Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Amintiri răzlețe: Farsa cu Laureatii Premiilor de Stat

Postat la: 12.10.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

În anul 1957, pe când puţini români călătoreau în străinătate şi încă şi mai puţini în Occident, regimul a oferit o croazieră de două săptămâni pe mările Egee şi Mediterană unor scriitori, intelectuali, plasticieni şi muzicieni în care avea încredere.

Aceştia au plecat de la Constanţa cu motonava Transilvania, un mic pachebot de lux construit la şantierele navale din Copenhaga în 1938, împreună cu altul, aproape identic, Basarabia, care în 1941 au fost duse în Bosfor spre a fi puse la adăpost de războiul care tocmai începuse. În 1945, ruşii au impus readucerea vaselor în ţară şi s-au făcut stăpâni pe Basarabia, rebotezând-o Ucraina.

Un an mai târziu, Transilvania era trimisă, din dispoziţia ministrului de externe Gheorghe Tătărescu, să culeagă o parte din membrii legaţiilor diplomatice din Apus, însă cei mai mulţi ezitau ori refuzau să revină în ţară. Spre uimirea generală, s-a întors din Elveţia, unde se refugiase în 1944, Constantin Argetoianu, unul dintre cei mai versaţi oameni politici. Avea să îşi sfârşească zilele în închisoarea de la Sighet.

Pasagerii croazierei din 1957 s-au oprit mai întâi la Constantinopol, apoi la Pireu - spre a vizita Atena, ajungând după asta în largul Mediteranei, unde doi scriitori au făcut următoarea farsă: întrucât Transilvania avea o staţie de amplificare menită să retransmită emisiunile difuzate la Radio Bucureşti, l-au convins pe căpitan să-i lase la microfon imediat după radiojurnal şi să îi anunţe, ca de la postul naţional de radio, pe laureaţii Premiilor de Stat pe anul 1956 (cele de clasa întâi erau de 50.000 de lei - echivalentul a o sută de salarii mici).

Din ştirea apocrifă reieşea că o bună parte dintre cei aflaţi pe vapor primiseră mănoasa distincţie, aşa încât unii „laureaţi" au făcut cinste, farsa transformându-se într-o petrecere la care a curs multă şampanie.

Din Varna plecase în acelaşi timp şi pe acelaşi itinerar un vas cu intelectuali şi artişti bulgari care au aflat de farsa colegilor români şi s-au apucat s-o imite. Cu deosebirea că din difuzoarele navei pe care se aflau s-a propagat ştirea că regimul din Bulgaria s-a prăbuşit, conducătorii săi au fugit la Moscova, iar regele Boris era în drum spre Sofia... Auzind asta, câţiva pasageri şi-au rupt în văzul tuturor carnetele de partid, mărturisind că n-au iubit niciodată comunismul, şi au închinat în sănătatea regelui eliberator.

Dan Ciachir

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE