Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Inevitabila crestere ALDE

Postat la: 29.12.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Partidul condus de domnul Calin Popescu Tariceanu se afla in crestere. O crestere, nu numai in materie de credibilitate, ci si numerica. Fenomen perfect explicabil. Nu doar din perspectiva pozitiilor politice adoptate de presedintele ALDE. Este si o crestere intens alimentata din exterior.

Asupra acestei conjuncturi, sa-i spunem, externe ma voi referi in cele ce urmeaza. Este clar ca dupa ce UNPR a inregistrat un salt exasperant de mare pentru unii observatori ai scenei publice, mai ales dupa disparitia partidului lui Dan Diaconescu, esecul domnului Gabriel Oprea a antrenat si un reflux al formatiunii politice. In aceasta situatie, visul de a candida separat al UNPR s-a ispravit si el. Astazi, domnul Gabriel Oprea, spre deosebire de trecut, cand inclina balanta puterii in ce directie vroia, este silit sa se gudure pe langa PSD pentru a fi primit, cat de cat onorabil, pe liste comune la alegeri. Ei bine, aceasta cadere aproape dramatica a fortei si credibilitatii UNPR este unul dintre vectorii de crestere ALDE.

Al doilea vector este chiar PSD. Aliat de nadejde intr-un trecut nu prea indepartat al PSD, ALDE s-a distantat vizibil dupa cea de a doua demisie a lui Victor Ponta, cea din functia de premier. S-a ajuns chiar la declansarea unor mici batalii intre Calin Popescu Tariceanu si Liviu Dragnea. Mai mult decat atat. PSD a pus chiar problema sanctionarii lui Tariceanu si inlocuirii acestuia de la conducerea Senatului. Apoi, PSD a renuntat, intelept si temporar, pentru a nu-l arunca pe liderul ALDE in bratele PNL. Aceasta dubla pozitionare ALDE, de aliat, dar si de cenzor al PSD, face posibil ca o parte din electoratul PSD, oameni nemultumiti de politica impaciuitorista a lui Dragnea, sa migreze catre ALDE. Si la fel ca si in cazul unor politicieni UNPR, vor fi si politicieni PSD, parlamentari, primari sau consilieri, care vor migra in partidul domnului Tariceanu.

Al treilea vector si cel mai important este PNL. PNL este, pe de o parte, condamnat la o fuziune accelerata, dupa ce a dormit pe el mult prea mult, ceea ce va produce, inevitabil, rani, atat in electoratul fostului PNL, cat si in electoratul fostului PDL. Ca sa nu mai vorbim de politicienii celor doua parti ale noului Partid National Liberal. Si din aceasta directie vom asista la deplasari, unele in directia ALDE, altele in directia formatiunii condusa de Traian Basescu.

Prin urmare, popularitatea lui Calin Popescu Tariceanu este in crestere semnificativa. Si, in aceeasi masura, va spori puterea partidului. Acest curs, pana una-alta, nu poate fi oprit. PNL nu poate renunta nici la fuziunea accelerata, pentru ca ar face o mare prostie, si nici la aplicarea, cu strictete, a decalogului etic. Care decalog etic va avea acelasi efect. Pe unii ii va trimite la Tariceanu, pe altii la Basescu. Iar PSD, cat timp va fi Dragnea presedinte, va sta intr-o oarecare pozitie de spagat politic. Va influenta puternic, din umbra, guvernarea, dar, in acelasi timp, va fi un critic al guvernarii. Se va impotrivi, in secret, unor initiative ale presedintelui Klaus Iohannis, dar formal il va sustine.

Cresterea ALDE ar putea face din acest partid, dupa alegeri, noul partid balama al Romaniei. Dupa ce ani de zile acest rol a fost jucat de UDMR. Iar intr-un trecut apropiat, de UNPR. Si daca tot vom avea, dupa alegerile parlamentare, o situatia in care nici dreapta, nici stanga nu-si vor adjudeca peste 50% din locurile din Parlament, este preferabil ca arbitrul sa fie ALDE, iar nu UDMR sau UNPR.

Sorin Rosca Stanescu

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE