Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Tocală, Cioloș și batjocorirea imnului naţional

Postat la: 11.01.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Două incidente care au avut loc în ultimele zile la meciurile de baschet din prima ligă au readus în atenţie o batjocură la adresa imului naţional al României impusă de către Federaţia Română de Baschet (FRB) care se perpetuează de cinci ani de zile. Săptămâna trecută, jucătoarele Universităţii Cluj au fost huiduite de o sală întreagă la Sf. Gheorghe după ce au ales să ignore intonarea imnului neoficial al Ţinutului Secuiesc.

Ulterior, sâmbătă, aproximativ 200 de suporteri au mers la Sala Rapid să preîntâmpine orice incident de acest fel la partida dintre Rapid şi Sepsi Sf Gheorghe. Dar aici, lucrurile au luat o întorsătură neaşteptată. Când la staţia de amplificare a sălii au început primele acorduri ale imnului României, iar fanii s-au inflamat crezând că se aude imnul neoficial al Ţinutului Secuiesc. Au fost momente de confuzie, s-au auzit fluierături din tribune timp de câteva secunde, spre mirarea jucătoarelor din teren. În momentul întonării imnului, jucătoarele echipei Sepsi Sf Gheorghe s-au întors cu faţă spre steagul României, în semn de respect, chiar dacă jucătoarele americance din lot nu înţelegeau de ce sunt huiduite.

Dar, suporterii rapidişti şi-au amintit apoi de un conflict mai vechi, între fanii de la peluza şi cei de la tribun a II-a, astfel că în tribune a izbucnit o bătaie între cele două facţiuni, la scorul de 50-12 pentru echipa oaspete. Aceste incidente între suporteri sunt şi rezultatul faptului că în urmă cu cinci ani, FRB, condusă la acea vreme de către Carmen Tocală, actualul secretar de stat pentru sport din Ministerul Tineretului şi Sportului, a hotărât ca la începutul tuturor partidelor de baschet feminin şi masculin din campionatul intern să se intoneze imnului naţional al României. Această măsură impusă de Carmen Tocală a condus la mai multe incidente la meciurile desfăşurate în localităţilor din așa zisul Ţinut Secuiesc. Astfel, s-a ajuns ca la meciurile de baschet organizate de FRB în această zonă să se cânte şi imnul Ţinutului Secuiesc.

Intonarea imnului naţional la meciurile din campionatul naţional de baschet este ilegală, şi acest lucru îl ştie foarte bine şi secretarul general al MTS, Carmen Tocală. Însă, este surprinzător că Ministerul de Interne, dar mai ales Jandarmeria Română, care a asigurat ordinea la aceste meciuri de baschet nu a luat nicio măsură împotriva faptului că se intonează ilegal imnul naţional.

Legea nr.75 din 16 iulie 1994- privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice, precizează foarte clar condiţiile când se intonează imnul naţional. Astfel, articolul 10 din această lege stipulează că imnul naţional al României se intonează: în următoarele situaţii: a) la festivităţile şi ceremoniile oficiale naţionale, precum şi la ceremoniile oficiale cu caracter internaţional; b) la deschiderea şi închiderea emisiunilor staţiilor "Radio România" şi "Televiziunea Română", în interpretare vocală; c) cu prilejul vizitelor întreprinse în România de şefi de stat şi de guvern; d) în cadrul ceremoniilor militare, conform regulamentelor militare; e) pe stadioane şi alte baze sportive, cu ocazia desfăşurării competiţiilor sportive oficiale internaţionale în care este reprezentată România; f) la deschiderea fiecărei sesiuni a Camerelor Parlamentului; g) la începutul programului zilnic în şcolile primare şi gimnaziale.

Totodată, la articolul 11 al Legii nr.75/1994 se menţionează că „imnul naţional al României poate fi intonat şi la alte manifestări organizate în unităţi de învăţământ sau alte instituţii de cultură". Legea este foarte clară: imnul naţional nu se poate intona la competiţiile sportive naţionale aşa cum este cazul meciurilor de baschet. Cu toate acestea, toţi care au condus destinele sportului românesc în ultimii cinci ani- Sorina Plăcintă, Doina Melinte, Nicolae Bănicioiu, Gabriela Szabo şi, acum, Elisabeta Lipă, au fost informaţi oficial şi neoficial de batjocorirea imnului naţional prin decizia secretarului de stat Carmen Tocală, dar nu a luat nicio măsură. De ce? Din amatorism managerial, din comoditate, din indiferenţă, dar mai ales ca să nu se certe cu Carmen Tocală. Sau poate că, aşa cum spunea Grigore Moisil, „numai prostia poate să n-aibă intermitenţe" iar prostia şi înfumurarea s-a demonstrat că sunt tovarăşe nedespărţite.

Dar, lipsa de reacţie vis a vis de batjocorirea imnului naţional a celor care au fost şi sunt la butoanele sportului românesc se poate traduce doar prin caracterizarea făcută de Anatol France: „Chiar şi atunci când e susţinută de cincizeci de oameni, o prostie tot prostie rămâne". Actualul ministru al Tineretului şi Sportului- Elisabeta Lipă şi premierul Dacian Cioloş au toate pârghiile legale pentru oprirea imediată a incidentelor de la meciurile de baschet şi batjocorirea imnului naţional. Dar, numai dacă Cioloş are respect pentru lege şi imnul naţional?!

Ion Teleanu

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE