Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












SRI fără poliție politică

Postat la: 08.03.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Au trebuit să treacă nouă luni de la prima sesizare publică a ZiuaNews, ca statul, prin glasul judecătorilor Curții Constituționale a României, să scoată activitatea SRI de interceptare și prelucrare informativă a cetățenilor în afara legii, atunci când nu este vorba despre siguranță națională.

La data de 22 mai 2015, în articolul „SRI - vulnerabilitate a statului de drept", atrăgeam atenția opiniei publice că nu numai Constituția și noul Cod de procedură penală sunt călcate în picioare, cu bună știință, de către tandemul Kovesi - Coldea, ci și Legea nr. 14/1992 privind organizarea și funcționarea SRI ori Legea nr. 51/1991 privind securitatea națională.

Judecătorii CCR au declarat neconstituțional art. 142 alin. 1 NCPP care prevede: „Procurorul pune în executare supravegherea tehnică ori poate dispune ca aceasta să fie efectuată de organul de cercetare penală sau de lucrători specializați din cadrul poliției ori de alte organe specializate ale statului". Asta pentru că nefericita formulare „nu permite subiecţilor de drept să determine care sunt organele specializate ale statului abilitate să realizeze măsurile dispuse prin mandatul de supraveghere tehnică, măsuri cu un grad ridicat de intruziune în viaţa privată a persoanelor".

Decizia CCR nu garantează nici pe departe faptul că, de-acum încolo, cetățenii nu vor mai fi interceptați și lucrați informativ de către SRI, sub pretextul eforturilor privind siguranța națională, ci doar că probele oferite de către serviciul secret DNA și altor parchete nu vor mai avea nicio valabilitate în instanțele de judecată. De asemenea, unii condamnați prin încălcarea grosolană a legilor pot solicita în justiție anularea probelor furnizate de către SRI, pe baza cărora s-au ales cu ani grei de pușcărie, deși n-au atentat în niciun fel la siguranța națională a statului.

Puțini știu că artizanul acestui abuz flagrant, care s-a perpetuat pe parcursul mai multor ani, este chiar fostul președinte Traian Băsescu. Deoarece acesta, în cadrul unui Consiliu Suprem de Apărare a Țării, a stabilit cu de la sine putere că flagelul corupției constituie o vulnerabilitate la adresa siguranței naționale. Adică, a încălcat - rânjind sfidător - atât Constituția, cât și alte trei legi deosebit de importante ale României, numai ca SRI să poată intercepta pe oricine, atunci când interesele conducerii serviciului și altor potentați ai vremii ar impune-o.

La fel de grav este că, și actualul președinte al țării a susținut și alimentat acest derapaj de la regulile democrației și ale statului de drept. Mai mult, Iohannis a lăudat într-un discurs implicarea „semnificativă", dar fără drept a SRI în fenomenul corupției, făcându-se încă o dată de râs.

În același context este deosebit de interesantă poziția unor parlamentari, sprijinită fervent de anumite mijloace mass-media dubioase, împotriva deciziei judecătorilor CCR de stopare a abuzurilor SRI. În opinia Uniunii Naționale a Judecătorilor, „presiunile la adresa Curții Constituționale, pe care le vedem în acest moment, precum și manipularea opiniei publice, căreia i se inoculează ideea că CCR ar dinamita justiția, reprezintă un atac direct la democrația din România, la adresa drepturilor și libertăților tuturor românilor". Dacă luăm în calcul faptul că Comisia parlamentară de control asupra activității SRI, precum și numeroase redacții sunt penetrate de ofițeri sub acoperire ai serviciului, avem reprezentarea exactă a acestei opoziții cu cântec.

Dan Coste

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE