Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Și vreme e ca să-n-jurăm

Postat la: 03.11.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Vinovații pentru tragedia de la Clubul Colectiv sunt atât de mulți, încât numeroși ar fi cei care-ar trebui să meargă la pușcărie, dacă-ar fi să se facă dreptate, fiindcă și răspunderea pentru cele petrecute este colectivă. Dar nu trăim într-o lume perfectă și, cu atât mai puțin, într-o Românie perfectă, așa că opiniei publice le vor fi oferiți doar câțiva țapi ispășitori, care să tragă ponoasele și pentru restul damnabililor.

De câte ori a fost pusă la grea încercare de soartă, populația a cerut demisii și tragerea la răspunderea penală a celor vinovați, înjurându-i de mama focului. Cu cât mai mulți, cu atât mai bine. Familia dictatorială a fost omorâtă de Crăciun, unii dintre cei care le-au hotărât sfârșitul ajungând să fie ulterior chiar ei acuzați și băgați după gratii, înjurați, asemenea. Dar prea puțini, comparativ cu realitatea. Pentru alte catastrofe petrecute în ultimii 26 de ani, la fel au stat lucrurile, principalii vinovați - rămași cel mai adesea nepedepsiți - fiind (în ochii opiniei publice) politicienii, autoritățile și tot ce ține de personajele îmbuibate care trăiesc în lux fără a proteja poporul.

Divinitatea, probabil, ne-a pus la grea încercare încă o dată, pentru a învăța din propriile greșeli și nu pentru a ne urî unii pe alții și-a vrea sânge cu orice preț, pe principiul cartaginez. Fiindcă răzbunarea nu ne caracterizează, Poporul român fiind cu predilecție unul creștin care iartă, precum Hristos greșiților săi. Dar și înjurăturile au rolul lor în această poveste...

Să nu fim înțeleși greșit, că n-avem intenția de-a lua apărarea vinovaților în cazul tragediei de la Colectiv. Cum nu ne-ar trece prin cap să-i cocoloșim pe cei care au ordonat colectivizarea cu baionetele, pe comuniștii care au schingiuit și omorât oameni în mod deliberat și organizat, ori altor asemenea criminali care ne-au furat țara după ‘89, iar pentru faptele lor au primit (dacă au primit) pedepese lejere, chiar derizorii, de câțiva ani de pușcărie.

Ce vrem să spunem este că, dacă tot e să se facă dreptate în adevăratul înțeles al noțiunii, sancționarea cu pedepse maxime de 15 ani de închisoare DOAR a celor trei patroni ai clubului ucigaș nu este deloc corectă, cel puțin din punct de vedere moral. Fiindcă aceștia - chit că puterea și procurorii încearcă altceva - n-au comis crime cu premeditare, ci uciderea nevinovaților a fost în realitate o culpă pe care și-au asumat-o în scopul obținerii unor profituri. Care culpă trebuie împărțită - cel puțin -, după cum vom arăta în continuare, la fel sau într-o proporție mai mică fiind vinovați următorii:

- Factorii de răspundere din Primăria sectorului 4, care au eliberat (mai mult ca sigur contra șpagă) autorizațiile de funcționare a clubului Colectiv. Și care n-au efectuat controalele ce se impuneau, deoarece programul lor de lucru se încheie la ora 16.30, iar concertele se țin noaptea.
- Membrii formației, în calitate de organizatori, care au fost de acord să reunească între 200 și 400 de participanți la concert, deși autorizația de funcționare fusese eliberată pentru 80 de participanți. Că dacă s-ar fi respectat autorizația de 80 de persoane, am fi avut doar șapte morți și 32 de răniți în stare critică, de parcă asta ne-ar fi încălzit cu ceva...
- Factorii de răspundere de la ISU, Pompieri și Poliție care - vezi Doamne! - n-au știut (sau n-au vrut să știe) că la Pionierul funcționează un club periculos.
- Membrii Guvernului care, după tragedia de anul trecut de la clubul din Constanța, în care au murit trei persoane, au dat o ordonanță privind înăsprirea legii ca astfel de catastrofe să nu se repete - ulterior promulgată de Parlament -, fără a urmări punerea reglementărilor în vigoare.
- Acelor persoane care astăzi pot fi nominalizate, însărcinate cu elaborarea normelor metodologice de punere în aplicare a legii respective, fiindcă le-a durut în cot și n-au elaborat reglementările cu pricina în timp util, mulțumindu-se să-și încaseze lefurile grase fără a face nimic.
- Factorii de răspundere din Ministerul Sănătații, care n-au prevăzut asemenea tragedie și n-au organizat echipele de intervenție așa cum s-ar fi cuvenit pentru asemenea situații limită.

În total, am putea ajunge la peste 100 de vinovați pentru cele 32 de vieți pierdute până în acest moment, precum și pentru altele probabile în zilele următoare, la care se adaugă traumele pe viață ale celor ce vor scăpa. Cu înjurăturile de rigoare. Moment în care aflăm cu stupoare că, pompierii care au participat la acțiunea de salvare, vor fi consiliați psihologic ca să n-o ia razna după situațiile în care au fost expuși. Dar cu răniții, familiile și prietenii acestora, cum rămâne? Pe aceștia cine-i consiliază? Ca să nu mai aducem aminte de indiferența (ca să nu spunem mai mult) a Bisericii ortodoxe și a TVR raportat la această tragedie abominabilă.

Dan Coste

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE