Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Amintiri răzlete: De la Parcul Carol, la Parcul Stalin

Postat la: 16.10.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Bucureştiul de acum 50 de ani era un oraş nepoluat - dacă existau pe atunci 15.000 de automobile particulare -, curat, stropit dis-de-dimineaţă şi seara de cisternele municipalităţii, îngrijit, înconjurat de multe locuri frumoase de agrement. Scara ieşirilor duminicale începea cu Cişmigiul plin de tineri, de soldaţi în permisie, de pensionari şi de părinţi împingând cărucioarele cu copii.

Considerat un kitsch încă din epoca interbelică, atunci când a fost construit, bufetul Buturuga avea o grădină cu umbră deasă, bere la halbă şi la ţap, patricieni, mititei, limonadă, cafele şi alune... Locuind în apropierea parcului, îi treceam pragul des. Mă uimea adunarea de oameni dintr-un dreptunghi asfaltat, cu bănci şi mese de piatră, unde se strângeau laolaltă - întocmai ca în ziua de azi - jucători de şah, table, ţintar, rummy, microbişti vorbind în gura mare, unii ţinând chiar un soi de discursuri... Nu mai văzusem oameni manifestându-se atât de liber în public!

Plin de lume duminica era şi Parcul Herăstrău: parc de cultură şi odihnă, după cum scria la intrare, care purtase succesiv numele regelui Carol al II-lea şi pe acela al lui Stalin. Acolo se făceau traversări şi plimbări pe lac cu vaporaşele, iar în partea dinspre nord exista o roată gen „Ochiul Londrei", mult mai modestă ca dimensiuni, în care urcau mulţi copii. Aceştia putea, de asemeni, să se fotografieze în automobile sau avioane miniaturale, ţinând mâinile pe volan sau pe manşă, ori lângă lupi şi urşi rânjindu-şi colţii.

În unele locuri, oamenii întindeau masa pe iarbă, ca la ştrand, temelia picnicului constituind-o brânza, roşiile şi ardeii graşi. La chioşcurile din parc se vindeau bere blondă bine fermentată în sticle lunguieţe de jumătate de litru costând trei lei şi sirop cu sifon - 50 de bani paharul. Apăreau uneori bragagiul sau vânzătorul de îngheţată împingând încet căruciorul.

Dan Ciachir

 

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE