Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Muribund în Palatul Victoria

Postat la: 07.06.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Un fapt este cert. Premierul Victor Ponta e pe făraș. Nu îmi propun, acum, să dezbat măsura în care acțiunea DNA are sau nu conotații politice. Nici dacă România este ori ba, singurul stat din lume în care un premier în funcție este anchetat pentru fapte de corupție. În schimb, voi încerca să judec, la rece, următorii păși pe care îi poate face Victor Ponta şi pe care îi poate face DNA. 

Să presupunem că luni, așa cum pare, cel puțin, în acest moment, PSD se va manifestă ca un partid strâns unit în jurul președintelui său, care este și premier în funcție. Să admitem că această solidaritate - care, în realitate, nu a existat niciodată în PSD și va exista cu atât mai puțin în cazul lui Ponta, care s-a dovedit a fi cinic cu partenerii săi politici - îl va determina pe „suspect" să reziste. Ce urmează? DNA are posibilitatea să îl cheme, cu mandat, zi de zi, la sediul instituției. Cu ocazia săvârșirii oricăruia dintre actele procedurale aflate în curs. Iar Victor Ponta nu se poate sustrage acestei obligații. În consecință, zi de zi, el va fi întâmpinat de un număr din ce în ce mai mare de ziarişti români, cărora, foarte repede, li se vor adăuga și reprezentanţi ai presei internaționale și va fi hărțuit cu întrebări, atât la intrare, cât și la ieșire. După fiecare act procedural, DNA poate da, fie un comunicat, fie poate lasă să se scurgă „pe surse" diverse materiale compromițătoare despre Victor Ponta. Iar restul este treaba emisiunilor de știri, a analiștilor de diferite culori și a dezbaterilor televizate. Zi de zi și ceas de ceas acest subiect se va afla pe prima pagină.

Între timp, plăcile tectonice din PSD, dar și din alianța aflată la guvernare se vor mișca de bună seamă. În toate direcțiile. Iar coaliția, care îl menține pe Ponta în fruntea Executivului, se va fisura, se va cutremura, din ce în ce mai tare, și, la un moment dat, așa cum ne-am obișnuit, pe rând, UNPR și UDMR își vor lua inimă în dinți și vor declara că se dedică stabilității țări și interesului național. După care, își vor părăsi aliatul. Klaus Iohannis, pentru moment, poate să nu facă nimic. Și nici măcar PNL nu ar trebui să se ostenească să-i dea brânci lui Victor Ponta. Cu cât acesta va încerca să se agațe mai mult de scaunul de la Palatul Victoria și cu cât va reuși să facă mai timp acest lucru, cu atât mai întărâtată va deveni o parte din ce în ce mai consistentă a opiniei publice interne și externe și cu atât mai mare va fi prejudiciul, pe termen mediu şi lung, al PSD.

Și ați avut, în cele de mai sus, exact definiția unui premier muribund.

 

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE