Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
Adrian Chesnoiu, fost ofițer DGIPI anchetat de DNA, și-a petrecut tinerețea arestând corupți!

Postat la: 27.06.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii care și-a dat demisia joi, 23 iunie, după ce DNA a deschis un dosar de corupție pe numele lui, a lucrat până în urmă cu 11 ani în cadrul Ministerului de Interne, ca ofițer specializat în anticorupție.

Primul job al lui Chesnoiu, după ce a absolvit Academia de Poliție "Alexandru Ioan Cuza", a fost la Serviciul de Investigare a fraudelor din cadrul Poliției Capitalei, apoi la Direcția de Afaceri Europene, după care a trecut la Direcția Generală de Informații și Protecție Internă (DGIPI), cunoscut drept "serviciul special al poliției", urmașă a celebrei unități "Doi și-un sfert". El a activat aici ca ofițer specialist la departamentul de investigare fraude și a susținut activități în domeniul investigării fraudelor, a afacerilor europene, afaceri interne și anticorupție.

Chesnoiu a deținut acest post între 2005 (avea 23 de ani, la acea vreme) până în august 2011, când a părăsit MAI, profitând de legea conform căreia absolvenții academiilor de poliție nu mai erau obligați să rămână 10 ani în sistem, după terminarea studiilor. Conform propriului CV, Chesnoiu nu a avut serviciu între 1 august 2011 și 14 ianuarie 2012, atunci când a devenit director general al unei societăți comerciale din București.

Ulterior, el a fost numit director la un cabinet de secretar de stat din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și a rămas în "sistem" până acum, cu o mică pauză, în 2016-2017, când a redevenit director de societate comercială. Adrian Chesnoiu cunoaște, așadar, "cu ce se mănâncă" o anchetă DNA și știe foarte bine ce are de făcut. Momentan, el și-a dat demisia din funcția de ministru, s-a auto-suspendat din PSD și le-a cerut colegilor săi din Parlament să voteze pentru ridicarea imunității sale parlamentare.

"Nu am săvârșit nicio faptă de natură penală sau de corupție și mi-am desfășurat mereu cu integritate și cu dedicare activitatea mea executivă", a precizat Adrian Chesnoiu, care a anunțat că se pune la dispoziția organelor de anchetă. Procurorii DNA au deschis, pe numele lui Adrian Chesnoiu, un dosar penal care vizează infracțiuni de abuz în serviciu și instigare la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații care nu sunt destinate publicității.

Aceștia susțin că în perioada februarie - aprilie 2022, ministrul în funcție la acea dată ar fi determinat o persoană din subordine (membru al unor comisii de examinare) să-i furnizeze unui coleg (persoană de încredere a ministrului) o parte din subiectele concepute pentru proba scrisă, la un concurs de angajare pentru ocuparea unor poziții din cadrul instituției.

Subiectele ar fi ajuns la 4 candidați, iar în urma examenului doar 3 dintre aceștia au fost declarați admiși. Doar că, spun procurorii, Chesnoiu a intervenit direct la membrii comisiei, pentru ca și cel de-al patrulea candidat să fie promovat, deși nu obținuse un punctaj corespunzător. Ca urmare a acestui demers, persoana respectivă ar fi încasat ilegal venituri salariale în valoare de 33.782 de lei, din poziția de șef serviciu.

Adrian Chesnoiu părăsește fotoliul de ministru cu datorii de 390.000 de lei, din care 40.000 de lei sunt ca urmare a unui credit făcut chiar anul acesta. În anul anterior, el a avut două surse de venit: indemnizația de parlamentar - în valoare de 128.430 de lei și cea de ministru - de 14.602 lei. Conform propriei declarații de avere, fostul ministru deține active financiare în valoare de 44.000 de lei, are un teren de 2.300 mp în Ciorogârla, însă nu are în proprietate vreo casă, mașină sau alte bunuri de valoare.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE