Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Iohannis nu uita: "Iubita mea se cheamă România!"

Postat la: 30.11.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Gestul preşedintelui Klaus Iohannis de a nu organiza o recepţie oficială pe 1 decembrie la Palatul Cotroceni pe motiv că a trecut doar puţin timp de la tragedia din clubul Colectiv a surprins neplăcut pe toţii românii. Nimeni nu a spus că trebuia să fie o sărbătoare cu mare fast, cu artificii, jocuri de lumini şi râuri de şampanie.

Dar, totuşi se împlinesc 97 de ani de la Marea Unirea, iar evenimentul trebuia marcat, din punct de vedere istoric, într-o atmosferă decentă şi sobră, măcar pentru ambasadorii străini acreditaţi la Bucureşti. La 1 decembrie 1918, Adunarea Naţională de la Alba Iulia, constituită din 1228 delegaţi, şi sprijinită de peste 100.000 de persoane adunate la eveniment din toate colţurile Ardealului şi Banatului, a adoptat o Rezoluţiune care a consfiinţit unirea tuturor românilor din Transilvania, întreg Banatul (cuprins între râurile Mureş, Tisa şi Dunăre) şi Ţara Ungurească (Crişana, Sătmar şi Maramureş) cu România.

Despre acest moment unic, istoricul Florin Constantiniu spunea "Marea Unire din 1918 a fost şi rămâne pagina cea mai sublimă a istoriei româneşti. Măreţia ei stă în faptul că desăvârşirea unităţii naţionale nu este opera nici unui om politic, a nici unui guvern, a nici unui partid; este fapta istorică a întregii naţiuni române, realizată într-un elan ţâşnit cu putere din străfundurile conştiinţei unităţii neamului, un elan controlat de fruntaşii politici, pentru a-l călăuzi cu inteligenţă politică remarcabilă spre ţelul dorit".

Însă, prin acest gest preşedintele Klaus Iohannis a demonstrat că, pas cu pas, a întors spatele istoriei. Dar, şeful statului nu are dreptul să nu uite vorbele marelului actor Dorel Vişan: „O ţară care-şi uită trecutul îşi pierde identitatea. Noi începem să ne uităm trecutul". În plus, nu avem dreptul să uităm ce ne-a lăsat mărturie Spiru Haret: "Patria nu este numai pământul din care scoatem rente. Patria o face şi limba şi istoria, şi religia şi tradiţiile. A da cu piciorul în toate acestea, este a se lepăda cineva de patria sa. Precum un părinte nu are dreptul a-şi lasă copilul fără instrucţie, cu mai mare cuvânt el nu are dreptul de a-i da o educaţie antinaţională, care face dintr-insul un element înstrăinat de ţară".

Nu trebuie omis faptul că atunci când cineva rătăceşte prin ţinuturi mlăştinoase, el nu face decât să-şi murdărească viaţa şi pierde astfel orice semnificaţie a ei. El se exclude din fluxul vieţii. şi acela care se distruge singur, nu este căutat de nimeni. În cele din urmă, toţi îşi vor întoarce faţa de la el. Dar, Klaus Iohannis nu a înţeles nici la un an de la preluare mandatului că este preşedintele României şi el trebuie să-i reprezinte pe toţi românii, iar 1 decembrie e ziua naţională a tuturor românilor indiferent oriunde s-ar afla aceştia. Cei care au fost pe 1 decembrie 1918 la Adunarea Naţională de la Alba Iulia se răsucesc în mormânt, dar niciodată, moşii şi strămoşii noştri nu au uitat de vorbele lui George Călinescu: „Iubita mea se cheamă România!".

Ion Teleanu

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE