Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












De ce serialul "Problema celor trei corpuri" divizează China

Postat la: 09.04.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Noul blockbuster al Netflix, "3 Body Problem" ("Problema celor trei corpuri"), o adaptare pentru publicul occidental a celebrului roman SF chinezesc, stârneşte dezbateri pasionale în China, chiar dacă serialul nu este difuzat oficial în această ţară.

Platforma americană de streaming nu este prezentă pe piaţa chineză, însă asta nu îi împiedică pe fanii serialului să urmărească seria prin intermediul reţelelor virtuale private (VPN-uri) sau a site-urilor pirat. Deja hashtag-urile referitoare la serial au fost vizualizate de peste peste două miliarde de ori pe reţeaua de socializare chineză Weibo şi zeci de mii de comentarii au fost publicate pe un site de recenzii.

Reacţiile au variat de la dezamăgire faţă de modificările aduse intrigii şi personajelor până la satisfacţia de a vedea că producţia culturală chineză câştigă popularitate la nivel internaţional. Versiunea Netflix, la fel ca primele adaptări chinezeşti lansate în ultimii ani, se bazează pe trilogia literară "The Three-Body Problem" a scriitorului Liu Cixin, devenită o legendă a science-fiction-ului din China şi din întreaga lume.

"Mulţi fani ai romanului cunosc pe de rost toate detaliile personajelor. Aşa că le este greu să accepte schimbările", a declarat pentru AFP Li Dongdong, fondator al Geek Movie, un grup de internauţi chinezi pasionaţi de science-fiction. Adaptările precedente s-au străduit să respecte opera originală. În cadrul unei conferinţe, Liu Cixin a povestit că el însuşi a sugerat o mică schimbare vizuală în naraţiune pentru serialul chinezesc, însă regizorul i-a spus: "Nu se pune problema de a face o schimbare prea mare, care ar altera complet opera originală!".

Şi exact aceasta este critica pe care mulţi internauţi o aduc adaptării Netflix. Dirijată de echipa aflată în spatele serialului american de succes "Game of Thrones", aceasta a mutat cea mai mare parte a intrigii în Marea Britanie, deşi iniţial se desfăşura în China, şi a schimbat naţionalitatea şi sexul unor personaje-cheie. O alegere criticată de mulţi în China, dar şi în străinătate. Chiar dacă "3 Body Problem" a fost cel mai vizionat serial de pe Netflix încă din a doua săptămână, recenziile au fost mixte, revista culturală americană Rolling Stone descriind seria drept un "mare eşec".

În China, unele voci au atras atenţia că au fost păstrate rolurile chinezilor "malefici", în timp ce personajele pozitive sunt acum interpretate în principal de occidentali. Serialul începe în anii 1960, cu o scenă din timpul Revoluţiei Culturale, în care un profesor de fizică, tatăl personajului central al romanului, este ucis pentru că a refuzat să renunţe la teoriile ştiinţifice. Folosirea acestei scene la început i-a făcut pe unii să creadă că Netflix a vrut să prezinte China într-o lumină proastă.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE