Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












A tras DNA în cine nu trebuia?

Postat la: 19.10.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Am aflat, cu stupoare, că de mai mult timp, prin grija doamnei Laura Codruţa Koveşi şi bunăvoinţa autorităţilor de la Chişinău, în Republica Moldova, a fost delegat un specialist al Direcţie Naţionale Anticorupţie. Evident, totul a fost împachetat frumos, cu acordul şi sub îndrumarea FBI. Scopul operaţiunii este, evident, combaterea corupţiei instituţionalizate. Şi, iată, ce a ieşit.

Despre ridicarea imunităţii lui Vlad Filat se va mai vorbi mult şi bine. La fel cum se va mai vorbi mult şi bine şi despre arestarea şi punerea acestuia sub acuzare. Dincolo de raţionamentele şi mesajele vizând lupta împotriva corupţiei din Republica Moldova, acest eveniment de grad zero este upgradat prin implicaţiile sale politice. De ce?

Din simplul motiv că toţi comentatorii scenei politice, dar absolut toţi, au ajuns la concluzia că, prin punerea la zid a lui Filat şi demonizarea implicită a Partidului Democrat Liberal din Republica Moldova, drumul spre Uniunea Europeană a surorii noastre mai mici a fost blocat. Şi că, de acum încolo, se va vorbi mai cu seama despre axa Chişinău - Moscova.

Cu alte cuvinte, ar fi fost executată o operaţiune tipică KGB. Făcută tocmai în scopul ca Federaţia Rusă să redobândească acest teren de joc numit Republica Moldova, aflat la graniţa cu NATO şi Uniunea Europeană. Interesant este că nici unul dintre analiştii politici nu pun la îndoială fondul informaţiilor transmise de instituţia anticorupţie din Republica Moldova. În sensul că, domnul Vlad Filat se numără şi el printre numeroşii demnitari corupţi din Republica Moldova.

Este greu de spus cum va reuşi opinia publică de la Chişinău şi din întreaga lume să depăşească această aparentă contradicţie în termeni. Va să zică, Filat este corupt şi, totuşi, arestarea şi anchetarea lui constituie o gravă lovitură dată Republicii Moldova în drumul ei, până de curând, de netăgăduit, către structurile euroatlantice. Dar până când va exista un răspuns, până când ne va fi oferită cheia acestei intrigi tipic fanariote este extrem de relevantă şi o altă informaţie. Cea din debutul acestei analize. Pe care o putem completa şi cu altele.

Se ştie, deci, cu precizie, că structura anticorupţie din Republica Moldova este consiliată de DNA România şi de FBI-ul american. Se mai ştie că DNA România a devenit, cu adevărat, glorios în ochii partenerilor noştri euroatlantici începând din momentul în care l-a înhăţat pe un prim-ministru al României, respectiv pe Adrian Năstase. Şi şi-a consolidat reputaţia de instituţie fără mamă, fără tată, neînfricată, necruţătoare, dresându-i şi actualului prim-ministru Victor Ponta un dosar penal. După ce, în ,prealabil a obţinut o condamnare şi împotriva numărul doi din PSD, azi numărul unu, Liviu Dragnea. Nu care cumva DNA România şi-a exportat acest mod de operare şi în Republica Moldova, vizând cea mai importantă ţintă politică?

Mai ştim că serviciul secret al Republicii Moldova, echivalentul SRI-ului românesc este, literalmente, împănat cu foşti ofiţeri KGB, dintre care cei mai mulţi, dacă nu cumva toţi, au fost preluaţi şi de FSB, noua securitate a Rusiei. Şi la fel se întâmplă, la o scară ceva mai mică, şi în ceea ce priveşte structura de securitate a Republicii Moldova. Şi atunci, la ce concluzie am putea oare să ajungem, până una-alta? Că, în cel mai bun caz, fără vreo rea intenţie, doar din prea mult avânt, DNA România în parteneriat cu FBI - Statele Unite au comis o greşeală de mari proporţii. Cu consecinţe istorice.

Sorin Rosca Stanescu

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE