Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Mihai Tudose, urmaşul lui Pinochio

Postat la: 09.11.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Sezonul estival s-a încheiat de mai bine de o lună de zile. Patronii de hoteluri şi restaurante şi-a numărat déjà banii. Agenţiile de turism au început să facă rezervări pentru Crăciun şi Revelion, iar cabanierii şi proprietarii de pensiuni se roagă la Dumnezeu să aducă zăpadă cât mai repede pe părtii. În această aparentă amorţeală turistică, schimbarea Mirelei Matichescu, pupila lui Radu Mazăre, din fruntea Autorităţii Naţionale pentru Turism (ANT) a trecut neobservată.

Însă, ministrul Economiei, Comerţului şi Turismului, Mihai Tudose, a ţinut totuşi să ne amintească că-i pasă de turism şi, ca atare, a impus-o în fruntea ANT, pe fosta şefă a hotelurilor lui Copos şi Hagi, Anca Nedea-Pavel. Imediat, după această mutare, adică pe 15 octombrie 2015, ministrul Mihai Tudose a vrut să-şi arate muşchii umflaţi politic, prezentând-o reprezentanţilor patronatelor din turism românesc pe Anca Nedea ca un specialist neimpus pe criterii politice ci pusă de Tudose "pe criterii profersionale". Cu acest prilej, Mihai Tudose a făcut nişte promisiuni care-l fac să pălească de invidie chiar şi pe Pinochio.

"Cât sunt eu ministru nu se desfiinţează birourile de promovare turistică a României din străinătate, iar promovarea rămâne la ANT şi nu se mai înfiinţează Oficiul Român de Turism. Totodată, vă asigur că proiectul de lege a turismului, iniţiat de liberali şi aflat în dezbatarea Senatului, nu va deveni lege, chiar dacă va trece la Senat, va fi picat la Camera Deputaţilor", promitea Mihai Tudose reprezentanţilor patronatului din turism. Însă, aceste promisiuni ale demnitarul încă aflat în fruntea Ministerului Economiei, Comerţului şi Turismului sunt parcă desprinse din legile lui Murphy. De ce? Pentru că Mihai Tudose a fost de acord cu desfiinţarea birourilor de turism din străinătate prin înfiinţarea Institutului Român de Comerţ Exterior, dar promite acum că nu se va realiza acest lucru, după ce chiar el a promovat respectivul act normativ.

Totodată, el susţine că nu se mai înfiinţează Oficiul Român de Turism (ORT), deşi a participat la întâlnirea unde se punea la cale dezmembrarea ANT şi înfiinţarea ORT. Mai nou, proiectul de lege a turismului iniţiat de liberali, care, fără nicio exagerare este o înşiruire de aberaţii şi tâmpenii legislative, a primit déjà avizul senatorilor, ajungând în dezbatarea deputaţilor. Tot Mihai Tudose este cel care anunţa control la sânge şi măsuri drastice privind regizarea concursului pentru ocuparea postului de la biroul de turism din Beinjing. Nu se ştie ce a rezultat în urma controlul, dar cert este că postul a fost ocupat de persoana garantată şi susţinută de el şi pupila lui Mazăre, fapt pentru care chinezii nu vor acum să fie de acord cu această propunere şi, în acelaşi timp, cu înfiinţarea în asemenea condiţii a biroului de la Beijing.

Dar se spune că promisiunea este capacitatea de a dezamăgi oamenii, iar un proverb francez ne reaminteşte că "a promite e nobil, a se ţine de cuvânt e ceva burghez". Dar, Mihai Tudose va pleca din fruntea Ministerului Economiei, Comerţului şi Turismului, dar pentru cei cărora le pasă de turism, el va rămâne cu imaginea lui Pinochio şi cu eticheta pusă de Esop: "Oamenii făgăduiesc uşor un lucru pe care nu se gândesc să-l împlinească". Aşa că, acest important sector economic este iar pe "cai mari" ca pe vremea lui Agathon, Silaghi, Udrea, Grapini sau Jianu, dar numai că acei cai sunt de lemn, fapt pentru care turismul românesc rămâne un cal troian al economiei româneşti strunit şi călărit, acum, de urmaşul lui Pinochio!

Ion Teleanu

 

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE