Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Părinți din Bihor, condamnați pentru homeschooling - Închisoare cu suspendare după ce și-au retras copiii de la școală

Postat la: 11.05.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Curtea de Apel Oradea a pronunțat joi hotărârea definitivă în cazul unui cuplu din Bihor acuzat că și-a retras copiii din sistemul de învățământ de stat pentru a-i educa acasă. Hotărârea menține sentința inițială a Judecătoriei Aleșd, condamnându-i pe cei doi părinți la patru luni de închisoare, cu suspendare, și la efectuarea a 40 de zile de muncă în folosul comunității.

„Respinge ca nefondate apelurile penale declarate de inculpaţii (...) şi (...), împotriva sentinţei penale (...) din data de 21 decembrie 2023 pronunţată de Judecătoria Aleşd. Menţine în totalitate sentinţa penală apelată. Obligă pe inculpaţii (...) la plata în favoarea statului a sumei de câte 1.000 lei, fiecare, cu titlu de cheltuieli judiciare în apel", a precizat Curtea de Apel în minuta hotărârii publicate pe portalul instanțelor.

Conflictul a început în septembrie 2021, când părinții au decis să-și retragă cei patru copii din școala locală din comuna Bratca, nesatisfăcuți de opțiunile educaționale disponibile în timpul pandemiei de COVID-19, în special de tranziția către învățământul online. Ei au optat pentru un model de homeschooling, înregistrându-i pe copii la o organizație de educație la distanță din Statele Unite, care, conform autorităților române, nu este recunoscută oficial în România.

În ciuda faptului că părinții au susținut că acest model educațional alternativ oferă flexibilitate și se aliniază mai bine cu convingerile lor personale, autoritățile române insistă că educația formală este obligatorie până la absolvirea celor 10 clase. Inspectoratul Școlar Bihor a subliniat că homeschooling-ul nu este o formă de învățământ recunoscută în România, iar absența de la cursurile standard constituie o încălcare a legii.

Un raport de evaluare psihologică efectuat în acest caz a recomandat înscrierea copiilor în sistemul de învățământ obligatoriu pentru a le fi respectat dreptul la educație. Timp de trei luni întreaga familie a beneficiat de consilierea specialiștilor DGASPC Bihor în vederea reînscrierii celor mici la școală.

Judecătoria Aleșd i-a condamnat pe cei doi soți, invocând faptul că aceștia "nu şi-au asumat vreo responsabilitate pentru comiterea faptelor şi nu au arătat că înţeleg implicaţiile deciziei asumate, (...) aspect care rezultă şi din poziţia exprimată de inculpata (...) care a considerat că procedura judiciară reprezintă o formă de hărţuire şi doreşte să trăiască în linişte".

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE