Mihaela Bilic: Diferentele ENORME dintre painea cu drojdie si painea cu maia
Postat la: 26.07.2019 | Scris de: ZIUA NEWS
Intr-un mesaj pe Facebook, medicul nutritionist Mihaela Bilic a explicat atat ce inseamna o paine obtinuta din maia, cat si diferentele importante din punct de vedere alimentar intre acest fel de paine si painea obisnuita, realizata cu drojdie, cea pe care o consumam de obicei din comert sau o facem acasa din drojdie cumparata (proaspata sau deshidratata).
Oamenii au descoperit cum se face painea accidental, la fel ca si vinul. Probabil ca niste struguri au fost candva uitati cateva zile, suficient cat sa fermenteze si sa produca alcool. La fel si cu cerealele, un aluat din faina a fost lasat cateva zile fara sa fie copt si mirare-a inceput sa se umfle. Atat vinul cat si painea au la baza acelasi proces: fermentatia naturala a glucidelor (fructoza sau amidon).
Putini stiu ca pe invelisul bobului de grau (si al cerealelor in general) exista in mod natural aproape 70 de tipuri de bacterii. Departe de a fi un lucru negativ, aceste bacterii sunt responsabile de fermentatia lactica ce are loc in amestecul de apa cu faina din care se face painea.
Deci ce este maia-ua?
Un amestec de faina si apa (sau lapte) pe care il lasam sa se odihneasca suficient de mult cat sa inceapa sa fermenteze spontan. In cursul acestui proces glucidele se transforma in acid lactic, acid acetic si dioxid de carbon, gazul care creste/umfla aluatul.
Atunci drojdia de bere ce este?
Exact cum ii spune si numele, un concentrat de ciuperci microscopice din familia Saccharomyces cerevisiae, folosite atat la fabricatia painii, dar si in fermentatia vinului si a berii. Fie ca e proaspata sau deshidratata, drojdiile in contact cu apa si caldura se multiplica si produc o fermentatie alcoolica rapida, cu eliberare de mult dioxid de carbon.
Care este diferenta dintre painea cu drojdie si cea cu maia?
Painea cu drojdie creste rapid si mult, miezul e mai aerat/pufos si gustul neutru. Painea cu maia este mai densa, coaja e mai groasa si mai crocanta, miezul neregulat iar gustul usor acid.
Painea cu drojdie creste rapid (in cateva ore) prin fermentatie alcoolica, iar cea cu maia creste lent (1-2 zile) prin fermentatie lactica. Din punct de vedere nutritiv ambele sortimente de paine au acelasi numar de calorii, insa painea cu maia are un mare plus: e mai hranitoare si mai usor de digerat.
Explicatie:
Taratele de cereale contin acid fitic care se leaga de mineralele prezente in intestin si formeaza fitati insolubili. Acestia blocheaza absortia mineralelor, sunt extrem de agresivi pentru rezervele de calciu si magneziu din organism si sunt capabili sa produca demineralizari grave. Actiunea enzimatica a bacteriilor lactice (fitaze) din maia si mediul acid creeat de ele descompun o parte din acidul fitic, iar lacto-fermentatia naturala pe care o produc desface acidul fitic in inositol, fosfati de calciu si magneziu usor de asimilat. Cu cat un aluat fermenteaza mai mult, cu atat fitaza din maia are timp sa elibereze mineralele din blocajul/legatura cu acidul fitic.
Glutenul este un alt element care beneficiaza de contactul cu bacteriile din maia. Digestia acestei proteine care "pica greu" intestinelor sensibile va incepe timpuriu, inca de la framantarea aluatului. Si cum dospirea painii cu maia dureaza 2 zile, odata ce o consumam glutenul e pre-digerat. Fractionat in segmente mai mici de aminoacizi, efectul lui inflamator va fi diminuat iar eventualele intolerante vor disparea.
In plus painea cu maia nu se framanta atat de mult precum painea cu drojdie. Prin framantat glutenul se umfla si devine elastic, un avantaj pentru brutari carora le trebuie un aluat usor de modelat, care nu se rupe si creste frumos. Insa pentru organismul nostru este un dezavantaj, cu cat un aluat e framantat mai mult, cu atat dezvolta agenti inflamatori sau iritanti.
Concluzia e pe cat de simpla, pe atat de frumoasa: merita sa investim timp in aluatul de paine, merita sa "crestem" culturile de bacterii din maia, precum un animal de companie - le hranim cu apa si faina, le tinem la caldura, avem grija sa se multiplice si le dam apoi ragazul sa ne dospeasca painea, sa deblocheze mineralele din tarate si sa digere glutenul in locul nostru. Toate astea pentru ca apoi sa ne putem bucura pe deplin de cel mai banal si mai savuros aliment: painea.
P. S. Culturile de maia se comporta ca si cele pentru iaurt: se foloseste o cantitate mica de maia care se inoculeaza intr-un nou amestec de faina si apa, apoi se asteapta ca micro-organismele sa se multiplice. Fiecare brutar isi "creste" propria lui maia si exista culturi de lactobacili in varsta de 20 ani.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Keanu Reeves: "Omenirea este pe cale să se elibereze din Matrix!" Ce sfat dă miliardarilor din tehnologie
Se poarta un razboi care va modela viitorul existenței umane și lumea pe care o vom lasa copiilor noștri, potrivit lui K ...
-
Noile fosile sugerează că Lucy ar putea să nu fie strămoșul nostru direct. S-ar rescrie tot ceea ce știm despre originile umane
Timp de 50 de ani, faimoasa fosila „Lucy" (Australianopithecus afarensis) a fost considerata pe scara larga drept ...
-
Putin despre AI: Este cea mai mare descoperire tehnologică, probabil una cum nu a mai văzut niciodată istoria lumii
Urmatorii 10-15 ani vor fi o perioada de transformari tehnologice colosale și de dezvoltare rapida a inteligenței artifi ...
-
Crimă în Teleorman, de Crăciun; Bătrân de 86 de ani, găsit mort în propria casă. Nepotul e principalul suspect. Cum a fost prins
O crima șocanta a avut loc in ziua de Craciun, in municipiul Turnu Magurele, județul Teleorman, acolo unde un barbat in ...
-
Joburile viitorului vor fi extrem de bine plătite - previziuni dure pentru profesiile tradiționale
CEO-ul OpenAI, Sam Altman, descrie un viitor cu cariere foarte bine platite in industrii care abia exista astazi. Tranzi ...
-
Legătura surprinzătoare între scobitul nasului și Alzheimer (studiu)
Studiul pe șoareci sugereaza o legatura surprinzatoare intre Alzheimer și scobitul nasului. Mai mult, atunci cand epitel ...
-
Să fie aceasta dovada că trăim într-o simulare? Ipoteza tulburătoare a unui filosof de la Oxford de origine română
De la Platon la Neo din Matrix, intrebarea ramane aceeași: cat de reala este realitatea pe care o traim? Cea mai recenta ...
-
Experimentul care a șocat lumea: Savantul sovietic din spatele celei mai controversate operații
În 1954, omul de știința sovietic Vladimir Demikhov a realizat „cea mai controversata operație experimentala ...
-
Mister pe o plajă din Europa: sute de pantofi vechi de peste un secol, au ieșit la suprafață din nisip, incredibil de bine conservați
Un fenomen bizar a atras atenția localnicilor și a specialiștilor in sudul Țarii Galilor, unde sute de pantofi negri din ...
-
Ziua Q se apropie cu viteză năucitoare: În acel moment va fi un dezastru planetar când informația nu va mai fi criptată
În Ziua Q, orice parola, de la login-ul tau bancar pana la codurile de lansare nucleara, va putea fi sparta. Alime ...
-
Finalanda a descoperit bacterii care manancă deseuri nucleare și care curăță situri radioactive
Helsinki, sub pamant: intr-o mina de uraniu, la 400 de metri adancime, un grup de bacterii rescrie viitorul energiei nuc ...
-
Eșecul lui Andrew Tate, comentat acid și în România: "Era ca un prezervativ folosit de Mike Tyson. A stat acolo mare și prost"
În urma cu cateva zile, Andrew Tate a fost invins in ringul de box de Chase DeMoor, un actor cunoscut mai degraba ...
-
Pastilele pentru slăbit forțează industria alimentară să-și schimbe rețetele. Prăbușiri la bursă după aprobarea "pilulei magice" la FDA
Producatorii de alimente ambalate si lanturile de fast-food ar putea fi nevoiti sa isi modifice semnificativ produsele a ...
-
Ingineria BoloJAF: Salarii pe minus în 2026 în România. In restul Europei veniturile vor crește
În majoritatea țarilor europene, salariile vor crește in anul 2026. Turcia va inregistra o creștere de 8,1%. Astfe ...
-
Un nou virus mortal lovește Europa - primele cazuri confirmate. OMS emite alertă: "Mai periculos decât COVID. Una din trei persoane bolnave moare!"
Europa intra din nou in alerta sanitara. Un virus mortal, mai periculos decat COVID, a fost confirmat oficial pe teritor ...
-
Google Quantum AI ne provoacă înțelegerea existenței cu o revelație șocantă despre Creatorul Universului atât matematic cât și metafizic!
Într-un moment pe care unii cercetatori il numesc deja cel mai tulburator din istoria științei moderne, computerul ...
-
Inteligența Artificială a consumat în 2025 la fel de multă apă ca toată industria apei îmbuteliate din lume
O noua analiza a amprentei de mediu a inteligenței artificiale sugereaza ca antrenarea și rularea modelelor precum ChatG ...
-
Descoperirea care a șters granița dintre materie și spirit - Fantoma ADN care dispare după fix 40 de zile
Spre apusul vieții sale, eminentul fizician David Bohm - ale carui lucrari erau profund apreciate de Albert Einstein - a ...
-
Șeful Telegram spune despre Emmanuel Macron că este homosexual. Ce a mai spus Pavel Durov despre șeful Franței
Fondatorul Telegram, Pavel Durov, a glumit pe seama orientarii sexuale a președintelui francez Emmanuel Macron, și l-a n ...
-
Studiu absolut șocant: Mortalitatea excesivă din Pandemia Covid a fost indusă de medici prin utilizarea unui hipnotic
Un studiu recent demonstreaza ca in Marea Britanie, primul varf de mortalitate in exces din aprilie 2020 a fost in mod e ...
-
Localnicii evită ruinele Sanatoriului de la Moroieni mai ales seara: De aici se aud voci de copii și cântece triste. Mulți cu vazut fantomele acestora
În munții Bucegi, langa satul Moroeni, la aproximativ o ora de mers pe jos de pe drumul principal, se afla ruinele ...
-
Revolta unui magistrat pensionat la consultările cu președintele Dan: „M-am săturat să aud că sunt chiabur!"
Cristian Anghel, fost procuror la Curtea de Apel București, fost procuror la DNA, pensionat in octombrie 2025, a explica ...
-
SUA au desfășurat trupe masive spre Venezuela
Statele Unite au desfașurat saptamana aceasta in Caraibe un numar mare de aeronave pentru operațiuni speciale și mai mul ...
-
Acest om a demonstrat că moartea poate fi anulată printr-un cuvânt. Cu o lună înainte de Premiul Nobel, el este mort. Coincidență?
De ce oamenii care mananca „corect”, fac sport și iau vitamine tot imbatranesc, fac cancer, diabet și mor in ...
-
Tehnologiile moderne ale aparatelor electrice de încălzit - IATĂ ce trebuie să știi
Aparatele electrice de incalzit au parcurs un drum lung, integrand inovații care nu doar ca sporesc eficiența energetica ...
-
De ce merită să îți creezi acasă un spa personal de relaxare și cum îl poți amenaja eficient
Ritmul zilnic alert nu iți lasa mereu suficient spațiu pentru pauze, iar din acest motiv, ideea de a-ți crea un colț de ...
-
Conceptul de garanție extinsă pentru mașini second hand - IATĂ ce trebuie să știi
Achiziția unei masini rulate presupune riscuri, dar o garanție adecvata te protejeaza de defectiuni costisitoare si nepr ...
-
Eurostat: România, pe ultimul loc în UE la utilizarea inteligenței artificiale generative
În anul 2025, doar 17,8% dintre romanii cu varste intre 16 și 74 de ani au folosit instrumente de inteligența arti ...
-
Rusia vrea o centrală nucleară pe Lună în cel mult 10 ani. Ambiția pare că depășește cu mult posibilități Moscovei. NASA va pune un reactor pe Lună în cinci ani
Rusia vrea o centrala nucleara pe Luna in cel mult 10 ani. Ambiția pare ca depașește cu mult posibilitați Moscovei. NASA ...
-
Dosarul Epstein bubuie la Casa Albă: Donald Trump este acuzat de viol. FBI are toate documentele
Noi documente date publicitatii din „dosarele Epstein" dezvaluie acuzatii grave impotriva presedintelui american D ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu