Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Poveste arabă

Postat la: 14.01.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Zilnic suntem bombardaţi cu evenimentele din zona arabă şi cu toate implicaţiile acestora pe plan intern și internaţional, dar capul de afiş îl deţine, de departe, de luni bune, migraţia musulmană către Europa. Însă, o poveste arabă mai puţin cunoscută ne reamintește de ceea ce se întâmplă în jurul nostru, dar şi ceea ce se poate întâmpla dincolo de bară din faţă dacă nu reflectăm cu raţionament şi fără încrâncenare.

Un bătrân arab stătea la intrarea unei cetăţi aflate la marginea unei oaze. Într-o bună zi, un tânăr se apropie de bătrân şi îl întreabă:
- Este pentru prima oară când vin în aceste locuri, nu am mai fost niciodată pe aici. Îmi poţi spune cum sunt locuitorii acestei cetăţi?
Bătrânul i-a răspuns adresându-i o întrebare:
- Locuitorii cetăţii din care vii cum erau?
- Egoişti, răi şi ascunşi. Tocmai de aceea mă bucur că am putut pleca de acolo.
- Aşa sunt şi locuitorii acestei cetăţi, i-a răspuns bătrânul.
Nu trece mult timp şi un alt tânăr se apropie de bătrân. Îi adresează aceeaşi întrebare:
- Sunt nou venit pe aceste meleaguri. Cum sunt locuitorii acestei cetăţi?
Bătrânul îi răspunde:
- Locuitorii cetăţii din care vii cum erau?
- Erau buni, darnici, primitori, cinstiţi. Aveam mulţi prieteni acolo şi mi-a fost greu să plec.
- Aşa sunt şi locuitorii acestei cetăţi, a răspuns bătrânul.
Un negustor care venea adesea în cetatea din oază pentru a-şi adapa cămilele a auzit discuţiile dintre bătrân şi cei doi călători. Pe când cel de-al doilea tânăr se îndepărta, s-a întors către bătrânul arab şi i-a spus cu reproş:
- Aceşti doi tineri ţi-au adresat aceeaşi întrebare. Cum poţi să dai două răspunsuri total diferite la una şi aceeaşi întrebare?
- Fiul meu, fiecare duce cu sine în inima lumea sa. Acela care nu a găsit nimic frumos şi bun în oamenii din trecutul său, nu va găsi nici în cei de aici nimic bun. Pe de altă parte, acela care a văzut lucruri bune în ceilalţi şi a putut să şi-i facă prieteni, va găsi şi aici tovarăşi credincioşi şi de încredere. Căci, vezi tu, fiul meu, oamenii nu sunt altceva decât ceea ce ştim noi să găsim în ei! Cine a înțeles mesajul poveștii, foarte bine, cine nu...nu!

Ion Teleanu

 

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE