Dezvăluiri din presa americană care alarmează Washingtonul. Iranul i-a trimis Rusiei rachete balistice
Postat la: 07.09.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Iranul a transferat recent Rusiei rachete balistice cu rază scurtă de acţiune pentru a le utiliza în războiul împotriva Ucrainei, potrivit a două surse familiarizate cu informaţiile, finalizând astfel o livrare despre care oficialii americani şi occidentali au avertizat că era în pregătire de aproape un an.
Nu este clar când anume au fost livrate rachetele, dar transferul lor are loc în timp ce Rusia şi-a intensificat atacurile cu rachete şi drone asupra oraşelor ucrainene şi în timp ce Ucraina se pregăteşte pentru atacuri ruseşti la scară largă asupra infrastructurii sale energetice în această iarnă.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri, 6 septembrie, aliaţilor, în cadrul unei reuniuni a Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei din Germania, că Ucraina are nevoie urgentă de mai multe sisteme de apărare aeriană.
Wall Street Journal a raportat pentru prima dată că Iranul a livrat rachetele.
Purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, Sean Savett, a declarat pentru CNN că „orice transfer de rachete balistice iraniene către Rusia ar reprezenta o escaladare dramatică a sprijinului Iranului" pentru Kremlin în invazia sa din Ucraina.
„Am avertizat cu privire la aprofundarea parteneriatului de securitate dintre Rusia şi Iran încă de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina şi suntem alarmaţi de aceste rapoarte. Noi şi partenerii noştri am afirmat clar atât la summiturile G7, cât şi la summiturile NATO din această vară că împreună suntem pregătiţi să producem consecinţe semnificative", a declarat Savett.
Furnizarea de rachete balistice marchează o escaladare semnificativă a sprijinului Iranului pentru Rusia. Iranul a furnizat deja Rusiei sute de drone pe care forţele ruse le-au folosit în războiul lor împotriva Ucrainei, iar Rusia a construit o instalaţie de fabricare a dronelor în ţară cu ajutorul Iranului.
Misiunea Permanentă a Iranului la Naţiunile Unite a negat efectuarea transferului.
„Poziţia Iranului faţă de conflictul din Ucraina rămâne neschimbată. Iranul consideră că furnizarea de asistenţă militară părţilor implicate în conflict - care duce la creşterea numărului de victime umane, la distrugerea infrastructurii şi la îndepărtarea de negocierile privind încetarea focului - este inumană. Prin urmare, nu numai că Iranul se abţine de la a se angaja el însuşi în astfel de acţiuni, dar solicită, de asemenea, altor ţări să înceteze furnizarea de arme părţilor implicate în conflict", se arată în declaraţie.
Negocierile ruseşti pentru achiziţionarea rachetelor balistice cu rază scurtă de acţiune de la Iran au început încă din septembrie anul trecut, au declarat oficiali pentru CNN, când ministrul rus al apărării de atunci, Serghei Şoigu, a călătorit în Iran pentru a vedea sistemele de rachete balistice cu rază scurtă de acţiune Ababil ale Corpului Gardienilor Revoluţiei Islamice (IRGC).
În martie, G7 a emis o declaraţie comună fermă prin care avertiza că răspunsul comunităţii internaţionale va include „măsuri noi şi semnificative împotriva Iranului" dacă ţara va continua să trimită rachete balistice Rusiei pentru a le folosi în efortul său de război împotriva Ucrainei.
În decembrie anul trecut, IRGC a desfăşurat rachete balistice şi sisteme de susţinere a rachetelor într-o zonă de antrenament din Iran pentru a le prezenta unei delegaţii ruse aflate în vizită - toate semnele fiind că Rusia intenţionează să achiziţioneze sistemele din Iran.
Rusia a obţinut, de asemenea, rachete şi componente de rachete din Coreea de Nord, a relatat anterior CNN. Şi China ajută Rusia să îşi dezvolte baza industrială de apărare la o scară atât de mare încât Moscova întreprinde acum cea mai ambiţioasă expansiune în domeniul producţiei militare de la era sovietică, au declarat oficialii. Sprijinul Chinei pentru Rusia a inclus cantităţi semnificative de maşini-unelte, drone şi motoare turboreactoare şi tehnologie pentru rachete de croazieră.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Horațiu Potra este liber. Tribunalul Prahova a admis contestaţia liderului mercenarilor la controlul judiciar. Decizia este definitivă
Liderul mercenarilor, Horațiu Potra, este liber. Tribunalul Prahova a admis, vineri după amiază, 13 decembrie, contestaţia înaintată de acesta la măsura controlului judiciar impusă în ceea ce îl priveşte prin decizie a Judecătoriei Ploieşti. Instanţa a respins contestaţia Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti care solicitase arestarea preventivă a acestuia.
-
Panică în SUA, după ce mai multe drone misterioase au apărut pe cer
O apariție misterioasă de drone în statul New Jersey a generat cereri pentru declararea unei „stări de urgență" și a atras atenția publicului și a autorităților. Oficialii sugerează posibilitatea ca acestea să provină de la o „navă-mamă" iraniană aflată în largul coastei de est.
-
Colegi de globalism: Klaus Iohannis îl cunoaște pe Călin Georgescu de peste 20 de ani. Cei doi discutau despre implementarea "Agendei 21"
Președintele Klaus Iohannis îl cunoaște pe Călin Georgescu de peste 20 de ani. Un articol din 2003 arată că președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu Călin Georgescu pe vremea când era primar al Sibiului.
-
Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
Fostul procuror general al României, Augustin Lazăr, spune că serviciile secrete și Consiliul Suprem de Apărare al Țării (CSAT) ar fi trebuit să trimită Parchetului documentele care arată că alegerile prezidențiale au fost viciate înainte ca acestea să fie declasificate.
-
S-au descoperit legături cu iz penal între Donald Trump și o platformă care finanțează Hamas sau Hezbollah
Un nou proiect crypto, World Liberty Financial Inc., fondat de preşedintele ales al SUA Donald Trump şi miliardarul Steve Witkoff, a atras controverse după ce a anunţat o colaborare cu platforma crypto Tron, despre care autorităţi şi experţi financiari afirmă că ar fi fost folosită de grupări criminale şi organizaţii militante precum Hamas şi Hezbollah.
-
Turcia a preluat frâiele în Orientul Mijlociu: negocieri de culise, după căderea regimului Assad
Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a aterizat joi seara la Ankara şi a avut imediat o întrevedere cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan la aeroport, a anunţat un oficial american, relatează AFP.
-
Stenogramă din dosarul Potra - Călin Georgescu, întâlnire cu liderul mercenarilor și discuție cu Frăția Ortodoxă: "Viața sau țara!"
Horațiu Potra, rezervist al Legiunii Străine Franceze, a fost plasat sub control judiciar de Judecătoria Ploiești, decizia fiind motivată de participarea acestuia la întâlniri clandestine și conexiunile sale cu persoane controversate.
-
Modelul Hannah e grotesc: Cum ar putea arăta oamenii în 2050
Un model digital grotesc, denumit „Hannah", arată efectele pe termen lung ale lipsei de somn asupra organismului uman. Creat de cercetători britanici, Hannah reprezintă o femeie de 45 de ani în anul 2050, care suferă de diverse probleme de sănătate cauzate de un regim de somn insuficient, sub șase ore pe noapte, relatează Daily Mail.
-
Nebunie pe piețe: anunțul lui Trump a făcut ca Bitcoin să sară de 100.000 de dolari
Criptomoneda bitcoin, susţinută încă de "efectul Trump", a depăşit pentru prima dată pragul de 100.000 de dolari joi. În jurul orei 3.36, ora Parisului, cea mai mare criptomonedă după capitalizare se tranzacţiona la 100.102 dolari.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Cum a pierdut Călin Georgescu războiul în instanță cu BEC? Propaganda de pe TikTok nu a respectat legea - motivarea judecătorilor CAB
- 2.Fizicienii anuntă ca au descifrat secretele gravitației cuantice din găurile negre subatomice din care tâșnește materia
- 3.Ce înseamnă pentru Europa sistarea gazelor rusesti catre Austria. Suntem în pragul unei noi crize energetice catastrofale?
- 4.Masoneria globalistă se cutremură: B'nai B'rith International, cea mai veche organizație evreiască, transmte lui Iohannis îngrijorările despre Georgescu
- 5.Tucker Carlson: Deep State vrea Al Treilea Război Mondial - fie împotriva Rusiei, fie împotriva Iranului. Este singura lor șansă de a-l opri pe Trump
- 6.Am intrat în spatiul Schengen si nu prea. Care sunt statele care au reintrodus controale la frontiere
- 7.O nouă măsură pentru a descuraja încălzirea pe gaze și folosirea mașinii personale: UE introduce o taxă pe carbon aplicabilă gazelor din gospodărie și combustibililor auto
- 8.Reacții dure în presa britanică la decizia CCR: În România s-a anulat democrația. Este o zi neagră pentru Occident și pentru elitele sale
- 9.Decizia CCR a afectat puternic piața financiară din România: Cotația leu/ euro vine cu surprize
- 10.Fiul lui Donald Trump anunță Marea Resetare a sistemului financiar mondial: "Restul lumii să ne urmeze exemplul!"
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu