ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Carbohidrații te pot ajuta să trăiești mai mult, dacă alegi corect: rezultatele unui nou studiu

Postat la: 17.05.2025 | Scris de: ZIUA NEWS

Carbohidrații te pot ajuta să trăiești mai mult, dacă alegi corect: rezultatele unui nou studiu

Reducerea carbohidraților este o modă populară în diete, folosită pentru slăbit sau scăderea glicemiei, dar ar putea avea efecte inverse - mai ales când vine vorba de longevitate, arată o cercetare recentă. În loc să ne temem de pâine și alte alimente bogate în carbohidrați, ar trebui să ne concentrăm pe alegerea celor potriviți, pentru a ne crește șansele de a rămâne sănătoși odată cu înaintarea în vârstă, spun cercetătorii de la Universitatea Tufts.

Noua lor cercetare, realizată pe mai mult de 47.000 de femei, a constatat că doar 8% dintre ele au ajuns la vârsta de 70 de ani fără probleme de memorie, limitări fizice sau boli majore, precum cancer sau afecțiuni cardiovasculare. Secretul lor? Au consumat mai mulți carbohidrați.

Potrivit studiului publicat pe 16 mai în JAMA Network Open, femeile care au început să consume carbohidrați de calitate încă din jurul vârstei de 40 de ani au avut șanse mai mari să fie sănătoase la 70 de ani.

Alimente bogate în carbohidrați, precum fasolea, fructele de pădure, legumele verzi și ovăzul, ar putea juca un rol esențial în longevitate, au spus cercetătorii. Înlocuirea alimentelor ultraprocesate, cum ar fi cartofii prăjiți sau gogoșile, cu aceste surse de carbohidrați sănătoși, nu doar că îți poate îmbunătăți sănătatea pe termen scurt, ci și pe termen lung - chiar și zeci de ani.

Studiul sugerează chiar că ar putea fi mai benefic să alegem carbohidrații potriviți decât să consumăm mai multe proteine.

„Cu toții am auzit că diferitele tipuri de carbohidrați pot afecta sănătatea în moduri diferite - fie că e vorba de greutate, energie sau glicemie," a spus Andres Ardisson Korat, autorul principal al studiului și cercetător la Universitatea Tufts. „Dar în loc să analizăm doar efectele imediate ale acestor macronutrienți, am vrut să înțelegem ce înseamnă ele pentru o sănătate bună peste 30 de ani."

Cercetătorii au analizat datele a mii de asistente medicale, începând din perioada în care aveau între 40 și 50 de ani, timp de peste trei decenii. Au comparat obiceiurile alimentare ale participantelor cu modul în care sănătatea acestora s-a schimbat în timp.

Au urmărit dacă participantele au dezvoltat probleme de memorie, diabet de tip 2 sau alte boli, dar și dacă au reușit să rămână active fizic și mental. Definiția lor pentru „îmbătrânire sănătoasă" a inclus capacitatea de a face sarcini zilnice (mers pe jos, treburi casnice, cărat cumpărături), dar și un minim de activitate fizică intensă (alergat, ridicat greutăți, sport).

Aproximativ o treime dintre femei au reușit să evite bolile cronice până la vârsta de 70 de ani, iar jumătate și-au păstrat memoria în parametri buni. Însă doar 15% nu aveau limitări fizice. Grupul „de elită" - 8% dintre participante - a bifat toate aceste criterii.

Cercetarea a arătat că, atunci când vine vorba de a trăi mai mult, mai multe proteine nu înseamnă neapărat mai bine. Consumul unei cantități cu 5% mai mari de proteine în locul carbohidraților a fost asociat cu șanse mai mici de a îmbătrâni sănătos.

În schimb, înlocuirea a 5% din aportul de grăsimi saturate sau proteine animale cu carbohidrați de calitate a fost asociată cu o probabilitate mai mare de a îmbătrâni sănătos.

Nu toți carbohidrații sunt egali, arată studiul. Femeile care au consumat carbohidrați provenind din alimente bogate în fibre - legume, cereale integrale, fructe și leguminoase - au avut mai multe șanse să îmbătrânească sănătos.

În schimb, carbohidrații rafinați - precum zaharurile adăugate, produsele de patiserie, pizza, cartofii prăjiți sau chipsurile - au fost asociați cu o scădere a șanselor de îmbătrânire sănătoasă. Aceste alimente ultraprocesate conțin adesea exces de sare, zahăr și grăsimi, ceea ce poate afecta negativ sănătatea dacă sunt consumate în mod regulat.

Desigur, studiul nu poate dovedi cu certitudine că anumite alimente cauzează în mod direct o viață mai lungă sau reducerea riscului de boală. Există limitări, mai ales pentru că cercetarea s-a bazat pe chestionare de auto-raportare, care pot fi inexacte. Însă concluziile confirmă tendințele altor cercetări privind alimentația optimă pentru o viață lungă și sănătoasă.

„Cu cât înțelegem mai bine ce înseamnă îmbătrânirea sănătoasă, cu atât știința ne poate ajuta să trăim mai bine și mai mult," a spus Ardisson Korat, scrie Business Insider.

loading...
DIN ACEEASI CATEGORIE...
PUTETI CITI SI...

Carbohidrații te pot ajuta să trăiești mai mult, dacă alegi corect: rezultatele unui nou studiu

Postat la: 17.05.2025 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Reducerea carbohidraților este o modă populară în diete, folosită pentru slăbit sau scăderea glicemiei, dar ar putea avea efecte inverse - mai ales când vine vorba de longevitate, arată o cercetare recentă. În loc să ne temem de pâine și alte alimente bogate în carbohidrați, ar trebui să ne concentrăm pe alegerea celor potriviți, pentru a ne crește șansele de a rămâne sănătoși odată cu înaintarea în vârstă, spun cercetătorii de la Universitatea Tufts.

Noua lor cercetare, realizată pe mai mult de 47.000 de femei, a constatat că doar 8% dintre ele au ajuns la vârsta de 70 de ani fără probleme de memorie, limitări fizice sau boli majore, precum cancer sau afecțiuni cardiovasculare. Secretul lor? Au consumat mai mulți carbohidrați.

Potrivit studiului publicat pe 16 mai în JAMA Network Open, femeile care au început să consume carbohidrați de calitate încă din jurul vârstei de 40 de ani au avut șanse mai mari să fie sănătoase la 70 de ani.

Alimente bogate în carbohidrați, precum fasolea, fructele de pădure, legumele verzi și ovăzul, ar putea juca un rol esențial în longevitate, au spus cercetătorii. Înlocuirea alimentelor ultraprocesate, cum ar fi cartofii prăjiți sau gogoșile, cu aceste surse de carbohidrați sănătoși, nu doar că îți poate îmbunătăți sănătatea pe termen scurt, ci și pe termen lung - chiar și zeci de ani.

Studiul sugerează chiar că ar putea fi mai benefic să alegem carbohidrații potriviți decât să consumăm mai multe proteine.

„Cu toții am auzit că diferitele tipuri de carbohidrați pot afecta sănătatea în moduri diferite - fie că e vorba de greutate, energie sau glicemie," a spus Andres Ardisson Korat, autorul principal al studiului și cercetător la Universitatea Tufts. „Dar în loc să analizăm doar efectele imediate ale acestor macronutrienți, am vrut să înțelegem ce înseamnă ele pentru o sănătate bună peste 30 de ani."

Cercetătorii au analizat datele a mii de asistente medicale, începând din perioada în care aveau între 40 și 50 de ani, timp de peste trei decenii. Au comparat obiceiurile alimentare ale participantelor cu modul în care sănătatea acestora s-a schimbat în timp.

Au urmărit dacă participantele au dezvoltat probleme de memorie, diabet de tip 2 sau alte boli, dar și dacă au reușit să rămână active fizic și mental. Definiția lor pentru „îmbătrânire sănătoasă" a inclus capacitatea de a face sarcini zilnice (mers pe jos, treburi casnice, cărat cumpărături), dar și un minim de activitate fizică intensă (alergat, ridicat greutăți, sport).

Aproximativ o treime dintre femei au reușit să evite bolile cronice până la vârsta de 70 de ani, iar jumătate și-au păstrat memoria în parametri buni. Însă doar 15% nu aveau limitări fizice. Grupul „de elită" - 8% dintre participante - a bifat toate aceste criterii.

Cercetarea a arătat că, atunci când vine vorba de a trăi mai mult, mai multe proteine nu înseamnă neapărat mai bine. Consumul unei cantități cu 5% mai mari de proteine în locul carbohidraților a fost asociat cu șanse mai mici de a îmbătrâni sănătos.

În schimb, înlocuirea a 5% din aportul de grăsimi saturate sau proteine animale cu carbohidrați de calitate a fost asociată cu o probabilitate mai mare de a îmbătrâni sănătos.

Nu toți carbohidrații sunt egali, arată studiul. Femeile care au consumat carbohidrați provenind din alimente bogate în fibre - legume, cereale integrale, fructe și leguminoase - au avut mai multe șanse să îmbătrânească sănătos.

În schimb, carbohidrații rafinați - precum zaharurile adăugate, produsele de patiserie, pizza, cartofii prăjiți sau chipsurile - au fost asociați cu o scădere a șanselor de îmbătrânire sănătoasă. Aceste alimente ultraprocesate conțin adesea exces de sare, zahăr și grăsimi, ceea ce poate afecta negativ sănătatea dacă sunt consumate în mod regulat.

Desigur, studiul nu poate dovedi cu certitudine că anumite alimente cauzează în mod direct o viață mai lungă sau reducerea riscului de boală. Există limitări, mai ales pentru că cercetarea s-a bazat pe chestionare de auto-raportare, care pot fi inexacte. Însă concluziile confirmă tendințele altor cercetări privind alimentația optimă pentru o viață lungă și sănătoasă.

„Cu cât înțelegem mai bine ce înseamnă îmbătrânirea sănătoasă, cu atât știința ne poate ajuta să trăim mai bine și mai mult," a spus Ardisson Korat, scrie Business Insider.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE