Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Amintiri răzlețe: Infinitul din om si cele trei dimensiuni

Postat la: 22.10.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Într-o zi din august 1994, am ajuns la Tarcău, schit redevenit mânăstire. După ce am ieşit din biserica pe care o ştiam din reproduceri şi gravuri, am fost îndemnat să merg într-o poiană aflată la câteva sute de metri, la părintele pustnic Nicodim, pe care l-am găsit cu o foarfecă în mână şi cu o dulamă într-alta, în pridvorul căsuţei sale de lemn.

Alături, pe masa neacoperită, rămăsese deschisă o carte a părintelui Stăniloae. Ochii albaştri, strălimpezi, ai pustnicului mi-au amintit privirea marelui teolog. Părintele Nicodim avea 87 de ani, fusese profesor la Seminar, apoi se călugărise, retrăgându-se în poiana aceea plină de verdeaţă, flori, păsări şi albine, în locuinţa sa unde - mi se spusese - nu făcea focul.

M-a întâmpinat surâzând, ascultându-mă şi vorbind puţin. L-am întrebat dacă actul de cultură nu se găseşte cumva mai aproape de păcat decât de mântuire... „Nicidecum - mi-a răspuns -, de îndată ce în om există trei dimensiuni: materială, intelectuală şi spirituală." Mi-a vorbit apoi despre infinitul din om şi de infinitul spre care trebuie să tindă omul.

Dan CIACHIR

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE