Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












O declaratie perversa despre teroristi

Postat la: 27.11.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Se intampla chiar in Romania. In Romania, despre care Serviciul Roman de Informatii ne da garantii lipsite de echivoc ca, pana una-alta, nu ne afla sub o amenintare terorista. De aceea si gradul de alarma este redus. Si ce auzim? O declaratie publica a domnului Iusuf Murat, Muftiul Cultului Musulman din Romania. Care va sa zica ar fi, totusi, un pericol. Extrem de serios, atata timp cat avertismentul vine de unde vine. Adica de la cea mai autorizata persoana care ne-ar putea informa ca, totusi, ceva se coace. Se coace ceva?

O sa-i surprind poate pe multi dintre cititorii mei, dar, de aceasta data, sunt inclinat sa acord mai mult credit Serviciului Roman de Informatii decat insusi Muftiului Cultului Musulman din Romania, Iusuf Murat. Asta, desigur, pana la proba contrarie. Se confrunta public doua autoritati. Cea mai importanta autoritate in materie de spionaj intern. In definitiv, Serviciul Roman de Informatii este o institutie experimentata, inzestrata cu un personal numeros si finantata atat de generos incat state cu traditie mult mai consistenta in acest sens plesnesc de invidie. De ce m-as indoi oare ca, atunci cand ne asigura ca nu exista vreun pericol iminent, SRI se inseala? Altfel ar sta poate lucrurile daca SRI ne-ar alerta. Atunci as putea avea, tinand cont de antecedente, unele suspiciuni, in sensul ca responsabilii institutiei ar incerca poate sa mai stoarca vreun ban de la Guvern sau vreun avantaj in materie legislativa.

Cea de-a doua autoritate indiscutabila, este reprezentata de Muftiul Cultului Musulman din Romania, Iusuf Murat. Care ne avertizeaza, in termeni destul de duri, ca in interiorul populatiei musulmane, in anumite lacase de cult, oamenii sunt instigati. Si face apel la autoritati pentru a interveni, curmand aceasta stare de lucruri, cat inca nu este prea tarziu. De ce nu l-as crede? De ce nu l-as crede pe domnul Iusuf Murat, Muftiul Cultului Musulman din Romania, si, in schimb, pariez pe SRI?

Dintr-un motiv foarte simplu. Daca Muftiul Cultului Musulman din Romania, Iusuf Murat, este cu adevarat intrigat, preocupat si alarmat ca in unele lacase de cult, a caror activitate nu o poate controla, se petrec lucruri in neregula, acte si fapte si vorbe care ii dau de inteles ca se incearca racolarea unor militanti ai Statului Islamic, care sa savarseasca acte de terorism pe teritoriul Romaniei, atunci, iata, exista, legat de aceasta declaratie, doua fenomene bizare. Primul si cel mai frapant este ca, in urma cu doar cateva luni, cand in Romania era dezbatuta destul de intens si patimas tema construirii, in nordul capitalei, a celei mai mari moschei din Europa Centrala si de Est, capabila sa primeasca mii de persoane, acelasi domn Iusuf Murat, Muftiul Cultului Musulman din Romania, a afirmat, in mod repetat si apasat, ca situatia musulmanilor practicanti se afla integral sub controlul sau.

Ca nu exista, asa cum au afirmat o serie de comentatori, moschei in afara autoritatii sale, deci neautorizate. Iar acum, se refera, desigur, la aceste moschei care atunci nu existau si acum, iata, exista. Al doilea fapt si mai frapant este ca domnia sa anunta ca exista un pericol, printr-o declaratie publica. In mod normal, reactia sa, admitand ca est,e cu adevarat, alarmat, ar fi trebuit sa fie cu totul alta. Iusuf Murat, Muftiul Cultului Musulman din Romania, ar fi pus mana pe telefon si ar fi solicitat o intrevedere urgenta la nivelul Serviciului Roman de Informatii. Si acolo ar fi spus tot ce ii sta pe inima. Oferind si detaliile necesare.

Daca s-ar fi intamplat asa, cu certitudine, Serviciul Roman de Informatii ar fi intervenit prompt. Si profesionist. Confirmand sau infirmand suspiciunile reprezentantului Cultului Musulman din Romania. In niciun caz, el nu ar fi trebuit sa faca publica aceasta temere. Declaratia sa publica alerteaza, nu atat Serviciul Roman de Informatii, cat populatia. Fapt inutil si daunator. Mai mult decat atat. Declaratia sa publica alerteaza, nu numai populatia, ci si grupurile radicale, daca ele exista cu adevarat, punandu-le in situatia sa-si ascunda activitatile mai bine sau chiar sa-si stearga urmele.

Asadar, eu unul nu-l cred pe domnul Iusuf Murat, Muftiul Cultului Musulman din Romania. Nu-l cred nici macar in ipoteza, greu de luat in calcul, in care el ar fi anuntat, in prealabil, Serviciul Roman de Informatii, iar Serviciul Roman de Informatii a refuzat sa faca vreo investigatie. Chiar si in aceasta ipoteza, daca ea ar fi existat, domnul Iusuf Murat, Muftiul Cultului Musulman din Romania, fara a face publice temerile sale, ar mai fi avut si posibilitatea de a-l alerta pe presedintele Romaniei. Care, in mod sigur, ar fi luat masuri.

Cred mai degraba ca domnul Iusuf Murat a fost oportunist. A incercat sa puna la colt, prin intermediul acestei declaratii publice, o parte a acestei comunitati, care actioneaza independent de el. Pentru a o obliga sa i se supuna. Pentru a aduce la ascultare si moscheile rebele. Acele moschei care, in urma cu doua luni, nu erau rebele.

Sorin Rosca Stanescu

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE