O descoperire bulversantă poate duce la rescrierea istoriei Egiptului antic
Postat la: 06.04.2025 | Scris de: ZIUA NEWS

Un mormânt egiptean antic recent descoperit aruncă lumină asupra regalității care a condus regiunea cu peste 3 600 de ani în urmă. Arheologii au descoperit camera funerară masivă din calcar, care are mai multe camere și o intrare decorată, în ianuarie, în Abydos, Egipt.
Însă ocupantul mormântului somptuos rămâne un mister. Groparii au deteriorat textul hieroglific pictat pe cărămizile de la intrare, lăsând numele ilizibil, potrivit unui comunicat de presă emis la 27 martie de Muzeul Penn de la Universitatea Pennsylvania.
Mormântul impresionant nu conținea rămășițe scheletice care ar putea ajuta la identificarea proprietarului său. Cu toate acestea, cercetătorii care au făcut descoperirea cred că este probabil locul de odihnă al unui rege care a condus Egiptul superior în timpul celei de-a doua perioade intermediare, între 1640 și 1540 î.Hr., ca parte a dinastiei Abydos, una dintre cele mai puțin cunoscute dinastii din Egiptul antic. Regele misterios ar putea fi unul dintre cei mulți care lipsesc cu desăvârșire din înregistrările tradiționale ale monarhilor care au condus regiunea.
„Este un fel de dinastie foarte misterioasă, enigmatică, care pare să fi fost practic uitată din înregistrările antice ale Egiptului, deoarece se afla în această perioadă de decădere și fragmentare politică", a declarat Josef Wegner, egiptolog și profesor de arheologie egipteană la Universitatea din Pennsylvania, care a condus săpăturile. „Acest mormânt misterios ... deschide un nou tip de cale de investigare (a dinastiei Abydos)".
Camera mortuară este cea mai mare descoperită de la orice conducător cunoscut din aceeași dinastie, luminând o perioadă de istorie neînțeleasă până acum, care poate fi dezvăluită doar prin intermediul rămășițelor materiale, spun experții.
Arheologii au găsit mormântul la aproape 23 de picioare (aproximativ 7 metri) sub pământ, în locul unei necropole antice, sau „orașul morților". Necropola este situată pe Muntele Anubis din Abydos , o formațiune naturală în formă de piramidă care era considerată sacră de egiptenii antici și servea la ascunderea mormintelor construite sub ea.
În consemnările istorice, Abydos era menționat ca un oraș sacru care era locul de odihnă final al lui Osiris - zeul lumii subterane - și locul de odihnă preferat al primilor faraoni. Necropola s-a dezvoltat de-a lungul secolelor, pe măsură ce mai multe dinastii construiau morminte și își înmormântau regii în cadrul cimitirului regal.
Cu peste un deceniu în urmă, Wegner și echipa sa au dat peste primul mormânt din această necropolă care a confirmat existența dinastiei Abydos, o linie conducătoare despre care egiptologul Kim Ryholt a emis prima ipoteză în 1997. Ryholt credea că dinastia mai mică ar fi condus regiunea Abydos într-o perioadă în care Egiptul antic a fost divizat în regate rivale.
Proprietarul primului mormânt, regele Seneb-Kay, a fost un faraon complet necunoscut care nu a fost menționat niciodată în documentele istorice. Dintre cele opt morminte ale dinastiei descoperite până acum, cel al lui Seneb-Kay este singurul găsit cu un nume păstrat în camera funerară.
Mormântul nou descoperit este similar ca arhitectură și decor, dar este mult mai mare decât cel al lui Seneb-Kay - compartimentul principal al criptei cu trei camere are aproximativ 1,9 metri lățime și 6 metri lungime. Deoarece mormântul a fost construit într-o secțiune a necropolei despre care cercetătorii cred că a fost stabilită mai devreme în timp, ei cred că regele bogat îngropat acolo a fost probabil un predecesor al lui Seneb-Kay.
Oamenii de știință suspectează că mormântul ar fi putut aparține regelui Senaiib sau regelui Paentjeni, doi monarhi reprezentați în puținele înregistrări arheologice ale dinastiei care există ca parte a unui monument dedicat la Abydos.
„Este la fel de posibil să existe un rege complet necunoscut", a declarat Wegner, care este și curator al secției egiptene a Muzeului Penn. „Nu credem că avem toate numele (regilor din Abydos) - dovezile nu au supraviețuit în mod constant pentru ei".
În timp ce orice semne care ar putea ajuta la identificarea fostului ocupant al camerei funerare proaspăt dezgropate nu au supraviețuit, mormântul are încă două imagini pictate ale zeițelor Isis și Nephthys, care erau în mod obișnuit reprezentate în ritualurile funerare ca și cum ar fi jelit decedatul.
Cercetătorii intenționează să investigheze încă aproximativ 10 000 de metri pătrați (peste 100 000 de picioare pătrate) din terenul deșertic al zonei în încercarea de a descoperi morminte suplimentare, a declarat Wegner. „Ar putea fi cu ușurință 12 sau 15 regi care compun acest grup de regi", a spus el.
Pe lângă continuarea săpăturilor, cercetătorii vor cerceta zona cu ajutorul radarului de penetrare a solului, tehnologie care utilizează unde sonore pentru a cartografia structurile de sub suprafața Pământului, precum și cu ajutorul magnetometriei, care creează hărți ale structurilor subterane care au semnături magnetice.
„Descoperirea unui alt conducător al dinastiei Abydos este foarte interesantă", a declarat Salima Ikram, un distins profesor universitar de egiptologie la Universitatea Americană din Cairo, într-un e-mail. „Ea stabilește că aici a existat un cimitir ... regal semnificativ în acea perioadă, ne oferă mai multe detalii despre arhitectura mormintelor regale, (și) ne oferă un indiciu cu privire la membrii acestei dinastii și ordinea în care au domnit".
Ikram nu a fost implicată în descoperirea camerei funerare, dar a declarat că speră că viitoarele săpături vor scoate la iveală mai multe morminte care vor contribui la „o mai bună înțelegere a acestei perioade odată obscure din istoria Egiptului".
Regii din dinastia Abydos, precum Seneb-Kay, sunt unici deoarece nu apar pe listele de regi care erau păstrate cândva de egiptenii antici.
„Regilor egipteni le plăcea să își prezinte istoria ca fiind simplă și liniară și înregistrau numele (regilor) în ordine. Acești regi nu apar acolo. Deci, dacă ne uităm la acest tip de înregistrare istorică strictă, nu avem loc pentru acești regi", a declarat Laurel Bestock, egiptolog și profesor asociat de arheologie la Universitatea Brown din Rhode Island. Bestock nu a fost implicat în descoperirea noului mormânt.
„Când găsim aceste monumente, ne arată cât de inadecvată este acea înregistrare istorică strictă, liniară - a fost scrisă cu adevărat, nu pentru a fi exactă, ci pentru a susține un anumit punct de vedere al regilor de mai târziu care au mers și au reunificat Egiptul", a adăugat Bestock. „Ei au scris despre ei înșiși că sunt mari învingători și că au câștigat războaie etnice și au cam ignorat toți actorii mici."
Descoperiri precum acest ultim mormânt din Abydos sunt „incredibil de interesante", deoarece oferă contextul pentru o istorie mai bogată, indiferent dacă identitatea acestui rege este dezvăluită sau nu, a remarcat Bestock.
Deocamdată, regele căruia i-a aparținut camera mortuară rămâne un mister, dar obiectivul lui Wegner este ca într-o zi să identifice conducătorul pentru a ajuta la ancorarea sa în cronologia istorică. „În arheologie speri să găsești dovezi", a spus Wegner. „Înregistrarea arheologică îți oferă surprize și răsturnări de situație de-a lungul drumului, așa că nu știi niciodată ce poți găsi."
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Ce avere are Ion Sterian - capo dei capi Transgaz cu cinci secretare, nouă consilieri și șapte șoferi
Ion Sterian este șeful Transgaz și are un cabinet extins, format din cinci secretare, noua consilieri și șapte șoferi, u ...
-
Foștii premieri ai României pot fi judecați pentru dezastrul bugetar în care au lăsat țara: "Există o lege a responsabilității guvernamentale"
Dupa patru ani in care in fruntea Guvernului Romaniei s-au aflat doi premieri ai PNL și unul de la PSD, țara noastra a a ...
-
Comunitatea științifică nu înțelege ce se întâmplă cu Pământul: unele zile din iulie și august vor fi mai scurte în acest an
Deși, in mod obișnuit, rotația Pamantului incetinește treptat, specialiștii anunța ca in lunile iulie și august din aces ...
-
Pe ce criterii să te bazezi când decizi să faci upgrade la un telefon nou?
Alegerea momentului potrivit pentru a face upgrade la un telefon nou poate fi dificila, avand in vedere varietatea mare ...
-
Astronomii sunt în alertă: au detectat un obiect misterios care pare să vină cu o viteză uriașă din afara Sistemului Solar
Un obiect care pare sa vina din afara Sistemului Solar a fost reperat gonind catre Soare, caz in care, daca provenienta ...
-
Cunoscutul economist Mircea Coșea critică măsurile de austeritate ale Guvernului Bolojan: "Sunt grosolane, absurde și lipsite de logică"
Profesorul universitar Mircea Coșea, fost ministru de stat, critica ideile lansate de guvernul Bolojan in scopul reducer ...
-
Călin Georgescu, trimis în judecată - Câți ani de închisoare riscă, dacă va fi găsit vinovat
Calin Georgescu a fost trimis in judecata de Parchetul de pe langa Înalta Curte de Casație și Justiție sub acuzați ...
-
Guvernul bolojanilor nu dă un ban pe Nicușor Dan: Primul efect după creșterea TVA. Premierul demagog: "Nu putem ascunde asta!"
Premierul Ilie Bolojan a anunțat creșterea TVA! Primul efect? Prețurile la unele produse alimentare o sa creasca - și re ...
-
Aerul din casa ta ar putea fi mai toxic decât cel de afară. Și nimeni nu-ți spune asta
O solutie? Folosește o izolatie noua pentru pod sau mansarda Știai ca, potrivit unui studiu internațional, aerul din int ...
-
Autostrăzi pentru tancuri și transportoare blindate: Armata construiește infrastructură de război în România pentru a descuraja Rusia să pătrundă-n spațiul NATO
Romania intra in noua strategie NATO de mobilitate militara și va construi autostrazi speciale, dedicate transportului r ...
-
Ce au inteles vameșii de la Sculeni din "Mânăria Bolojan": se răzbună pe oamenii de la frontiere pentru că le-a diminuat Guvernul sporurile
Angajații vamii Sculeni au inceput sa efectueze controale mai stricte asupra tuturor mijloacelor de transport ce trec fr ...
-
Noul președinte ANAF va fi Adrian Nicuşor Nica, actualul șef al Corpului de control al premierului
Noul președinte ANAF va fi Adrian Nicusor Nica, actualul șef al Corpului de control al premierului. El o va inlocui pe N ...
-
Breșă uriașă de securitate: Hackerii din Iran au pus mâna pe mesajele consilierilor lui Donald Trump
Hackerii avertizeaza ca ar putea incerca sa vanda e-mailuri de la consilierii președintelui american Donald Trump. Ameri ...
-
Super puterea mondială care a acaparat soarele. A instalat într-o lună panouri fotovoltaice cât toată Europa într-un an
China a stabilit un nou record mondial in domeniul energiei solare. A instalat 93 de gigawați de capacitate fotovoltaica ...
-
Exodul creierelor pe contrasens: Opt cercetători americani au devenit primii „refugiați științifici" în Europa
Mareția Americii a fost construita in timp și una dintre pietrele de temelie a fost atragerea celor mai stralucite minți ...
-
Zeci de mii de decese in perioada următoare: Europa se pregătește pentru cel mai mare val mare de morți din cauza caniculei. In total, sute de mii de persoane
Zeci de mii de persoane ar putea muri intre 30 iunie și 30 august din cauza valului de caldura extrem care lovește ...
-
Vlad Țepeș nu e inmormantat la Snagov, ci la Milano. A fost descifrată misterioasa inscripție de pe mormântul lui Dracula
Timp de zece ani unii cercetatori au emis ipoteza ca ramașițele prințului Vlad - care a trait intre 1431 și 1477, cunosc ...
-
Provocarea criminală care a trecut "pe sub radar" pe TikTok: Băiat de 12 ani mort după ce a acceptat "jocul cu eșarfa"
Un baiat de 12 ani și-a pierdut viața dupa ce a incercat o provocare virala periculoasa de pe rețelele sociale. Deși par ...
-
Medicul lui Netanyahu numit consilier de premierul Bolojan: "Sunt român și voi fi patriot până la finalul vieții!"
Dr. Herman Berkovits, medicul personal al prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu, a fost numit consilier onorific ...
-
Ghid Practic pentru camparea cu vehicule în România: Aventură pe patru roți
Romania, cu peisajele sale diverse și drumurile pitorești, reprezinta un paradis neexplorat pentru iubitorii de camping. ...
-
Kovesi intră tare în licitațiile organizate în România: anchetă de amploare, cu o fraudă de 100 de milioane de euro
Parchetul European (EPPO) din București a sesizat Tribunalul București, punand sub acuzare trei persoane - inclusiv unul ...
-
„Trumponomics": Economia mondială e în pragul unei schimbări epocale. Avertismentul analiștilor
Într-o lume economica din ce in ce mai fragmentata și tensionata, instituțiile financiare globale incep sa bata cu ...
-
Oamenii de știință avertizează că universul are un „buton de autodistrugere" care ar putea elimina viața într-o clipă
De-a lungul deceniilor, cosmologia a propus scenarii tot mai imaginative pentru modul in care s-ar putea sfarși universu ...
-
Adevărata dietă alimentară optimă pentru inimă. Studiul amplu pe 30 de ani care oferă claritate într-o dezbatere medicală veche
Un studiu amplu, desfașurat pe parcursul a trei decenii și avand aproape 200.000 de participanți, ofera claritate intr-o ...
-
Motivul incredibil pentru care un fost consilier local și-a bătut soția până a omorât-o. A declarat polițiștilor că a fost ucisă de un hoț care a intrat în casă
Un fost consilier local intr-un sat din județul Braila, și-a ucis in bataie soția din cauza ca nu muncea suficient. Barb ...
-
Dezvăluiri despre operatia la limită a Eleni Udrea. Adrian Alexandrov rupe tăcerea și prezintă firul evenimentelor: "Putea sa moară!"
Adrian Alexandrov, partenerul Elenei Udrea, a vorbit despre starea de sanatate a fostei ministre a Turismului, care a fo ...
-
Misterul de la Tunguska: "Cerul s-a despicat și întreaga parte nordică era acoperită de foc". Ce spune NASA despre cea mai puternică explozie văzută de om
Cel mai devastator și totodata șocant pentru cei care i-au vazut efectele a fost inregistrat pe 30 iulie 1908, in taigau ...
-
Cum utilizezi ChatGPT pentru a generarea unui venit lunar stabil: Metoda prin care poți câștiga peste 5.000 de dolari lunar
Potrivit unui articol recent publicat in Forbes de Rachel Wells, ChatGPT se dovedește a fi aliatul ideal pentru freelanc ...
-
Grupare de hoți români prinși după ce au comis mai multe jafuri: Furau coduri PIN și retrăgeau mii de euro de la bancomate
O grupare de hoți profesioniști, formata din doi barbați și o femeie de naționalitate romana, a fost destructurata in Pa ...
-
Fire sniper: "Suntem ţinta tirurilor unui lunetist" - mai multe persoane au fost ucise în SUA, într-o ambuscadă întinsă pompierilor care stingeau un incendiu
Cel putin doua persoane au fost ucise duminica in statul american Idaho, (nord-vest) intr-o ambuscada intinsa pompierilo ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu