Va deveni PNL partidul dronă?
Postat la: 11.08.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

Mai sunt doar câteva zile. Și litigiul politic legat de Codul Fiscal se va tranşa. În unul din următoarele trei moduri: Parlamentul va respinge, la a doua strigare, legea; Parlamentul va adopta legea; Parlamentul va adopta legea cu modificări. În oricare dintre variantele de mai sus, singurele posibile, marele pierzant va fi Partidul Național Liberal. Și asta se va întâmpla indiferent cât de mult vor pierde sau vor câștiga ceilalți.
Care sunt forțele care au intrat în coliziune pe tema Codului Fiscal și a căror credibilitate, în fața cetățenilor, este disputată? Este mai întâi vorba de președintele Klaus Iohannis. Acesta a inițiat procedura de respingere. Declanșând o uriașă dezbatere publică, vizând pericolele potențiale asupra macrostabilităţii economice, care ar putea fi generate prin aplicarea Codului Fiscal. Klaus Iohannis, dacă va fi respins Codul, va înregistra o mare victorie politică, pentru că își va fi arătat mușchii, în raport cu întreaga clasă politică, dar va avea de pierdut în plan electoral, din simplul motiv că acest Cod Fiscal este dorit de întreaga clasă a oamenilor de afaceri.
Dar și de foarte mulți cetățeni care înțeleg ce înseamnă o relaxare fiscală și sunt partizanii unor asemenea măsuri. Numai că Iohannis nu intră in alegeri în 2016. În al doilea rând, joacă un rol de prim-râng și Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale și inspiratorul dramaticei decizii luate de președinte. Dacă este respins Codul Fiscal, guvernatorul câștigă și el imens și are garantată și poziția de șef informal al viitoarelor Guverne ale României, prin modul în care va domina faimosul Comitet de Supraveghere. Electoral, Isărescu nu are nimic de pierdut pentru că această carieră a sa nu se supune votului cetățenesc. Ca și Iohannis, dacă va fi adoptat Codul, nici Isărescu nu va avea nimic de pierdut. În definitiv, cei doi vor putea oricând face afirmația, dacă lucrurile merg prost, că ei au avertizat, din timp, clasa politică. În rest, vorbim doar despre partide.
PSD și aliații săi vor înregistra o victorie uriașă dacă acest Cod Fiscal, retrimis în Parlament de către Klaus Iohannis, va fi, totuși, adoptat. Aceste partide vor dovedi că sunt, nu numai consecvente, ci și suficient de puternice pentru a-și manifestă voința și pentru a rezista oricăror presiuni prezidențiale, chiar dacă există semnale că acestea sunt susținute și de către instituțiile financiare internaționale.
În eventualitatea în care Codul Fiscal nu trece, cei care vor opune rezistenţă - cu certitudine, PSD și PSRO - vor putea acuza public opoziția, incluzându-l aici și pe Klaus Iohannis, că refuzând relaxarea fiscală aduc mari prejudicii clasei de afaceri și, implicit, cetățenilor României. Va fi și cel mai fericit prilej de exit a lui Victor Ponta din funcția de premier. Sub aspect electoral, castanele din foc vor fi scoase de către opoziție și, în primul rând, de către PNL. Și fiindcă am amintit de PNL, să vedem care este situația specială a acestui partid.
Partidul Național Liberal a fost inițiatorul unora dintre celor mai importante prevederi ale Codului Fiscal. A existat pe această temă o întreagă competiție între PSD și PNL, fiecare dintre partide încercând să convingă opinia publică asupra rolului important pe care l-a jucat în elaborarea și adoptarea, pentru prima dată în istoria României, a unui Cod Fiscal, atât de către putere, cât și de către opoziție. Realitatea este că PNL a fost luat prin surprindere de decizia domnului Klaus Iohannis, despre care nu au aflat decât cu patru zile înainte de comunicatul oficial.
Zile în care PNL nu și-a pregătit nicio cale de ieșire din corzi, liderilor acestui partid nevenindu-le să creadă că acest eveniment se va produce. Iar când Klaus Iohannis a respins Codul Fiscal, printr-un document oficial, făcut public, purtătorul de cuvânt PNL a dat în bâlbâială, afirmând, pe un post de televiziune, că nu se poate pronunța pentru că, vezi Doamne, președinția nu și-ar fi comunicat argumente. Argumente care tocmai fuseseră transmise și preluate de presă. Alți lideri PNL au sărit în apărarea Codului Fiscal. Unii dintre ei au căzut, în câteva zile, în fund. Alții au rămas consecvenți. Opinia publică, în general, și electoratul liberal, în special, sunt în ceaţă. Nimeni nu știe, în acest moment, ce se va întâmplă.
Dacă după atâta tevatură, dacă după ce mulți lideri ai partidului au dat-o la întors, încercând să se plieze, din mers, poziției președintelui Klaus Iohannis, în timp ce alți lideri susțin, în continuare, Codul Fiscal, această lege va fi, totuși, adoptată în Parlament, atunci PNL va avea de pierdut. Pentru că în loc să culeagă roadele unei victorii, în loc să împartă cu PSD beneficiile electorale ale relaxării fiscale, acest partid va crea sentimentul că a plecat la război și în chip de armăsar și în chip de măgar. În plus, relațiile dintre PNL și președintele Klaus Iohannis se vor răci, acesta din urmă considerând că adoptarea Codului Fiscal reprezintă un grav afront la adresa sa, săvârșit de PNL.
În condițiile în care Codul Fiscal va fi respins, PSD va arata cu degetul către PNL, acuzându-l de inconsecvență și trădare și, mai ales, de purtare slugarnică în raport cu președintele României. În această eventualitate, hemoragia electorală ar putea fi încă și mai mare. Cât privește relațiile cu Klaus Iohannis, ele nu vor fi mai bune decât sunt în prezent. Dimpotrivă. Președintele va consideră că PNL, subordonându-i-se, a făcut exact ceea ce trebuia să facă, iar această atitudine, în mod obligatoriu, ar trebui să existe și în viitor.
În fine, în eventualitatea în care Codul Fiscal va fi adoptat, dar cu modificări semnificative, acest proces legislativ va avea loc la capătul unor dezbateri furtunoase, în care, permanent, reprezentanții majorității parlamentare se vor bate pentru fiecare articol în parte, încercând să demonstreze că este în interesul clasei de afaceri și al cetățenilor, orice modificare fiind de natură negativă din această perspectivă. În timp ce, pentru liberali va fi extrem de greu să promoveze modificări la Codul Fiscal să demonteze cu argumente solide exact ce ieri au susținut tot cu argumente solide.
Și mai există un ceva care, finalmente, se va sparge în capul PNL atunci când - și dacă - Codul Fiscal va fi respins. Este public faptul că primul care s-a opus acestui important act normativ și a și făcut public acest lucru este guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. El este cel care l-a convins pe președinte că acest Cod Fiscal, prin efectele lui, ar reprezenta o imprudenţă gravă în raport cu macrostabilitatea economico-financiară a României. Mugur Isărescu a transmis, cât se poate de explicit, faptul că instituțiile financiare internaționale se opun acestui Cod Fiscal. Aceste instituții - Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială - nu sunt prea iubite niciunde în lume, fiind acuzate că au contribuit în folosul unor mari corporații din lume, în special americane, la subordonarea economiilor unor state și la aservirea lor politică, prin generarea unor acțiuni de destabilizare a piețelor, în special pe calea unor mari împrumuturi otrăvite.
Că așa stau lucrurile sau nu, are mai puțină importantă. Esențial este ceea ce cred sau nu cred românii. Ei bine, mergând înapoi pe firul acestui scandal al Codului Fiscal, mulți concetățeni ar putea să tragă ușor concluzia că guvernatorul BNR este utilizat de către aceste instituții internaționale pe post de dronă. Că la rândul său, l-a transformat în dronă pe președintele Klaus Iohannis. Iar Klaus Iohannis, în al treilea rând, transformă, în dronă, partidul care l-a ajutat să ajungă la Cotroceni.
Dacă românii iubesc dronele este totul în regulă, indiferent de ceea ce se va întâmplă în Parlamentul României. Dar dacă românii nu iubesc dronele? Nu cumva, în această situație, PNL va avea cel mai mult de pierdut? Pentru că, atenție, PNL, și nu Klaus Iohannis, participă, în 2016, la alegerile locale și parlamentare.
Fb: Iubesc românii sau nu iubesc instituțiile financiare internaționale? Și dacă da și dacă nu, iubesc ei personalitățile și partidele care se transformă în simple drone? De ce cred eu că PNL are cel mai mult de pierdut dintre toți jucătorii politici, în litigiul Codului Fiscal?
SR Stanescu
-
Guvernarea "apă de ploaie"!
În București se achita societații Apa Nova un "serviciu de colectare a apei meteorice", adica, a apei de la ploaie ...
-
Tichetele de vacanță - Buturuga mică a Guvernului Bolojan. Motto: "Dacă proștii ar zbura, s-ar face întuneric" (Formația Paraziții)
Guvernele Ciolacu 2 și Bolojan care au anulat schema tichetelor de vacanța cu scopul reducerii deficitului bugetar, nu a ...
-
Vor să "cesioneze" poporul român!
Primariile vor putea sa externalizeze incasarea debitelor scadente catre autoritatea locala prin firme de executare fisc ...
-
De ce ați mai anulat atunci alegerile?
Postarea de ieri a președintelui pe rețelele sociale este o incercare palida de a pacifica societatea și de a reda incre ...
-
MUTANȚII...
De ceva vreme, cam de cand s-a format guvernul Bolojan, fostul lider liberal Lucovid Orban se cere insistent reintegrat ...
-
Amintiri despre....VIITOR! Episodul 2.
Ca sa stim cum stam si sa nu ne minunam cand vedem ce urmeaza! Astazi despre NATALITATE si MORTALITATE in Romania... -&I ...
-
Nevoia de minte limpede, de viziune și de program
O harnicie lipsita de sens - expresia neputinței politicienilor Daca ne-am putea uita din perspectiva timpului la ceea c ...
-
Unde greșește Nicușor Dan în privința serviciilor de informații
Președintele și premierul Romaniei nu par preocupați de reforma serviciilor de informații. Cu atat mai mult cu cat s-a d ...
-
E grav de tot! Cine conduce România
Am privit cu stupoare conferința de presa a lui Mihail Jurca, șeful cancelariei primului ministru, adus de Ilie Bolojan ...
-
AMINTIRI despre...VIITOR!
Ca sa stim cum stam si sa nu ne minunam cand vedem ce urmeaza....-Rata de analfabetism funcțional in Romania se situeaza ...
-
Adevărurile de la BEACH PLEASE. Încă o fată internată la ATI, victime multiple neraportate public, patronul nu e Selly, ci GLOBAL RECORDS, compania influencerilor!
Dupa doua zile de isterizare mediatica, mediatizare despre ororile constatate la festivalul Beach Please, s-a așternut t ...
-
DEMOCRAȚIA UNIUNII EUROPENE A MURIT ÎN STATELE MEMBRE
Moțiunea de cenzura impotriva Comisiei von der Leyen a cazut. Era de așteptat, dar asta nu face votul Parlamentului Euro ...
-
S-a dus la școală să râdă
Pentru trap nu-ți trebuie talent ci stare și nervi, ești tot timpul bașicat și improști venin din rateurile existenței t ...
-
A cincea roată!
Caruta guvernarii actuale pare ca are patru roti - PNL, USR, UDMR si Grupul minoritatilor, in timp ce PSD pare a fi a ci ...
-
Nu e (doar) despre festivaluri și drogangeală, este despre starea precară a părții majoritare a generației tinere
Sa incep cu un adevar demonstrat in ultimul deceniu, de cand aceasta moda, cu festivalul ce aduna timp de cateva zile su ...
-
Strategia ascunsă de federalizare a UE și pericolele pentru România
Nimeni nu va mai organiza vreodata un referendum in care sa intrebe cetațenii europeni daca vor sa renunțe la suveranita ...
-
Enigma celor trei capete de mauri de pe stema Valahiei
Istoricul și heraldistul Dan Cernovodeanu considera ca cea mai veche reprezentare heraldica atribuita Țarii Romanești de ...
-
Te adaptezi, sau dispari!
În urmatorii 10 ani, nu doar ca va exista o divizare intre bogați și saraci, ci intre oameni antrenați sa gandeasc ...
-
Când coada dă din câine
La conferința de presa recenta de la Chișinau, Nicușor Dan a fost intrebat de o ziarista ce va face Romania ca sa ii int ...
-
De cand merge "schema cu violul"? Dintotdeauna!
M-a sunat astazi un vechi frend, cunoscut in mediile informate sub numele de Colonelul, porecla care insa nu vine de la ...
-
Capii și complicii mafiei funciare din Oradea
Așa cum am promis in articolul ,,Mafia funciara favorizata de primaria și justiția oradeana", vom continua cu o suita de ...
-
Adrian Zuckerman, lasă-ne, ești libidinos și penibil
Fostul ambasador al SUA la București, Adrian Zuckerman, pozeaza in avertizorul de integritate al administrației de la Wa ...
-
Salvatorul Ilie,... cu altă pălărie (III)
Guvernul BoloDan a fost investit de doua saptamani pe repede inainte, dupa aproape o luna de amețeli și bajbaieli. Este ...
-
Cum a fost România îngropată în datorii: O schemă falimentară
Statul roman are datorii de 8 miliarde de lei la furnizorii de energie, din cauza modului gresit in care a fost conceput ...
-
Arestați-o pe Ursula!
Daca in UE ar funcționa statul de drept, adica supremația legii, Ursula Von Der Leyen ar fi trebuit suspendata de la con ...
-
Apostolii ideologiilor odioase au făcut un rău imens țării
Aveam de mult timp informațiile necesare insa numai acum apuc sa scriu despre un alt lucru dracesc de dupa caderea comun ...
-
Poporul care n-a greșit niciodată. De aceea n-a făcut nimic!
Romania e o țara speciala. Nu pentru ca a schimbat lumea. Nu pentru ca a scris istorie. Ci pentru ca, in mod miraculos, ...
-
Simplitatea este o însușire a Dumnezeirii
De ce Hristos a vorbit simplu și nu a fost deloc mișcat de dorința de a explica sau desfașura cele zise? Poruncile și in ...
-
Cum se fură statul român pe el însuși cu mâna băieților deștepți din energie
E foarte bine ca domnul prim ministru, Ilie Gavril Bolojan, insista de o saptamana sa ne explice ca pentru situația deza ...
-
Gnoza de la Princeton
Conform gnozei de la Princeton, savanții nu inceteaza sa-l caute pe Dumnezeu. Un Dumnezeu dedus sau calculat prin fumul ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu