Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Cine îşi dă cu credibilitatea în cap?

Postat la: 14.09.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Avem, sub ochii noştri, câteva cercetări "ştiinţifice" de piaţă care se bat cap în cap. Ori unele sunt mincinoase, în mod voit, sau făcute pe picior, adică neprofesionist, şi altele sunt bune sau şi unele şi altele sunt mincinoase. De pildă, pentru că tot consumăm acest eveniment, în aceste zile, este imposibil ca Sorin Oprescu să fie cel mai de încredere candidat pentru Primăria Generală a Bucureştiului şi, în acelaşi timp, DNA să fie una dintre instituţiile cele mai bine cotate de către aceeaşi cetăţeni ai României.

Atunci când se fac cercetări de piaţă referitoare la prestigiul de care se bucură oamenii politici, la votul de care aceştia ar putea beneficia dacă astăzi ar fi alegeri locale sau parlamentare sau prezidenţiale, te aştepţi ca cei împotriva cărora Direcţia Naţională Anticorupţie a întocmit dosare penale sau chiar cei care au fost deja condamnaţi să nu mai fie creditaţi de către respondenţi. Cu alte cuvinte, este absolut surprinzător că, la ultima cercetare de piaţă, la întrebare "Pe cine aţi vota pentru funcţia de Primar General al Capitalei?", de la mare distanţă, cele mai multe aprecieri pozitive le primeşte doctorul Sorin Oprescu.

Şi asta se întâmplă la doar câteva zile de la arestarea acestuia, cu mult tam-tam, şi închiderea lui în faimosul "beci domnesc". Care a luat locul "malmaison-ului", locul de detenţie preferat de comunişti, prin care au trecut mai toţi demnitarii statului democrat român. Există posibilitatea ca această cercetare de piaţă să fie corectă. Dar atunci, asta aruncă în derizoriu alte cercetări de piaţă, făcute de institute la fel de prestigioase, care constată că, an de an, românii au tot mai multă încredere în binomul SRI-DNA. Păi nu binomul SRI-DNA l-au "lucrat" pe doctorul Sorin Oprescu, azvârlindu-l după gratii?

Ori românii sunt de-a dreptul buimaci, ceea ce nu prea îmi vine să cred, ori există unele sondaje comandate sau manipulate de "sistem", iar altele nemanipulate de "sistem". Încă. Ceva este extrem de putred în această Damenarcă a României moderne. Dacă mai sunt necesare şi alte exemple, ele există cu nemiluita. Victor Ponta, de pildă, este cel mai bine creditat lider politic, în ciuda faptului că, DNA i-a dresat un dosar penal. Şi este la un pas de a fi trimis în judecată în baza unui rechizitoriu.

Se înşeală cetăţenii atunci când îi acordă creditul lor lui Victor Ponta? Sau se înşeală aceeaşi cetăţeni atunci când susţin că binomul SRI-DNA reprezintă o garanţie a statului de drept? Un alt exemplu poate fi PSD-ul însuşi. Iată un partid care stă la guvernare de aproape patru ani. Şi continuă să se afle pe cea mai bună poziţie sub aspectul sondajelor de piaţă, semn că nu prea s-a erodat. Şi, mai mult decât atât, cetăţenii intervievaţi lasă impresia că nu i-au deloc în serios multitudinea de dosare penale şi condamnări care decimează, literalmente, acest partid.

Partidele politice, ca să mă refer doar la primele două, PSD şi PNL, sunt cotate la scoruri destul de ridicate. Între 35 - 40%. Ele îşi trimit cei mai buni politicieni de care dispun în Camera Deputaţilor şi în Senat. Dar aceeaşi cetăţeni, atunci când se pronunţă asupra credibilităţii Parlamentului, plasează această instituţie într-unul dintre ultimele şi cele mai ruşinoase locuri. Cum este posibil? Sunt cetăţenii buimaci? Sau institutele de cercetare de piaţă au luat-o razna?

Sorin Rosca Stanescu

 

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE