ciocnesc, câmpurile lor gravitaționale interacționează, schimbând alinierea stelelor și deformându-le înfățișarea. Se așteaptă ca Andromeda și Calea Lactee să se unească într-o galaxie eliptică uriașă, supranumită „Milkdromeda", deși încă nu se știe ce efect va avea asupra sistemului nostru solar.
Conform calculelor din 2007, există 50% șanse ca sistemul solar să fie îndepărtat de trei ori mai mult de miezul galactic decât distanța actuală. Alți cercetători au estimat la aproximativ 12% șansele ca sistemul solar să fie aruncat în spațiul îndepărtat. NASA susține că Pământul și celelalte planete vor supraviețui, deși ar putea avea noi coordonate. În acel moment nu va mai conta, deoarece Pământul nu va mai avea capacitatea de a susține viața terestră.
În momentul în care galaxiile se vor ciocni cu adevărat, suprafața planetei noastre va fi mult prea fierbinte pentru a găzdui apa. Luminozitatea Soarelui crește cu aproximativ 10% la fiecare miliard de ani datorită hidrogenului care arde în miezul său.La un moment dat, într-un viitor îndepărtat, se preconizează că apa de la suprafața Pământului se va evapora complet. Cu toate acestea, planeta va fi în continuare prinsă în mijlocul acestei fuziuni intergalactice. Coliziunea dintre Calea Lactee și Andromeda este așteptată să aibă loc peste aproximativ 4,5 miliarde de ani.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Viitorul șef al NASA vrea să trimită soldați americani în spațiu: „E absolut inevitabil"
Jared Isaacman, miliardarul ales de Donald Trump să fie următorul administrator al NASA, vrea să trimită trupe americane în spațiu, considerând că o astfel de mutare este „absolut inevitabilă", relatează The Independent.
-
Claudiu Târziu cheamă liderii AUR, SOS și POT la constituirea unei alianțe
Claudiu Târziu, preşedintele Consiliului Naţional de Conducere al AUR, a lansat sâmbătă, 14 decembrie, un apel către AUR, SOS și POT, pentru semnarea „unui acord de constituire a Blocului Politic Suveranist".
-
Ce este „Boala X" din Congo, care afectează copiii mici: Ipoteza pe care o iau în considerare cercetătorii, după analizele de laborator
O boală care afectează preponderent copiii, identificată în Republica Democratică Congo, a atras atenția la nivel mondial. De la sfârșitul lunii octombrie, au fost raportate câteva sute de cazuri, cu efecte grave înregistrate predominant în rândul copiilor mai mici de cinci ani.
-
Gândaci cyborg gigantici ar putea contribui în viitor la misiuni de salvare și căutare în caz de dezastre
Pacientul este scufundat într-o baie de gheață ca anestezic pentru operația iminentă. După ce amorțeala este suficientă, Lachlan Fitzgerald, student la Universitatea din Queensland, începe procedura, atașându-i cu grijă o mică placă de circuite pe spate pentru a crea un robot biohibrid parțial viu, parțial mașină.
-
La ce oră trebuie să servești micul dejun pentru a avea o viață mai lungă. Oamenii de știință au găsit răspunsul
Un nou studiu a dezvăluit că orele la care mâncăm pot avea un impact asupra sănătății noastre, iar mâncatul la ora „potrivită" ne poate chiar prelungi viața.
-
Motivul pentru care Donald Trump vrea să elimine ora de vară odată cu revenirea la Casa Albă
Donald Trump a declarat vineri, 13 decembrie, că, atunci când va reveni la putere, pe 20 ianuarie, partidul său va lucra pentru „eliminarea orei de vară" în SUA şi pentru a renunţa astfel la schimbarea bianuală de oră, relatează AFP.
-
TikTok a răspuns cererilor Comisiei Europene în legătură cu manipularea alegerilor din România. Care este pasul următor
Compania TikTok a răspuns în termenul impus de Comisia Europeană, 13 decembrie, cererilor de informaţii ale executivului UE din 2 octombrie şi 29 noiembrie
-
Alianța PSD-PNL-USR-UDMR ar fi agreat cine va fi viitorul premier. Ce se știe despre un posibil candidat comun la prezidențiale
Coaliţia care se conturează în Parlament, între PSD-PNL-USR-UDMR şi minorităţi, strânge mai mult de 65% din voturi. Lideri din PSD, PNL, USR și UDMR și minorități au avut mai multe întâlniri, după alegerile parlamentare din 1 Decembrie.
- Fanii lui Liviu Dragnea au trecut de partea lui Călin Georgescu: Grupul de pe FB care a schimbat barca
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Cum a pierdut Călin Georgescu războiul în instanță cu BEC? Propaganda de pe TikTok nu a respectat legea - motivarea judecătorilor CAB
- 2.Fizicienii anuntă ca au descifrat secretele gravitației cuantice din găurile negre subatomice din care tâșnește materia
- 3.Ce înseamnă pentru Europa sistarea gazelor rusesti catre Austria. Suntem în pragul unei noi crize energetice catastrofale?
- 4.Masoneria globalistă se cutremură: B'nai B'rith International, cea mai veche organizație evreiască, transmte lui Iohannis îngrijorările despre Georgescu
- 5.Am intrat în spatiul Schengen si nu prea. Care sunt statele care au reintrodus controale la frontiere
- 6.Tucker Carlson: Deep State vrea Al Treilea Război Mondial - fie împotriva Rusiei, fie împotriva Iranului. Este singura lor șansă de a-l opri pe Trump
- 7.O nouă măsură pentru a descuraja încălzirea pe gaze și folosirea mașinii personale: UE introduce o taxă pe carbon aplicabilă gazelor din gospodărie și combustibililor auto
- 8.Reacții dure în presa britanică la decizia CCR: În România s-a anulat democrația. Este o zi neagră pentru Occident și pentru elitele sale
- 9.Decizia CCR a afectat puternic piața financiară din România: Cotația leu/ euro vine cu surprize
- 10.Fiul lui Donald Trump anunță Marea Resetare a sistemului financiar mondial: "Restul lumii să ne urmeze exemplul!"
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu