Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Ce este Evanghelia şi cum foloseşte IA pentru a selecta ţintele bombardamentelor din Gaza

Postat la: 02.12.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Armata israeliană (IDF) şi-a consolidat de mult timp reputaţia că are pricepere tehnică şi a făcut anterior afirmaţii îndrăzneţe, dar neverificabile, cu privire la utilizarea noilor tehnologii. După războiul de 11 zile din Gaza din mai 2021, oficialii au declarat că Israelul a purtat "primul său război cu inteligenţă artificială" folosind învăţarea automată şi calculul avansat.

Ultimul război Israel-Hamas a oferit o oportunitate fără precedent pentru IDF de a utiliza astfel de instrumente într-un teatru de operaţiuni mult mai larg şi, în special, de a desfăşura o platformă AI de creare de ţinte numită "Evanghelia", care a accelerat semnificativ linia de producţie letală de ţinte pe care oficialii au comparat-o cu o "fabrică".

The Guardian dezvăluie noi detalii despre "Evanghelie" şi despre rolul său central în războiul Israelului din Gaza, după ce a realizat interviuri cu surse din serviciile de informaţii şi a coroborat declaraţii mai puţin observate ale armatei şi ale oficialilor pensionaţi.

Armata israeliană nu a făcut niciun secret din intensitatea bombardamentelor sale asupra Fâşiei Gaza. În primele zile ale ofensivei, şeful forţelor sale aeriene a vorbit despre lovituri aeriene neîncetate, "24 de ore din 24". Forţele sale, a spus el, loveau doar ţinte militare, dar a adăugat: "Nu suntem chirurgici".

Cu toate acestea, s-a acordat relativ puţină atenţie metodelor folosite de Forţele de Apărare Israeliene (IDF) pentru a selecta ţintele din Gaza şi rolului pe care inteligenţa artificială l-a jucat în campania lor de bombardamente. Iar acum, în timp ce Israelul îşi reia ofensiva după o încetare a focului de şapte zile, există îngrijorări tot mai mari cu privire la abordarea de ţintire a armatei israeliene într-un război împotriva Hamas care, potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza, care este administrată de Hamas, a ucis până acum peste 15.000 de persoane în teritoriu.

De fapt, o unitate de informaţii militare secrete, facilitată de inteligenţa artificială, joacă un rol semnificativ în răspunsul Israelului la masacrul comis de Hamas în sudul Israelului la 7 octombrie.

Imaginea care se conturează încet-încet despre modul în care armata israeliană exploatează inteligenţa artificială vine pe fondul unor preocupări tot mai mari legate de riscurile pe care le prezintă pentru civili, pe măsură ce armatele avansate din întreaga lume extind utilizarea unor sisteme automatizate complexe şi opace pe câmpul de luptă. "Alte state vor urmări şi vor învăţa", a declarat un fost oficial de securitate de la Casa Albă familiarizat cu utilizarea sistemelor autonome de către armata SUA.

La începutul lunii noiembrie, IDF a declarat că "peste 12.000" de ţinte din Gaza au fost identificate de divizia sa de administrare a ţintelor. Descriind procesul de stabilire a ţintelor de către această unitate, un oficial a spus: "Lucrăm fără compromisuri pentru a defini cine şi ce este inamicul. Agenţii Hamas nu sunt imuni - indiferent unde se ascund".

Activităţile diviziei, formată în 2019 în cadrul direcţiei de informaţii a IDF, sunt clasificate. Cu toate acestea, o scurtă declaraţie de pe site-ul IDF menţionează că foloseşte un sistem bazat pe inteligenţă artificială numit Habsora (Evanghelia) în războiul împotriva Hamas pentru a "contura ţinte într-un ritm rapid". IDF a precizat că "prin extragerea rapidă şi automată a informaţiilor", "Evanghelia" a produs recomandări de ţinte pentru cercetătorii săi "cu scopul de a obţine o potrivire completă între recomandarea maşinii şi identificarea efectuată de o persoană". Practic, sistemul de inteligenţă artificială este folosit pentru a produce recomandări automate pentru atacarea unor ţinte, cum ar fi locuinţele private ale unor persoane suspectate că ar fi agenţi ai Hamas sau ai Jihadului Islamic.

În ultimii ani, divizia de ţinte a ajutat IDF să construiască o bază de date despre care sursele au declarat că ar fi între 30.000 şi 40.000 de militanţi suspecţi. Sisteme precum Habsora, au spus acestea, au jucat un rol esenţial în construirea listelor de persoane care să fie asasinate.

Aviv Kochavi, care a ocupat funcţia de şef al armatei israeliene până în ianuarie, a declarat că divizia de ţinte este "alimentată de capacităţi de inteligenţă artificială" şi include sute de ofiţeri şi soldaţi. Într-un interviu publicat înainte de război, el a spus că este vorba despre "o maşină care produce cantităţi uriaşe de date mai eficient decât orice om şi le traduce în ţinte de atac".

Potrivit lui Kochavi, "odată ce această maşinărie a fost activată" în războiul de 11 zile al Israelului cu Hamas din mai 2021, ea a generat 100 de ţinte pe zi. "Pentru a pune asta în perspectivă, în trecut produceam 50 de ţinte în Gaza pe an. Acum, această maşinărie produce 100 de ţinte pe zi, 50% dintre ele fiind atacate", a explicat fostul oficial.

Nu se ştie cu exactitate ce forme de date sunt ingerate în sistemul de inteligenţă artificială. Dar experţii au declarat că sistemele de sprijinire a deciziilor bazate pe inteligenţă artificială pentru stabilirea ţintelor ar analiza, de obicei, seturi mari de informaţii provenite dintr-o serie de surse, cum ar fi imagini filmate de drone, comunicaţii interceptate, date de supraveghere şi informaţii extrase din monitorizarea mişcărilor şi a modelelor de comportament ale indivizilor şi ale grupurilor mari.

Divizia de ţinte a fost creată pentru a rezolva o problemă cronică pentru IDF: în operaţiunile anterioare din Gaza, forţele aeriene au rămas în mod repetat fără ţinte de lovit. Deoarece liderii Hamas dispăreau în tuneluri la începutul oricărei noi ofensive, au declarat sursele, sisteme precum Evanghelia au permis IDF să localizeze şi să atace un grup mult mai mare de agenţi mai tineri.

Un oficial, care a lucrat la luarea deciziilor privind ţintele în cadrul operaţiunilor anterioare din Gaza, a declarat că IDF nu a vizat anterior locuinţele membrilor de rang inferior ai Hamas pentru bombardamente. Acest lucru s-a schimbat în conflictul actual, casele presupuşilor agenţi Hamas fiind acum vizate indiferent de rang.

În scurta declaraţie a IDF despre divizia sa de ţinte, un oficial de rang înalt a declarat că unitatea "produce atacuri precise asupra infrastructurii asociate cu Hamas, provocând în acelaşi timp daune mari inamicului şi daune minime necombatanţilor".

Precizia loviturilor recomandate de "banca de ţinte AI" a fost subliniată în multiple articole din presa israeliană. Cotidianul Yedioth Ahronoth a relatat că unitatea "se asigură, pe cât posibil, că nu vor fi afectaţi civilii neimplicaţi".

O sursă, fost militar israelian de rang înalt, a declarat pentru The Guardian că agenţii folosesc o evaluare "foarte precisă" a ratei de evacuare a civililor dintr-o clădire cu puţin timp înainte de un atac. "Folosim un algoritm pentru a evalua câţi civili au rămas. Acesta ne dă un verde, galben, roşu, ca un semnal de trafic", a explicat sursa.

Potrivit cifrelor publicate de IDF în noiembrie, în primele 35 de zile de război, Israelul a atacat 15.000 de ţinte în Gaza, o cifră considerabil mai mare decât operaţiunile militare anterioare în teritoriul de coastă dens populat. Prin comparaţie, în războiul din 2014, care a durat 51 de zile, IDF a lovit între 5.000 şi 6.000 de ţinte.

Mai multe surse au declarat că, atunci când a fost autorizată o lovitură asupra locuinţelor private ale unor persoane identificate ca fiind agenţi ai Hamas sau ai Jihadului Islamic, cercetătorii ţintelor ştiau în avans numărul de civili care se aşteptau să fie ucişi. Fiecare ţintă, au spus sursele, avea un fişier care conţinea un scor al daunelor colaterale, care stipula câţi civili erau susceptibili de a fi ucişi în urma unei lovituri.

O sursă care a lucrat până în 2021 la planificarea loviturilor pentru IDF a declarat că "decizia de a lovi este luată de comandantul unităţii de serviciu".

Cu toate acestea, experţii în inteligenţă artificială şi conflicte armate care au vorbit cu The Guardian au declarat că sunt sceptici cu privire la afirmaţiile potrivit cărora sistemele bazate pe inteligenţă artificială reduc daunele provocate civililor prin încurajarea unei ţintiri mai precise. Un avocat care consiliază guvernele cu privire la IA şi la respectarea dreptului umanitar a declarat că există "puţine dovezi empirice" care să susţină astfel de afirmaţii. Alţii au subliniat impactul vizibil al bombardamentelor.

"Uitaţi-vă la peisajul fizic din Gaza", a declarat Richard Moyes, un cercetător care conduce Articolul 36, un grup care militează pentru reducerea daunelor provocate de arme. "Asistăm la aplanarea pe scară largă a unei zone urbane cu arme explozive grele, aşa că afirmaţia că se exercită o forţă precisă şi limitată nu este confirmată de fapte", spune Moyes.

Surse familiare cu modul în care sistemele bazate pe inteligenţă artificială au fost integrate în operaţiunile IDF au declarat că astfel de instrumente au accelerat semnificativ procesul de creare a ţintelor.

"Pregătim ţintele în mod automat şi lucrăm în conformitate cu o listă de verificare", a declarat pentru +972/Local Call - o publicaţie israeliană - o sursă care a lucrat anterior în divizia de ţinte. "Este într-adevăr ca o fabrică. Lucrăm rapid şi nu avem timp să aprofundăm ţinta. Părerea este că suntem judecaţi în funcţie de câte obiective reuşim să generăm", a explicat sursa.

O altă sursă a declarat pentru publicaţie că Evanghelia a permis IDF să conducă o "fabrică de asasinate în masă" în care "accentul este pus pe cantitate şi nu pe calitate". Un ochi uman, au spus aceştia, "va trece în revistă ţintele înainte de fiecare atac, dar nu trebuie să petreacă mult timp cu ele".

Moyes spune că, atunci când se bazează pe instrumente precum Evanghelia, comandantului "i se înmânează o listă de ţinte generată de un computer", iar acesta "nu ştie neapărat cum a fost creată lista şi nici nu are capacitatea de a intreba şi de a pune la îndoială în mod adecvat recomandările privind ţintele".

"Există pericolul", a adăugat el, "ca, pe măsură ce oamenii ajung să se bazeze pe aceste sisteme, să devină rotiţe într-un proces mecanizat şi să piardă capacitatea de a lua în considerare riscul de vătămare a civililor într-un mod semnificativ".

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE