Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Stupoarea unui doctor în teologie. Cristian Bădiliţă: „BOR l-a excomunicat pe Isus Hristos?!"

Postat la: 27.09.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Autorităţile Statului român sunt obligate să intervină şi să stopeze agresiunea sonoră din partea bisericilor ortodoxe dotate cu staţii de amplificare prin care slujbele sunt transmise la sute, uneori mii de metri distanţă în afara lăcaşelor de cult, ceea ce reprezintă o flagrantă încălcare a libertăţilor cetăţeneşti, afirmă reputatul scriitor şi teolog Cristian Bădiliţă, pe Facebook.

Doctor în teologie la Sorbona, Bădiliţă avertizează că, dacă sinodul BOR nu va lua măsuri imediate pentru a elimina acest fenomen „talibanic", va sesiza instituţiile europene abilitate. ZIUAnews publică, integral, anunţul scriitorului. Precizăm că Bădiliţă a fost ucenicul regretatului intelectual Cornel Mihai Ionescu

„Talibanizarea oraşelor din România trebuie să înceteze"

„De ani şi ani de zile oraşele din România trăiesc un fenomen întâlnit doar în ţările musulmane: agresiunea sonoră din partea bisericilor ortodoxe. Aproape fiecare biserică ortodoxă din spaţiul citadin românesc dispune de o staţie de amplificare, iar slujbele sunt transmise pe sute, uneori mii de metri distanţă în afara lăcaşului de cult. Acest lucru este inadmisibil într-o ţară membră a Uniunii Europene.

Dispreţuirea spaţiului public

1) Bisericile sunt lăcaşuri de cult rezervate credincioşilor; spaţiul public este rezervat tuturor locuitorilor unui oraş; a transmite o slujbă religioasă în spaţiul comunitar reprezintă o flagrantă încălcare a libertăţilor cetăţeneşti; nimeni dintre noi nu este obligat să asculte o slujbă creştină pe stradă sau în propria locuinţă, aşa cum, din păcate, se întâmplă în România.

2) Liturghia creştină este o taină, un mister divin; a o difuza în public înseamnă pur şi simplu a o bajocori; preoţii care „difuzează" liturghia prin megafoane îşi profanează propria religie;

BOR l-a excomunicat pe Isus Hristos?

Mai mult, le amintim acestor preoţi că, în Predica de pe munte, Isus Hristos le porunceşte ucenicilor să nu se roage „ca ipocriţii", „la răspântii, ca să se arate oamenilor", ci „în cămara" fiecăruia, „după ce încuie uşa" (Matei, 5,6-7). Sau poate Isus Hristos nu mai are nicio legătură cu Biserica ortodoxă română, fiind excomunicat?

Megafonizare versus trăirea autentică a Evangheliilor

3) Pentru a justifica acest fenomen talibanic de proporţii naţionale, această lipsă de bun simţ la adresa concitadinilor şi această profanare a propriei religii unii preoţi invocă dimensiunile mici ale bisericilor. Această justificare nu este doar puerilă, este pur şi simplu neadevărată şi oricum irelevantă. Biserica ortodoxă română are suficiente lăcaşuri de cult unde adevăraţii credincioşi se pot închina şi participa la slujbe. Nu megafonizarea sporeşte credinţa, ci trăirea autentică a Evangheliei. Iar dacă nu sunt destule biserici nu se dă buzna în casele oamenilor.

Talibanizarea spaţiului citadin românesc

4) Talibanizarea spaţiului citadin românesc prin difuzarea slujbelor „publice" îi alungă pe adevăraţii creştini din Biserică. E un fenomen vizibil, pe care numai sinodul BOR nu-l admite. Tot mai mulţi ortodocşi de calitate se îndepărtează de Biserica ortodoxă română, pentru că nu găsesc în ea valorile evanghelice predicate de Isus Hristos.

BOR tulbură sistematic liniştea publică

5) Autorităţile Statului român, mai ales autorităţile locale sunt OBLIGATE să intervină şi să stopeze această agresiune zilnică. Tulburarea sistematică a liniştii publice este o INFRACŢIUNE care se pedepseşte prin lege. Iar legea, într-o ţară din Uniunea Europeană, se aplică TUTUROR.

Sesizarea instituţiilor europene abilitate

6) Dacă sinodul Bisericii ortodoxe române şi fiecare preot în parte nu vor lua măsuri imediate pentru eliminarea acestui fenomen ne vom adresa instituţiilor europene abilitate care vor şti să aplice şi de această dată legea în România.

7) Există mulţi preoţi ortodocşi de bun simţ, care nu-şi agresează semenii sub nicio formă şi care suferă din cauza majorităţii confraţilor lor, fără să aibă însă curajul de a se manifesta. Această Sesizare este făcuta şi în numele acestor preoţi.
(Cristian Bădiliţă - Scriitor, teolog, doctor al Universităţii Paris IV Sorbona)"

Alex Miclovan

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE