Matrix e real: De ce nu pot oamenii sa se deconecteze de la Sistemul care oferă iluzia realitații programabile
Postat la: 15.09.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
În The Matrix, când Morpheus îi spune lui Neo că „mulți nu sunt pregătiți să se deconecteze de la sistem”, el vorbește despre un adevăr profund despre natura umană, care reflectă atât lumea fictivă a poveștii, cât și condiția metafizică a societății din viața reală.
„Sistemul” din Matrix este o metaforă a Iluziei - o construcție artificială menită să controleze și să subjuge omenirea, oferindu-i un fals sentiment al realității, la fel cum mulți trăiesc astăzi prinși în iluziile societății, incapabili sau nedorind să vadă dincolo de vălul minciunilor, manipulării și controlului.
Morpheus înțelege că, pentru mulți, confortul sistemului este preferabil procesului tulburător și adesea dureros de trezire la adevăr. Oamenii au devenit condiționați, prin ani - uneori generații - de îndoctrinare, să accepte lumea așa cum le este prezentată. Deconectarea de la acest sistem înseamnă să se confrunte cu o realitate dură, uneori insuportabilă, că tot ceea ce credeau că este real este, de fapt, o minciună. Acest lucru necesită curaj, dorința de a accepta disconfortul și, cel mai important, dorința de a renunța la ceea ce credeau că este adevărul.
Morpheus știa, de asemenea, că cei care sunt încă conectați la sistem sunt adesea cei mai înfocați apărători ai acestuia. De ce? Pentru că sistemul a devenit identitatea lor. Sentimentul lor de sine, credințele lor, valorile lor - toate sunt legate de iluziile și construcțiile acelui sistem. A-l amenința înseamnă a amenința tot ceea ce le este drag. Pentru mulți, este mai ușor să apere sistemul decât să se confrunte cu posibilitatea că au fost înșelați.
Apărarea sistemului: O reacție psihologică
Când Morpheus spune că „mulți vor lupta pentru a-l proteja”, el vorbește despre un adevăr psihologic: disonanța cognitivă. Atunci când li se prezintă informații care contrazic convingerile adânc înrădăcinate, oamenii simt disconfort. În loc să pună la îndoială credința sau sistemul în sine, ei vor respinge adesea noile informații pentru a-și proteja ego-ul și sentimentul de siguranță. Acesta este motivul pentru care oamenii care sunt încă conectați la sistem îl vor apăra cu vehemență, chiar și atunci când dovezile sugerează că este corupt, eșuează sau se bazează pe minciuni.
Pentru cei care nu sunt pregătiți să se deconecteze, sistemul reprezintă siguranță, ordine și familiaritate. Este închisoarea confortabilă a minții, iar a înfrunta adevărul ar însemna să piardă nu numai acest sentiment de siguranță, ci și rolul lor în cadrul sistemului. Iluzia le oferă structură și previzibilitate, iar ei vor lupta pentru a le păstra, chiar și cu prețul libertății și al adevărului lor.
Agățarea de iluzie în lumea de astăzi
În lumea de astăzi, acest concept este extrem de relevant. Sistemul poate reprezenta diverse elemente ale societății moderne - ideologii politice, structuri economice, norme societale și chiar dogme religioase. Cei care se agață de sistem o fac adesea din teamă, ignoranță sau din dorința de control. Sistemul, prin intermediul mass-media, al educației și al instituțiilor guvernamentale, îi programează pe oameni de la o vârstă fragedă să îl accepte ca realitate. Acesta oferă o narațiune: dacă muncești din greu, respecți regulile și îți accepți locul în cadrul sistemului, vei reuși, vei fi fericit și împlinit. Dar știm că acest lucru nu este adevărat pentru toată lumea.
Procesul de trezire necesită desprinderea de aceste narațiuni și punerea sub semnul întrebării a însăși temelia a ceea ce este acceptat ca adevăr. Aceasta este esența hermetismului - practica de a pune sub semnul întrebării suprafața pentru a găsi adevărurile mai profunde ascunse dedesubt. Cu toate acestea, cei care se agață de sistem vor ridiculiza, ataca sau ostraciza adesea pe oricine îndrăznește să pună la îndoială autoritatea sa. De ce? Pentru că a o pune la îndoială înseamnă a pune la îndoială însăși structura propriei lor realități.
Deconectarea: Un proces dificil, dar necesar
Deconectarea de la sistem, la fel ca în Matrix, este o metaforă pentru trezirea din visul colectiv care a fost vândut maselor. Este vorba despre îndepărtarea straturilor de iluzie pentru a vedea lumea așa cum este ea cu adevărat, mai degrabă decât așa cum ni s-a spus să o vedem. Totuși, acest proces nu este ușor. Implică demontarea anilor de condiționare și programare socială. Înseamnă confruntarea cu adevăruri incomode despre lume și, mai important, despre noi înșine.
Pentru cei pregătiți să se deconecteze, călătoria este una de eliberare - de eliberare din sclavia mentală și spirituală impusă de sistem. Dar pentru mulți alții, teama de necunoscut, disconfortul de a se confrunta cu convingeri adânc înrădăcinate și durerea de a renunța la iluzii de mult timp înrădăcinate sunt prea copleșitoare.
Natura matricei ca metaforă pentru control
În contextul Hermeticii, sistemul reprezintă mai mult decât controlul societal - reprezintă concentrarea materialistă, limitată și externă care îi ține pe oameni captivi în ignoranța adevăratei lor naturi de conștiință divină. Sistemul favorizează diviziunea, frica și separarea. Îi învață pe oameni să se concentreze pe validarea externă, succesul material și puterea asupra celorlalți. Dar, în realitate, așa cum ne învață Hermetica, toți suntem conectați, iar adevărata putere constă în cunoașterea și stăpânirea sinelui.
A te deconecta de la sistem înseamnă a transcende aceste dorințe inferioare, determinate de ego, și a te trezi la adevărurile spirituale mai profunde care guvernează universul. Este vorba despre a recunoaște că lumea exterioară nu este decât o reflectare a stării interioare. Atunci când ne deconectăm, ne recăpătăm suveranitatea și ne aliniem cu principiile superioare ale înțelepciunii, adevărului și iubirii.
Însă cei care se agață de sistem rămân orbi la acest adevăr, adesea pentru că sistemul recompensează conformitatea și pedepsește abaterea. Ei văd în oricine se deconectează o amenințare, nu pentru că acele persoane sunt periculoase, ci pentru că pun la îndoială falsa securitate pe care sistemul o oferă.
Apărarea iluziei: Rolul fricii
Cea mai puternică armă a sistemului este frica - frica de necunoscut, frica de a pierde statutul, frica de a greși. Această teamă îi face pe oameni să apere iluzia cu vehemență. Ei proiectează această frică în exterior, atacând pe oricine amenință să distrugă iluzia pe care și-au construit viața. Acesta este motivul pentru care Morpheus spune că ei vor lupta pentru a o proteja. Ei nu luptă pentru sistem pentru că cred în el - ei luptă pentru că se tem de ceea ce se află dincolo de el. Se tem de adevăr.
În filosofia hermetică, frica își are rădăcinile în ignoranță, iar antidotul fricii este cunoașterea-gnosticul, experiența directă a adevărului. Când cineva începe să vadă dincolo de Iluzie, frica începe să se dizolve. Controlul sistemului slăbește, deoarece puterea sa constă în menținerea oamenilor în întuneric, deconectați de adevărata lor esență. Cei care se agață de el nu o fac pentru că sistemul îi servește, ci pentru că nu știu cine sunt fără el.
Trecerea dincolo de sistem
Pentru cei care s-au deconectat sau sunt în curs de a face acest lucru, este esențial să își amintească faptul că nu toată lumea este pregătită. La fel ca Neo, trebuie să navigăm în lume cu conștiința faptului că mulți sunt încă prizonieri ai propriilor minți, ținuți captivi de Iluzie. Dar sarcina nu este să forțăm pe nimeni să se trezească; mai degrabă, este să continuăm să trăim în adevăr, ca faruri de lumină, plantând semințe pentru cei care sunt pregătiți să vadă dincolo de văl.
Cuvintele lui Morpheus conțin un adevăr etern: mulți nu sunt pregătiți să se deconecteze pentru că nu sunt pregătiți să facă față haosului din lumea reală, unde percepțiile, credințele și identitățile lor trebuie reexaminate. Iar cei care se agață de sistem vor continua să îl apere până când vor găsi curajul de a privi dincolo de el.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Mega-anchetă DIICOT în energie: Greenpeace și alte organizații de mediu sunt suspectate că fac jocurile Rusiei
DIICOT desfășoară, în această perioadă, o mega-anchetăo anchetă în energie, care vizează realizarea mai multor proiecte pe teritoriul țării.
-
Silvestru Șoșoacă: "Amantul Dianei Șoșoacă are un loc pe liste. O să facă ani grei de pușcărie. Nu mi-e milă de ea"
Silvestru Șoșoacă a povestit că fosta senatoare este la doar un pas distanță să ajungă în închisoare! Dublul refuz din partea CCR este nimic pe lângă ce urmează: "Vine finalul din toate punctele de vedere."
-
Contraspionajului britanic: Serviciile secrete rusești pregătesc momente de adevărată anarhie în Europa
Serviciile secrete ruse sunt angajate în crearea unui "haos permanent pe străzile britanice și europene". Această opinie a fost exprimată de șeful contraspionajului britanic MI5, Ken McCallum.
-
O criză de proporții a bubuit în Europa: efectele se resimt la cel mai înalt nivel
Germania, cândva gigantul industrial al Europei, se confruntă acum cu o criză care ar putea remodela peisajul economic al continentului. Luni, Mario Draghi, fostul șef al Băncii Centrale Europene, a avertizat că Uniunea Europeană se confruntă cu amenințarea cu „moarte lentă".
-
BBC: Marea Britanie încearcă să mute în România, într-un centru ONU, migranții reținuți pe o insulă secretă
Marea Britanie vrea să mute temporar într-un centru al ONU din România, zeci de migranți blocați, ținuți de ani de zile într-o tabără pe o insulă militară secretă a Regatului Unit și a SUA din Oceanul Indian, transmite BBC. După șase luni, aceștia ar putea fi mutați în Regatul Unit. BBC nu menționează locația centrului ONU din România.
-
Marcel Ciolacu vrea să închidă subiectul Vicol: "Nu şi-a exprimat până acum dorinţa să candideze şi niciun preşedinte de organizaţie n-a venit să o propună"
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat, miercuri, că nu a avut nicio discuţie cu Laura Vicol, care a demisionat din funcţia de preşedinte al comisiei juridice din Camera Deputaţilor, şi a menţionat că aceasta nu şi-a manifestat dorinţa de a mai candida.
- Banii ies din țară pe ușa din dos: românii cheltuiesc tot mai mult pentru bunăstarea altora
-
ANAF a sesizat și Direcția Generală Antifraudă Fiscală în cazul deputatului Daniel Constantin
Prin adresa prin care a anunțat că a soluționat favorabil sesizarea Grupului de Investigații Politice (GIP) referitoare la averea deputatului Daniel Constantin, ANAF a precizat și că „petiția a fost transmisă și la Direcția Generală Antifraudă Fiscală".
-
Cel mai inteligent om de pe Planeta: "Nu e nimic acolo. E pustiu!"
Kim Ung-Yong (născut la 7 martie 1963) este pământeanul cu cel mai ridicat coeficient de inteligenţă cunoscut, fiind trecut în Guinness Book World of Records cu un IQ de 210 (regretatul savant Stephen Hawking avea 160).
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Descoperirea mormântului gigantului Gilgameș sub albia râului Eufrat este de o importanta majora pentru descifrarea istoriei antice
- 2.O civilizație sofisticată și necunoscută de acum 13.000 de ani deținea abilități tipice cu civilizațiile mai avansate care au apărut mai târziu în istorie
- 3.Papa anunță o noua religie universala in spiritul unei noi ordini mondiale: Toate religiile sunt o cale catre acelasi Dumnezeu! VIDEO
- 4.Americanii au uitat harta unei baze militare cheie într-un vehicul capturat de ruși in Ucraina
- 5.Neuralink este "numele numărului Fiarei". Transumanistul Elon Musk va pune pe fruntea omului semnul apocaliptic: 666 - VIDEO
- 6.Secretul din spatele rachetei de 1 milion de dolari dată Ucrainei de Vest: Scânteia ce aruncă NATO în război cu Putin
- 7.Macron spune explicit că războiul din Ucraina este pentru instaurarea unei Noi Ordini Mondiale!
- 8.Viața dincolo de moarte a unei avocate: "Experiența mea a fost total diferită față de ceea ce m-a învățat Biserica"
- 9.Bill Gates o spune pe fata ca la prosti: "Dacă evităm un război mare, va exista o altă pandemie!"
- 10."Incălzirea globală" s-a dus pe copcă. Washington Post publica un grafic edificator realizat de cercetatorii climatologi
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu