Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Strategia de invidiat a polonezilor în războiul cu băncile

Postat la: 21.01.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Două legi cu impact major adoptate recent, una în România şi alta în Polonie, au evidenţiat viziunile total diferite de abordare şi apărare a intereselor naţionale de către cei care se află la butoanele celor două state.

La noi, adoptarea la sfârşitul lunii noiembrie 2015, de către Parlament a legii dării în plată, prin care cei care au cumpărat case sau terenuri şi nu mai pot plăti ratele pot scapa de credit dacă renunţă la proprietăţi, a isterizat întregul sistem bancar din România, dar şi pe reprezentanţii multor ţări europene acreditaţi la Bucureşti. Astfel, ca o coincidenţă sau nu, pe 1 decembrie anul trecut, tocmai de Ziua Naţională a României, şefii a patru bănci-mamă ale unor bănci româneşti cu capital străin i-au transmis preşedintelui român Klaus Iohannis o scrisoare avertisment în care îi solicită imperativ acestuia să prevină efectele legii dării în plată asupra sistemului bancar, atenționându-l practic direct pe șeful statului că pot da statul român în judecată în instanţele româneşti, la curţile de arbitraj internaţionale dar şi în plan european.

Scrisoarea era semnată de Andreas Treichl, CEO al Erste Group, banca-mama a BCR, Carlo Vivaldi, șef al Diviziei Europa Centrală şi de Est a Unicredit Group, banca-mamă a băncii Unicredit din România, Frederic Oudea, preşedinte al Federeatiei Europene a Băncilor şi CEO al Societe Generale, banca-mamă a BRD, precum şi de Karl Sevelda, CEO al Raiffeisen Bank Internaţional, banca-mamă a Raiffeisen din România. Mai mult, ambasadorii acreditaţi la Bucureşti din ţările celor patru bănci cu capital străin care au semnat scrisoarea către preşedintele României au solicitat direct lui Klaus Iohannis să nu promulge lege. În urma acestor presiuni, imediat, şeful statului s-a conformat avestismentului acestora fără vreo remușcare şi a anunţat nu este de acord cu legea, pentru că textul conţine formulări de genul "prin derogare de la Codul Civil", fapt considerat inacceptabil de către şeful statului, şi ca atare, legea a fost returnată Parlalemtului.

In plus, oamenii din jurul prresedintelui au sugerat să modifice legea, astfel încât de prevederile sale să poată beneficia doar cei care au cumpărat o singură locuinţă şi care nu au credite mai mari de 150 de mii de euro. Pratic, presiunile celor patru şefi de bănci au răstunat, cu ajutorul preşedintelui Klaus Iohannis, o lege adoptată de Parlament. E de bine?! E de rău!? Rămâne de văzut. Însă, la ceva timp după ce Iohannis respingea această lege şi o returna către Parlament, parlamentarii polonezi au adoptat o lege cu un impact devastator asupra sistemului bancar din Polonia, dar în interesul statului polonez. Astfel, săptămâna trecută, Parlamentul Poloniei a aprobat legea care prevede taxarea anuală cu 0,44% a activelor băncilor şi companiilor de asigurări, estimându-se că se va aduce la buget 4,4 miliarde de zloţi, adică circa 1,1 miliarde de dolari.

Prevederile acestei legi se vor aplica băncilor interne, sucursalelor băncilor străine, diviziilor instituţiilor de creditare, caselor de economii, asigurătorilor şi reasigurătorilor. Legea pe care preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a anunţat deja că o va promulga, va intra în vigoare de la 1 februarie şi este valabilă pentru băncile cu active de peste patru miliarde de zloţi şi firmele de asigurări cu active de peste două miliarde de zloţi. Spre deosebire de bănci, asigurătorii vor include şi deţinerile de obligaţiuni guvernamentale în activele lor taxabile. Se estimează că prin intrarea în vigoare a acestei legi, din sectorul financiar se va scoate mai bine de un miliard de dolari anual, bani care ar urma să meargă spre creşterea alocaţiilor pentru copii.

Bancherii polonezi au spus că această taxă le lasă mai puţini bani pe mână, şi. ca atare, nu prea au cum să dea mai departe mai mulţi bani sub formă de credite. Dar, în Polonie, lege e lege şi nu mai este loc de interpretare. Adoptarea de către Parlamentului Poloniei a acestei legi privind taxarea anuală cu 0,44% a activelor băncilor şi companiilor de asigurări este o măsură care ar trebui să-i dea mult de gândit preşedintelui Klaus Iohannis. De ce? Pentru că anul trecut, băncile listate pe bursa de la Varşovia şi-au pierdut un sfert din valoarea de piaţă, ceea ce marchează practic cea mai mare scădere de după 2008. Şi cu toatea acestea, Parlamentul Poloniei n-avut nicio ezitare să taxeze băncile pentru mărirea alocaţiilor copiilor.

Ion Teleanu

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE