Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Amintiri răzlețe: La Tirana, un aeroport cu cazemate cat un magazin sătesc

Postat la: 09.10.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Pe Calea 13 Septembrie, în apropiere de micul cinematograf Lira, există o clădire interbelică, sau poate chiar mai veche, cu parter şi etaj, unde a funcţionat secţia financiară a unui sector bucureştean.

Am ajuns acolo în martie 1990, pentru o adeverinţă care să ateste că nu am datorii la Fisc. Am obţinut-o cu uşurinţă. Aveam nevoie de ea ca să pot ieşi din ţară, întrucât primisem o invitaţie în Malta. Mai greu a fost cu viza fără de care nu îmi puteam ridica biletul de avion trimis, întrucât Malta nu avea ambasadă în România şi nici nu-i gira interesele reprezentanţa diplomatică a altei ţări. În cele din urmă, după emoţii şi frământări, am primit o viză de la Ambasada Italiei.

În dimineaţa zilei de 4 aprilie 1990, la Otopeni era o aglomeraţie de nedescris şi o înghesuială pe măsură. Luasem cu mine doar o valiză de mână, pe care vameşul nu mi-a cerut să o deschid. Apoi m-am aşezat la o altă coadă, la un ghişeu unde se afla o tânără imensă - cea mai corpolentă femeie văzută vreodată -, îmbrăcată în uniformă de subofiţer de Securitate, care mi-a răsfoit paşaportul filă cu filă, cerându-mi apoi adeverinţa de la secţia financiară: după ce a citit-o cu atenţie, mi-a aplicat pe paşaport ştampila de ieşire din ţară.

Avionul cu care urma să călătoresc până la Roma era un IL 18 rusesc. Pe când decolam, cu o întârzire de două ore, am aflat că vom face escală la Tirana, adică în ţara devenită primul stat ateu din lume - un preot catolic fusese executat fiindcă botezase un copil - şi tot primul unde nu existau automobile particulare.

Pe când aparatul venea la aterizare pe aeroportul din Tirana, am văzut pe marginea pistei o cazemată şi câteva cuiburi de mitralieră. Clădirea aeroportului avea dimensiunile unui magazin sătesc din Dobrogea, însă în faţa intrării erau doi palmieri scofâlciţi. După coborârea câtorva pasageri, s-au urcat în avion nişte soldaţi îmbrăcaţi în uniforme identice cu ale ostaşilor din filmele chinezeşti de pe vremea lui Mao. Voiau să vadă dacă nu cumva rămăsese la bord vreun albanez.

Dan Ciachir

 

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE