Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Reducerea TVA la utilități îl va înnebuni pe Isărescu

Postat la: 12.01.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Parlamentarii unguri repun în aceste zile pe tapet o propunere de-a lor, din aprilie anul trecut - la care au marșat entuziaști și liberalii -, privind reducerea TVA la utilități la 9%. Că dacă la alimente și apă s-a putut, de ce să nu se poată și în cazul electricității, gazelor, canalizării sau salubrității? În continuare se așteaptă opoziția înverșunată a conducerii Băncii Naționale a României, instituție care s-a opus vehement în ultima vreme bunăstării populației, în special a celei sărace.

Dacă propunerea UDMR în discuție este una populistă ori nu, ar fi de discutat. Sprijinul inițial din 2015 al PNL, însă, a avut o țintă precisă: obținerea voturilor ungurilor, în tentativa de-a trânti Guvernul Ponta dinainte de Colectiv. Așa că rămâne de văzut dacă binomul Gorghiu-Blaga va mai achesa acum, în noile condiții, la ideea respectivă. Dar nu asta este problema la care facem referire. Ci, mai ales, oportunitatea unei asemenea decizii importante, care n-a fost prevăzută în noul Cod fiscal din motive care nouă ne scapă.

Nici nu s-a uscat bine cerneala pe hotărârea Guvernului Cioloș, de-a amâna cu un an punerea în aplicare a Legii insolvenței persoanelor fizice - prilej de mare bucurie și satisfacție pentru guvernatorul BNR, Mugur Isărescu și a acoliților bancheri ai acestuia - că aleșii poporului au pus-o de-o altă trăsnaie. Și anume, o nouă facilitate prin care românul de rând ar putea dormi mai liniștit, într-o oarecare măsură. Fiindcă este aberant să se plătească 9% TVA pentru apă și 20% pentru aruncarea ei la canal - nu de alta. Și dacă tot e să fie ajutat de stat, atunci să fie, inclusiv la electricitate, gaze, canal și salubritate.

Fără îndoială că o asemenea măsură îl va înnebuni de-a dreptul pe Mugur Isărescu, care este în permanență Gică-contra față de orice ameliorare a stării de sărăcie a românului de rând, după cum ne-a demonstrat cu prisosință în ultima vreme. Nu că omul s-ar opune măririi salariilor, da' o chestie ca asta - în opinia lui - ar trebui realizată treptat și cât mai domol cu putință. Nu că ar fi împotriva scăderii TVA, în general, da' mai încet sau aproape deloc, ca bancherii să aibă pe cine împrumuta în continuare, rotunjindu-și conturile cât mai mult cu putință și scoțând apoi, pe șest, profiturile din țară. (Apropo, de ce nu s-a manifestat guvernatorul la fel, în regimul Băsescu, atunci când salariile bugetarilor și pensile au fost tăiate brusc cu 25%?)

Și, dacă luăm propunerea maghiară la bani mărunți, care ar fi rațiunea din care s-ar teme BNR, mediul de afaceri ori executivul de la București de-o diminuare a TVA la utilități? În primul rând - motiv declarat - pentru că ar scădea încasările la bugetul consolidat al statului. Iar în al doilea - motiv nedeclarat -, pentru că românul de rând ar duce-o mai bine și, poate, nu s-ar mai vedea nevoit să se împrumute in extremis la bănci pentru a supraviețui. În realitate, avem de-a face cu o falsă problemă, fiindcă nici statul, nici mediul de afaceri din România nu vor avea absolut nimic de pierdut de pe urma diminuării TVA la utilități. Fiindcă, atunci când cetățeanul de rând va face o economie, nu va pune banii la saltea, ci îi va redirecționa spre alte cheltuieli cum sunt medicamentele, mâncarea, poate chiar un tratament la băi ori cumpărarea unui televizor nou sau de bilete de loterie. Iar statul va încasa așa-zisa pierdere de-acolo, tot prin TVA, fără ca bugetul să fie păbubit în vreun fel, ori ca mediul de afaceri în globalitate să aibă de suferit.

Singura pierdere - dacă o putem numi așa - se poate reflecta în tranzacțiile bancare, pe care de-alde Mugur Isărescu le iubește peste puterea de înțelegere a cetățeanului cinstit și onest din această țară. Care tranzacții extrem de profitabile este posibil să înregistreze un oarecare regres, dar în niciun caz în ceea ce privește numărul ori întinderea acestora, ci a marjei de profit actuală a băncilor străine majoritare, ce activează pe teritoriul țării noastre. Profituri ce este posibil să nu mai atingă cote net superioare băncilor occidentale, ci să se alinieze, cât de cât, acestora. Iată de ce avem convingerea că Isărescu & Co. se vor opune din răsputeri reducerii TVA la utilităților românilor, ca lor și păpușarilor din afara granițelor noastre care îi mânuiesc să le meargă afacerile cel puțin la fel de bine ca până acum, dacă nu mai abitir. Măcar de ne-am înșela.

Dan Coste

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE