Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












BNR îşi arată muşchii

Postat la: 15.12.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Mugur Isărescu şi ai lui apelează la mijloace murdare pentru a împiedica promulgarea Legii dării în plată, prin care cetăţenii care nu-şi mai pot plăti creditele ipotecare ori cele garantate cu bunuri imobiliare să le cedeze băncilor creditoare. În acest mod, BNR demonstrează din nou că puţin îi pasă de oamenii ajunşi în necaz, mult mai important fiind profitul nesimţit al băncilor comerciale pe care le apără şi le sprijină fără ruşine.

De la bun început trebuie precizat faptul că, în prezent, debitorii care ajung în incapacitate de plată, după ce-au plătit rate ani de zile, sunt executaţi silit cu bunurile imobile cu care au garantat creditul. În acest mod, executorul judecătoresc angajat de bancă încasează 15, 20%, ba chiar mai mult (deşi în mod legal nu poate pretinde peste 10%) din bunul pe care-l scoate la vânzare, acesta fiind şi-aşa subevaluat, rareori reuşind să obţină pe imobil jumătate din valoarea lui reală, bani care ajung la creditor.

Cum în marea majoritatea a cazurilor sumele astfel obţinute, după ce omul a fost aruncat în stradă, nu acoperă datoria, acesta rămâne în continuare dator la bancă. Iar banca vinde creanţa unei firme de recuperare, care-l hărţuieşte pe debitor, poprindu-i salariul sau pensia până la achitarea integrală a datoriei, cu tot cu spezele aferente. După intrarea noii legi în vigoare, astfel de abuzuri care distrug mii de vieţi vor înceta, o anumită parte din riscul creditului fiind preluat de către bancă, nu suportat doar de împrumutat, cum se întâmplă în prezent.

Conducerea BNR a depus la Preşedinţie o adresă prin care cere imperativ preşedintelui Klaus Iohannis returnarea legii în Parlament ca să... nu se ştie ca să ce, de vreme ce acest act normativ a fost aprobat aproape cu majoritate de voturi. De asemenea, numeroşi şefi şi şefuleţi din BNR apar zilnic în presă, în cel mai deşănţat mod cu putinţă, cu scopul de-a influenţa opinia publică şi-a bloca o lege aprobată de Parlamentul României. Dar şi opoziţia faţă de aceşti trepăduşi este pe măsură. De exemplu, într-o confruntare televizată dintre av. Gheorghe Pipera şi directorul BNR, Eugen Rădulescu, juristul l-a făcut praf pe omul lui Isărescu, evidenţiind cât se poate de clar nu numai interesele murdare ale băncilor comerciale, dar şi amestecul cel puţin deplasat al Băncii Naţionale în sprijinul acestora şi în detrimentul cetăţenilor.

Mai mult, iniţiatorul legii, deputatul Daniel Zamfir, a fost convocat la DNA, în urma unei plângeri a BNR precum că acesta ar fi promovat respectiva reglementare, fiindcă ar avea un frate care se judecă cu o bancă. Deputatul, precum şi soţia acestuia, jurnalista Oana Zamfir, au făcut public faptul că nu este vorba despre niciun conflict de interese, din moment ce creditul respectiv este achitat în proporţie de 50%, iar garanţiile gajate depăşesc de trei ori restul creditului, la mijloc fiind vorba despre o dispută referitoare la majorarea abuzivă a debitului respectiv.

Raportat la toate acestea este de remarcat lupta la sânge a conducerii BNR, care în mod infam se bate cu pumnii în piept că ar proteja interesele cetăţenilor, când în realitate le protejează doar pe cele ale băncilor, fără a avea vreo legitimitate în acest sens. În realitate, pisica pe care o tot arată Isărescu opiniei publice, precum că se vor înăspri condiţiile creditării, nu pe oameni îi va afecta în primul rând. Băncile poate că vor avea ceva de suferit, după ce 26 de ani au câştigat cu nemiluita, dar asta nu înseamnă că vor înregistra pierderi, cel mult li se va mai diminua puţin profitul, însă doar ca titlu de excepţie.

Ultima maşinaţiune comisă de Mugur Isărescu, ca factor de presiune asupra decidenţilor din această ţară şi în primul rând la adresa preşedintelui Iohannis - de la care se aşteaptă returnarea legii în Parlament -, s-a înregistrat săptămâna trecută, când leul s-a devalorizat progresiv. În realitate a fost lăsat să se devalorizeze în mod intenţionat, Banca Naţională arătându-şi astfel muşchii, fiindcă n-a mai intervenit pe piaţa monetară, aşa cum procedează de obicei, pentru a contrabalansa fluctuaţiile de monedă.

De menţionat că Legea dării în plată vine după un alt eşec răsunător înregistrat de Mugur Isărescu, cu ocazia respingerii ideii unui Comitet Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială, prin care câţiva şmecheri din BNR au încercat să controleze finanţele României din poziţia de tartori. Rămâne de văzut dacă preşedintele ţării va ceda presiunilor Băncii Naţionale, punându-şi în cap populaţia, doar pentru a satisface lăcomia lui Mugur Isărescu şi a bancherilor. Într-un conflict în care debitorii au totul de pierdut, iar bancherii doar o infimă parte din profit.

Dan Coste

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE