Undă de șoc la nivel mondial după atacul Iranului în Israel: prețurile au explodat, iar bursele închid pe minus
Postat la: 01.10.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Preţurile petrolului au crescut marţi cu cu 5%, deoarece armata israeliană a anunţat că Iranul a lansat rachete în Israel. De asemenea, bursele europene au închis marţi în scădere, investitorii urmărind tensiunile din Orientul Mijlociu.
Preţurile petrolului au crescut marţi cu circa 5%, după ce Iranul a lansat rachete în Israel, stârnind temeri că Orientul Mijlociu se află în pragul unui război regional, transmite CNBC.
"Cu puţin timp în urmă, au fost lansate rachete din Iran către statul Israel", au spus Forţele de Apărare ale Israelului (IDF), într-un comunicat.
IDF i-a îndemnat pe oameni "să rămînă într-un spaţiu protejat până la o nouă notificare".
"Exploziile pe care le auziţi sunt de la interceptări sau proiectile căzute", a spus IDF.
Preţul petrolului West Texas Intermediate cu livrare în noiembrie a crescut cu 3,41 dolari, sau cu 5%, la 71,58 USD pe baril,
Contractele pentru petrolul Brent cu livrare în decembrie au avansat cu 3,41 dolari, sau cu 4,76%, la 75,11 USD pe baril.
Casa Albă şi Departamentul Apărării au avertizat mai devreme că Iranul se pregăteşte să lanseze rachete balistice asupra Israelului.
Bursele europene au închis marţi în scădere, ştergând câştigurile anterioare pe fondul temerilor sporite de un atac al Iranului asupra Israelului, care până la urmă a avut loc.
Indicele paneuropean Stoxx 600 a încheiat ziua în declin cu aproximativ 0,4%, majoritatea sectoarelor fiind în teritoriu negativ.
Indicele bancar din Europa a condus pierderile, cu o scădere de 2,2%.
Acţiunile europene au scăzut în timpul tranzacţiilor de după-amiază, în urma informaţiilor că Iranul se pregăteşte să lanseze un atac iminent cu rachete balistice asupra Israelului, a declarat marţi un oficial înalt de la Casa Albă pentru NBC News, scrie NEWS.RO.
Preţul petrolului a crescut cu peste 4% la aceste ştiri. Contractele futures pentru ţiţeiul Brent, cu expirarea în decembrie, au crescut cu 4,2%, la 74,73 dolari pe baril, în timp ce contractele futures din SUA West Texas Intermediate au crescut cu 4,5%, ajungând la 71,22 dolari.
Indicele DAX al bursei din Frankfurt a scăzut cu 0,58%, CAC 40, al bursei din Paris, cu 0,81%, în timp ce indicele londonez FTSE 100 a urcat cu 0,48%. Indicele italian FTSE MIB a coborât cu 1,04%, iar IBEX 35, al bursei din Madrid, a pierdut 1,72%.
Acţiunile au scăzut marţi, pe Wall Street, deoarece escaladarea conflictului din Orientul Mijlociu a temperat entuziasmului investitorilor după un trimestru puternic, transmite CNBC.
Dow Jones Industrial Average a scăzut cu 238 de puncte, sau cu 0,4%. S&P 500 a scăzut cu 1,1%, iar Nasdaq Composite a pierdut 1,9%.
Preţul ţiţeiului West Texas Intermediate a crescut cu 5% după ce Forţele de Apărare ale Israelului au declarat că Iranul trage cu rachete în ţară.
O creştere a indicelui de volatilitate CBOE (VIX) , cunoscut şi sub numele de indicatorul fricii de pe Wall Street, peste nivelul 20, a subliniat îngrijorarea tot mai mare în rândul comercianţilor.
"Frica de contagiune este întotdeauna destabilizatoare. În afară, desigur, de impactul primordial asupra vieţilor, pieţele sunt afectate direct atunci când există forţe care aproape promit un anumit nivel de destabilizare", a spus Keith Buchanan, manager senior de portofoliu la Globalt Investments.
Aproximativ 4 din fiecare 5 acţiuni din cadrul S&P 500 s-au tranzacţionat în scădere marţi, evidenţiind problemele mari pentru piaţă.
Dar sectoeul energiei din cadrul S&P 500 s-a diferenţiat în mod semnificativ, în urma informaţiilor privind conflictul din Orientul Mijlociu, urcând cu peste 1%.
Sectorul tehnologiei au simţit greul scăderilor de marţi, explicând pierderile uriaşe ale Nasdaq. Acţiunile Tesla, Nvidia şi Apple au scăzut cu peste 3%. Dar acţiunile Meta au avut o evoluţie pozitivă, crescând aproape de maximele istorice.
Acţiunile cu capitalizare mică au fost, de asemenea, lovite, Russell 2000 coborândmai mult de 1%.
Declinul de marţi vine după ce S&P 500 şi Dow au înregistrat recorduri de închidere în sesiunea anterioară, care a marcat sfârşitul lunii şi trimestrului de tranzacţionare.
Septembrie este de obicei cea mai proastă lună a anului pentru acţiuni, dar de data aceasta a contrazis tendinţele anterioare. Cei trei indici majori ai Wall Street au înregistrat câştiguri lunare şi a fost primul septembrie pozitiv pentru S&P 500 din 2019. S&P 500, Dow şi Nasdaq au încheiat, de asemenea, al treilea trimestru în teritoriu pozitiv.
Acţiunile au avansat luni chiar şi după ce preşedintele Rezervei Federale, Jerome Powell, a declarat că banca centrală "nu se află pe niciun curs prestabilit" când vine vorba de următorii paşi pentru politica dobânzilor.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Horațiu Potra este liber. Tribunalul Prahova a admis contestaţia liderului mercenarilor la controlul judiciar. Decizia este definitivă
Liderul mercenarilor, Horațiu Potra, este liber. Tribunalul Prahova a admis, vineri după amiază, 13 decembrie, contestaţia înaintată de acesta la măsura controlului judiciar impusă în ceea ce îl priveşte prin decizie a Judecătoriei Ploieşti. Instanţa a respins contestaţia Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti care solicitase arestarea preventivă a acestuia.
-
Panică în SUA, după ce mai multe drone misterioase au apărut pe cer
O apariție misterioasă de drone în statul New Jersey a generat cereri pentru declararea unei „stări de urgență" și a atras atenția publicului și a autorităților. Oficialii sugerează posibilitatea ca acestea să provină de la o „navă-mamă" iraniană aflată în largul coastei de est.
-
Colegi de globalism: Klaus Iohannis îl cunoaște pe Călin Georgescu de peste 20 de ani. Cei doi discutau despre implementarea "Agendei 21"
Președintele Klaus Iohannis îl cunoaște pe Călin Georgescu de peste 20 de ani. Un articol din 2003 arată că președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu Călin Georgescu pe vremea când era primar al Sibiului.
-
Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
Fostul procuror general al României, Augustin Lazăr, spune că serviciile secrete și Consiliul Suprem de Apărare al Țării (CSAT) ar fi trebuit să trimită Parchetului documentele care arată că alegerile prezidențiale au fost viciate înainte ca acestea să fie declasificate.
-
S-au descoperit legături cu iz penal între Donald Trump și o platformă care finanțează Hamas sau Hezbollah
Un nou proiect crypto, World Liberty Financial Inc., fondat de preşedintele ales al SUA Donald Trump şi miliardarul Steve Witkoff, a atras controverse după ce a anunţat o colaborare cu platforma crypto Tron, despre care autorităţi şi experţi financiari afirmă că ar fi fost folosită de grupări criminale şi organizaţii militante precum Hamas şi Hezbollah.
-
Turcia a preluat frâiele în Orientul Mijlociu: negocieri de culise, după căderea regimului Assad
Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a aterizat joi seara la Ankara şi a avut imediat o întrevedere cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan la aeroport, a anunţat un oficial american, relatează AFP.
-
Stenogramă din dosarul Potra - Călin Georgescu, întâlnire cu liderul mercenarilor și discuție cu Frăția Ortodoxă: "Viața sau țara!"
Horațiu Potra, rezervist al Legiunii Străine Franceze, a fost plasat sub control judiciar de Judecătoria Ploiești, decizia fiind motivată de participarea acestuia la întâlniri clandestine și conexiunile sale cu persoane controversate.
-
Modelul Hannah e grotesc: Cum ar putea arăta oamenii în 2050
Un model digital grotesc, denumit „Hannah", arată efectele pe termen lung ale lipsei de somn asupra organismului uman. Creat de cercetători britanici, Hannah reprezintă o femeie de 45 de ani în anul 2050, care suferă de diverse probleme de sănătate cauzate de un regim de somn insuficient, sub șase ore pe noapte, relatează Daily Mail.
-
Nebunie pe piețe: anunțul lui Trump a făcut ca Bitcoin să sară de 100.000 de dolari
Criptomoneda bitcoin, susţinută încă de "efectul Trump", a depăşit pentru prima dată pragul de 100.000 de dolari joi. În jurul orei 3.36, ora Parisului, cea mai mare criptomonedă după capitalizare se tranzacţiona la 100.102 dolari.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Cum a pierdut Călin Georgescu războiul în instanță cu BEC? Propaganda de pe TikTok nu a respectat legea - motivarea judecătorilor CAB
- 2.Fizicienii anuntă ca au descifrat secretele gravitației cuantice din găurile negre subatomice din care tâșnește materia
- 3.Ce înseamnă pentru Europa sistarea gazelor rusesti catre Austria. Suntem în pragul unei noi crize energetice catastrofale?
- 4.Masoneria globalistă se cutremură: B'nai B'rith International, cea mai veche organizație evreiască, transmte lui Iohannis îngrijorările despre Georgescu
- 5.Tucker Carlson: Deep State vrea Al Treilea Război Mondial - fie împotriva Rusiei, fie împotriva Iranului. Este singura lor șansă de a-l opri pe Trump
- 6.Am intrat în spatiul Schengen si nu prea. Care sunt statele care au reintrodus controale la frontiere
- 7.O nouă măsură pentru a descuraja încălzirea pe gaze și folosirea mașinii personale: UE introduce o taxă pe carbon aplicabilă gazelor din gospodărie și combustibililor auto
- 8.Reacții dure în presa britanică la decizia CCR: În România s-a anulat democrația. Este o zi neagră pentru Occident și pentru elitele sale
- 9.Decizia CCR a afectat puternic piața financiară din România: Cotația leu/ euro vine cu surprize
- 10.Fiul lui Donald Trump anunță Marea Resetare a sistemului financiar mondial: "Restul lumii să ne urmeze exemplul!"
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu