Cronobiologia: cum sa te tratezi de boli la diferite ore ale zilei cand eficienta medicatiei este maxima
Postat la: 13.01.2025 | Scris de: ZIUA NEWS

Cronobiologia, studiul ritmurilor biologice și al efectelor timpului asupra sistemelor biologice, a fost o știință recunoscută încă din secolul al XVIII-lea, dezvăluind faptul că organismele vii urmează un ritm de 24 de ore sau circadian.
Anomaliile asociate bolilor, cum ar fi cancerul, bolile de inimă, artrita și astmul, variază, de asemenea, într-un mod ciclic și circadian, iar tratamentul ar trebui să fie organizat în funcție de acest ritm pentru un efect optim. Calendarul medicației și al tratamentului poate avea un impact semnificativ asupra eficacității acestora și poate minimiza efectele secundare, după cum demonstrează studiile privind boli precum artrita, astmul și cancerul, subliniind importanța luării în considerare a cronobiologiei în practica medicală.
Se știe de secole că frunzele unor plante se deschid în mod regulat în timpul zilei și se închid noaptea. Întotdeauna s-a presupus că acest fenomen era un răspuns la lumina soarelui. Cu peste 250 de ani în urmă, în 1729, un astronom francez pe nume Jean-Jacques de Mairan a efectuat un experiment foarte simplu care a demonstrat că această presupunere era greșită. El a descoperit că acest fenomen apare chiar dacă o plantă este ținută în întuneric. Singura explicație posibilă era că planta se deschide și se închide ca răspuns la un fel de ceas intern de 24 de ore. Acesta a fost primul experiment în cronobiologie. De atunci, cronobiologia a devenit o știință recunoscută.
În prezent, se știe că aproape orice organism viu - de la o celulă nucleată unică la o ființă umană - urmează un ritm circadian sau de 24 de ore. Astfel, de exemplu, pulsul și tensiunea arterială sunt cele mai ridicate dimineața la prima oră (astfel încât incidența atacurilor de cord și a accidentelor vasculare cerebrale este cea mai ridicată în acel moment al zilei). Seara, pulsul și tensiunea arterială scad în mod natural. Temperatura corpului crește în timpul zilei și scade noaptea. Plachetele din sânge - care ajută la coagularea sângelui - sunt mai lipicioase dimineața decât în orice alt moment al zilei. Prin urmare, este probabil să aveți mai puține probleme cu sângerarea dacă vă atingeți dimineața decât dacă vă atingeți seara. Toleranța la alcool atinge cote maxime la ora cinci după-amiaza. În sfârșit, majoritatea copiilor se nasc - și majoritatea oamenilor mor - între miezul nopții și zori.
Corpurile noastre reacționează în mod ciclic deoarece am evoluat pe Pământ - iar cantitatea de lumină și căldură și nivelul forțelor electromagnetice și gravitaționale de pe planeta noastră variază într-un mod ritmic. Lucrul important - încă ignorat pe scară largă de medici și de mulți profesioniști din domeniul sănătății alternative - este că anomaliile asociate cu boala variază, de asemenea, într-un mod ciclic și circadian.
Fie că suferiți de cancer, boli de inimă, artrită sau astm, boala dumneavoastră se va modifica în timpul zilei și, în consecință, tot ceea ce faceți pentru a aborda boala ar trebui, de asemenea, să fie dispus în funcție de un ritm circadian. De exemplu, în timpul zilei și al nopții, capacitatea organismului dumneavoastră de a absorbi medicamentele va varia. Atunci când este administrat la momentul potrivit al zilei, un medicament va avea un efect puternic și pozitiv asupra unei boli. Dar atunci când este administrat în momentul nepotrivit al zilei, un medicament se poate dovedi toxic.
Reacțiile alergice apar atunci când apărarea naturală împotriva organismelor străine reacționează excesiv. Dacă sunteți expus la un polen sau la un tip de aliment la care sunteți alergic, organismul dumneavoastră va trimite globule albe la locul în care au fost depistate organismele străine. Celulele albe vor continua apoi să mănânce organismele străine. Unele dintre celulele albe eliberează o substanță numită histamină, care crește fluxul sanguin local și declanșează eliberarea mai multor celule albe. Simptomele produse de această reacție includ durere, mâncărime, arsură, roșeață și umflături.
Capacitatea organismului dumneavoastră de a face față în acest fel amenințărilor externe este influențată de cantitatea de glucocorticoid (un hormon steroid) din sânge. Atunci când cantitatea de glucocorticoid este maximă, capacitatea organismului dumneavoastră de a face față unui organism exterior va fi la cel mai scăzut nivel. Acum, conform ritmului circadian al organismului, cantitatea de glucocorticoid din sânge este la cel mai ridicat nivel dimineața - în jurul orei 5.00 sau 6.00. Prin urmare, în mod inevitabil, capacitatea organismului de a face față unei amenințări externe este cea mai scăzută la acest moment al zilei.
Seara, însă, când nivelurile de glucocorticoizi din organism scad, capacitatea organismului de a face față unei amenințări crește. Aceasta înseamnă că este mai puțin probabil să dezvoltați o reacție alergică dimineața devreme. Dar, în același moment al zilei, din cauza aceluiași efect, sunteți și cel mai predispus la infecții. Pe de altă parte, seara este cel mai probabil să dezvoltați o reacție alergică și cel mai puțin susceptibil la infecții.
Faptul că nivelurile de steroizi din organism sunt în mod natural cele mai ridicate dimineața devreme înseamnă că un pacient care trebuie să ia un medicament steroid - care implică un risc de efecte secundare grave - va suferi probabil mai puține efecte secundare dacă ia medicamentul foarte devreme în timpul zilei, când organismul este cel mai bine pregătit.
În artrita reumatoidă, articulațiile sunt atacate de un sistem imunitar care funcționează defectuos. Articulațiile unui bolnav de poliartrită reumatoidă sunt de obicei mai rigide și mai umflate dimineața devreme. Ele devin mai ușoare pe parcursul zilei. În alte tipuri de artrită - cum ar fi osteoartrita - rigiditatea și durerea se agravează în timpul zilei.
Din aceste cunoștințe reiese clar că momentul în care se administrează medicamentele pentru aceste două tipuri diferite de boli este vital. Un medicament administrat pentru artrita reumatoidă ar trebui să acționeze dimineața, în timp ce un medicament administrat pentru osteoartrită ar trebui să acționeze cel mai eficient mai târziu în cursul zilei.
Astmul este una dintre cele mai frecvente boli din lume. Este din ce în ce mai frecventă. Din cauza ritmurilor circadiene asociate cu o serie de procese fiziologice normale (cum ar fi dimensiunea căilor respiratorii și tiparele de respirație), majoritatea crizelor de astm au loc între orele 2.00 și 6.00 dimineața. Căile respiratorii sunt în mod natural deschise cel mai larg în timpul zilei și există o reducere a fluxului de aer după miezul nopții.
Bolile de inimă sunt legate de ritmul corpului (atacurile de cord sunt de două ori mai frecvente dimineața decât în restul zilei - ceea ce face ca întâlnirile foarte stresante de la micul dejun să fie o aventură riscantă).
Activitatea celulelor canceroase este, de asemenea, legată de ritmurile corpului. Medicamentele prescrise pentru a ataca cancerul acționează de obicei prin uciderea celulelor atunci când acestea sunt cele mai vulnerabile - în timpul procesului de diviziune. Medicamentele împotriva cancerului vizează celulele canceroase deoarece celulele canceroase cresc și se divid mult mai rapid decât alte celule ale corpului uman. Cu toate acestea, alte celule care se divid rapid (în special celulele din intestin și celulele din măduva osoasă) sunt susceptibile de a fi ucise inutil de medicamentele anticancer.
Cu toate acestea, dacă un medicament împotriva cancerului este administrat la momentul potrivit al zilei, problemele asociate cu un astfel de medicament pot fi reduse la minimum și eficacitatea medicamentului poate fi maximizată. Un studiu a arătat că femeile cu cancer ovarian cărora li s-au administrat medicamentele la momentul potrivit al zilei au avut de patru ori mai multe șanse de supraviețuire timp de cinci ani decât alte femei - a căror administrare a medicamentelor nu a fost reglementată în acest mod. Alți cercetători au constatat o diferență similară în tratarea pacienților cu cancer de colon.
Nu doar terapia medicamentoasă este influențată de timp. Există dovezi care sugerează că un număr mult mai mare de femei aflate în premenopauză supraviețuiesc intervențiilor chirurgicale la sân dacă sunt operate în a doua jumătate a ciclului menstrual decât dacă sunt operate în primele două săptămâni ale ciclului lor. Această diferență poate fi explicată probabil prin modificarea nivelului de hormoni care are loc în timpul ciclului menstrual.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Clubul de Presă îi provoacă la dezbatere pe finaliștii prezidențialelor!
Catre domnul George Simion, președinte AUR, candidat prezidențial. Catre domnul Nicușor Dan, Primar General al Capitalei ...
-
Elon Musk are un plan concret pentru Sfârșitul Lumii
Fondatorul Tesla și SpaceX nu doar ca dezvolta tehnologii inovatoare, ci și investește in strategii pentru a face fața p ...
-
Neuralink - Primul om care editează un videoclip de pe YouTube cu ajutorul unui cip implantat în creier
Brad Smith, primul pacient care a primit implantul cerebral Neuralink dezvoltat de compania lui Elon Musk, a reușit sa e ...
-
Criză majoră, după alegerile prezidențiale: Isărescu a intervenit și a cheltuit 2 miliarde de euro pentru ca leul să nu se prăbușească
Rezultatele alegerilor prezidențiale și faptul ca premierul Marcel Ciolacu și-a anunțat demisia au generat agitație mare ...
-
Cum menții eficiența și satisfacția clienților într-o spălătorie self-service
Într-o industrie competitiva precum cea a spalatoriilor auto self-service, diferența intre o afacere de succes și ...
-
Secretele unui Conclav: Numele interzis pentru viitorul papă care evită Profeția lui Malachia
Conclavul pentru desemnarea succesorului Papei Francisc, care a murit la 21 aprilie, incepe pe 7 mai, dupa-amiaza. Un co ...
-
Nebunie pe piețe după rezultatul alegerilor: Investitorii își vând masiv acțiunile la companii românești
Reactia pietelor financiare la rezultatele alegerilor: Investitorii iși vand acțiunile la companiile romanești. Rezulate ...
-
Ce reacții apar la nivelul creierului în timpul unei sesiuni de joc la casino
Atracția pentru jocurile de noroc nu este o caracteristica specifica a societații contemporane, ci dateaza din cele mai ...
-
NASA dezvăluie că la fiecare opt minute, portaluri ciudate conectează Pământul cu Soarele
Potrivit NASA Science, la o distanța de 150 de milioane de kilometri se deschide o poarta magnetica, care leaga Pamantul ...
-
ADN-ul uman este influentat de sentimente
Senimentele umane care izvorasc din inima, avand in spate convingerile noastre puternice, modifica efectiv forma ADN-ulu ...
-
3 sfaturi pentru a evita accidentările la locul de muncă
Accidentarile la locul de munca nu sunt doar niște incidente neplacute trecatoare, ci adevarate semnale de alarma pe car ...
-
Analiză AFP despre alegerile din România: Furie și deziluzie. Se așteaptă un rezultat similar cu 2024
La cinci luni de la anularea primului tur al alegerilor prezidentiale, romanii se intorc duminica la urne, cu o posibila ...
-
Atac cibernetic de mare amploare împotriva site-urilor instituțiilor din România
Un atac cibernetic de mare amploare a fost declanșat impotriva site-urilor principalelor instituții din Romania, chiar i ...
-
Șmecheria cu care Gigi Becali și-a recuperat permisul, deși conducea cu peste 100 de km pe oră în București. Orice român poate face asta după ce este oprit în trafic
Gigi Becali a fost oprit recent in trafic, dupa ce a condus cu 105 kilometri la ora in București. Deoarece a depașit lim ...
-
Postul de radio Vocea Americii, pe care Trump voia să-l închidă, îşi va relua emisia
Postul de radio Vocea Americii, pe care administratia lui Donald Trump a inceput sa il desfiinteze la jumatatea lunii ma ...
-
Președintele Serbiei, internat de urgență într-un spital militar, după vizita în SUA. Anunțul făcut de cabinetul său
Presedintele sarb, Aleksandar Vucic, a fost internat sambata intr-un spital militar din Belgrad, dupa ce a revenit din S ...
-
Dosare secrete CIA declasificate: Dezvăluiri privind locațiile a două baze ale extratereștrilor de pe Pământ
Americanii au urmarit vineri o audiere privind OZN-urile in Congres, unde oameni de știința de top și persoane din inter ...
-
Declarație ciudată a guvernului spaniol privind pana de curent care a paralizat Peninsula Iberică: "Nu ne grăbim să cunoaștem cauza"
Ancheta privind intreruperea masiva de curent care a paralizat luni Peninsula Iberica inainteaza cu pași masurați, in ti ...
-
Lingăii de la MAE sugeau inca la "marele licurici": Anunț ce dă speranțe - SUA au luat decizia de a reconsidera includerea României în programul Visa Waiver
Incompetentii de la Ministerul Afacerilor Externe de la București anunțau, aseara, intr-un comunicat, ca Departamentul d ...
-
Ne doare la bască de viza voastră de rahat! România a fost tradata inca o data de SUA și scoasă din programul Visa Waiver din motive politice
Romania a fost scoasa din programul Visa Waiver, care ar fi asigurat romanilor calatorii fara viza in Statele Unite ale ...
-
Consulul onorific al României invitat de onoare la cel mai mare Târg de Carte din lume
În calitate de Consul onorific al Romaniei in Vietnam la Consulatul din cel mai mare oraș Ho Chi Minh City, artist ...
-
O pană de curent de proporții paralizează exotica insulă Bali. „Totul este într-o stare de blocaj"
O pana de curent de amploare a paralizat Insula Bali vineri dupa-amiaza, 2 mai, lasand mii de locuințe, afaceri și resor ...
-
Vine furtuna electrică în România: Meteorologii anunță două săptâmâni cu fenomene meteo extreme
Meteorologii de la Accuweather au publicat prognoza pentru lunile de vara, iar iunie se anunța o luna marcata de contras ...
-
Decizie istorică! OMS dă unde verde medicamentelor de slăbit pentru adulți, la nivel mondial
Organizația Mondiala a Sanatații (OMS) intenționeaza sa susțina oficial, pentru prima data, utilizarea medicamentelor pe ...
-
Ultimă oră - Furt masiv de la o instituție de stat: aproape 30 de oameni arestați
Un numar de 28 de soferi ai Regiei Autonome de Transport Brasov (RATBV) au primit, joi, mandate de arestare preventiva s ...
-
Lovitură în administrația Tesla: Membrii Consiliului de Administrațievor să îl elimine pe Elon Musk din boardul companiei
Membrii Consiliului de Administratie al Tesla, nemultumiti de gafele lui Elon Musk si rezultatele slabe ale constructoru ...
-
Este profund inuman ca inițiative în sprijinul pacienților oncologici să fie blocate ani de zile de Primăria Municipiului București
Comunicat de presa: Federația Asociației Bolnavilor de Cancer deplange intarzierea grava a emiterii autorizației de ...
-
Jurnaliști amenințați cu moartea după publicarea unei investigații despre gruparea neo-nazistă Unitatea 731: "Veți muri în mâinile noastre"
Doi jurnaliști au fost amenințați cu moartea dupa publicarea unei investigații despre gruparea neo-nazista Unitatea 731 ...
-
Un cardinal african este marele favorit să fie următorul Papă: Cine este Peter Turkson
Cardinalul ghanez Peter Turkson este considerat unul dintre cei mai influenti lideri ai Bisericii Catolice din Africa, u ...
-
Preotul Ciprian Mega, exclus din Biserica Ortodoxă Română. A fost acuzat că e "calul troian" al Rusiei în BOR
Preotul Ciprian Mega a fost exclus din Biserica Ortodoxa Romana printr-o decizie a Episcopiei Ortodoxe Romane din Oradea ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu