Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Tăriceanu şi Geoană, întoarcerea la navele-mamă

Postat la: 02.08.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Ultimele evenimente care au avut loc pe scena politică românească demonstrează că două partide mici încearcă, discret, să se repoziţioneze. Unul este Partidul Social Românesc, condus de Mircea Geoană și celălalt, Partidul Liberal Reformator, condus de Călin Popescu Tăriceanu. Este o mișcare în cros.

Schimbul de tabere, pe care ar urma să-l efectueze cele două formațiuni politice, nu va modifica raportul de forțe dintre PSD și PNL. În schimb, va contribui major la echilibrarea vieții politice, sub aspect ideologic. Domnul Călin Popescu Tăriceanu a ales, sub pretextul susținerii USL, să-i părăsească pe liberalii, ai cărui președinte și prim-ministru a fost, pentru a se alia cu Victor Ponta. Dar Victor Ponta nu mai este președintele PSD. Iar influența sa în partid scade exponențial. Este limpede că Liviu Dragnea va iniția un set diferit de politici.

Iar Călin Popescu Tăriceanu s-ar putea trezi, foarte curând, că nu-și mai găsește locul lângă acest aliat. De mai multe ori, Victor Ponta a avansat idea conform căreia Călin Popescu Tăriceanu ar putea fi susținut de majoritatea parlamentară în funcția de prim-ministru, în momentul în care el se va decide să demisioneze sau, într-o formă sau alta, va fi ejectat de la Guvern. Numai că dacă acest eveniment se va petrece, când se va petrece, Victor Ponta nu va mai putea, sub nicio formă, decide succesiunea. O va face Liviu Dragnea. Și, în niciun caz, în beneficiul lui Tăriceanu. De aceea, nu întâmplător, declarațiile politice ale liderului ALDE au început să se nuanțeze. Acesta lansează semnale, repetate și insistente, către Cotroceni. Ramura de măslin trimisă președintelui Iohannis ar putea avea drept efect o revenire, în preajma alegerilor de anul viitor, la nava-mamă a PNL.

Mircea Geoană a fost pedepsit de către Victor Ponta pentru a îndrăznit să-și anunțe disponibilitatea de a candida la alegerile pentru funcția de preşedinte al PSD, imediat după victoria lui Klaus Iohannis. Practic, cel care a condus PSD mai mulți ani, a fost, nu o dată, ci de două ori exclus de către Victor Ponta. În aceste condiții, pornind de la convingerea că viața sa politică nu s-a terminat, Mircea Geoană și-a încropit, în mare viteză, un partid. Ajutat fiind, mai mult sau mai puțin discret, de către dreapta liberală, căreia a început să-i închine voturilor celor câțiva parlamentari de care dispune. Dar astăzi, în PSD, situația s-a schimbat.

Există toate premizele ca și Mircea Geoană să se întoarcă la nava-mamă. Un semnal că așa ar putea să stea lucrurile îl constituie recenta luare de poziție a prof. dr. Radu Golban, vicepreședinte PSRO, în chestiunea atât de controversată asupra vegherii macroeconomice a României. Pentru prima dată în ultima vreme, într-o chestiune de politică majoră, punctele de vedere exprimate la vârful PSD coincid cu poziția adoptată la vârful PSRO. Mișcarea celor două partide, în sens invers, ar putea, în perspectivă, ușura și sarcină UNPR. Care, dacă Gabriel Oprea va ajunge premier ne-interimar și dacă își lărgește puțin discursul politic, în direcția unui naționalism luminat, ar putea încerca, la alegeri, marea cu sarea. Adică, să intre în cursă în nume propriu.

SR Stanescu

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE