Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Liviu Alexa detonează Grupul de la Cluj. Miliardarul Teszari combinat cu oamenii lui Coldea și bani rusești în tranzacții!

Postat la: 26.11.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Autor: Liviu Alexa

După prima anchetă publicată acum o săptămână despre intenția lui Zoltan Teszari, patronul RCS-RDS, de a-și folosi banii primiți (peste 600 de milioane) de la Viktor Orban, premierul Ungariei și amicul lui Putin, pentru a achiziționa stârvul Telekom România, folosindu-se de sluga să Adrian Tomșa, o grămadă de vectori "dezinteresați" mi-au transmis că, indiferent ce scriu eu despre asta, gruparea Teszari-Tomșa tot o să ia Telekomul.

Se uită faptul că eu sunt un simplu jurnalist de investigații, nici procuror, nici membru CSAT, mă doare undeva dacă se va realiza sau nu tranzacția, treaba mea a fost și este să expun opiniei publice o situație aparte și anume că există suspiciuni rezonabile să cred că Rusia vine prin proxy sa își depună icrele într-un domeniu strategic al României, țară NATO.

Dacă primul episod al anchetei mele seamănă cu o lucrare de doctorat, prin complexitatea datelor și nuantelor expuse de mine, episodul de azi e și mai stufos, dar extrem de relevant, cu date mai importante ca oricând în tot acest scandal.

În urma emisiunilor de la Realitatea TV, mie, colegei Anca Alexandrescu și analistului Cozmin Gușă ni s-au contestat următoarele "calomnii":

  • Clever Media Network susține că nu mai are nicio legătură cu Adrian Tomșa. Azi voi demonstra cu acte acest lucru
  • Ead.ro, Clever Media, Orlando Nicoară și Adrian Tomșa nu au nicio legătură cu entități sau interpuși ai Rusiei. Voi demonstra azi acest lucru
  • Clever Media și Tomșa nu au nicio legătură cu grupul de la Cluj. Voi arăta cine e omul care îi leagă
  • Ead.ro, firma cu drepturile sportive deținută de Tomșa și Orlando Nicoară nu presează și șantajează - voi prezenta un articol superb semnat de Nicoară fezandându-și concurența sau făcând declarații șocante despre echipe și oameni din fenomenul fotbalistic românesc
  • Quantum Project "vehicolul financiar" prin care se dorește achiziția Telekom este o structura financiara puternica zice Tomșa. Eu dovedesc ca este un prezervativ financiar spart , un SRL amărât fără anvergură comercială

Atacul la Cozmin Gușă. Când rusofilul Orlando Nicoară strigă "Rușii"

Realitatea TV este singura televiziune de top care mi-a întins o mână de ajutor în expunerea anchetei mele despre Teszari, asta ar trebui să fie deja măsura clară a șantajului logistic și financiar al lui RCS-RDS față de canalele de televiziune care se tem să nu fie scoase din grilă, ba unele primesc chiar și sume serioase lunar de "reclamă" la Digi.

Răspunsul grupului Clever Media s-a îndreptat în mod diferit asupra "combatanților": eu am fost amenințat cu judecata de către Orlando Nicoară, ba chiar amenințat cu nu știu ce convorbiri de șantaj, Realitatea și Anca Alexandrescu au fost "pârâte" la Consiliul Național al Audiovizualului căruia patronul Prima TV i-a cerut nici mai mult nici mai puțin decât ștergerea de pe fațapământului a licenței Realitatea!

Într-un final, a venit și atacul brut și penibil la Cozmin Gușă, tot din partea lui Orlando Nicoară, asociatul lui Tomșa: aceleași povești cu pești despre un Gușă care ar fi atâta de influent încât ar reprezenta interesele Rusiei în România.

Sigur, pentru idioții din bula lui Orlando, "argumentele" acestuia sunt suficiente, căci nimeni dintre prietenii săi nu s-a întrebat: dacă Gușă ar reprezenta interesele Rusiei, de ce critică la Realitatea tocmai achiziția unui asset cu bani proveniți de la amicul cel mai bun al lui Putin?

Însă, așa cum voi arăta mai jos, nenea Orlando Nicoară prin firma pe care o deține cu Tomșa, aia cu drepturile sportive, este cea care s-a înciotat cu un personaj absolut sulfuros legat la Rusia, pe care l-a avut chiar și acționar!

Numele sau este Vasile Iuga, un bătrânel controversat, care apare de-a lungul carierei în ipostaze surprinzătoare și în momente cheie ale României recente.

Dar mai întâi dovada că Vasile Iuga a fost până în 2020 acționar al EAD.ro, coleg de business cu domnul Nicoară. Ca să nu fie discuții.

Însă domnul Iuga este un personaj complex, cu legături complexe. Una este asocierea sa directă cu rușii.

Unde este administrator domnul Iuga? Ooo, chiar la ALRO Slatina, companie deţinută de grupul rus Vimetco, controlat de omul de afaceri Vitali Machitski. Fiul acestuia, Pavel Machitski ocupă funcţia e director financiar adjunct la nivelul grupului şi este membru în CA la Alro Slatina, Vimetco Trading SRL şi Vimetco NV.

Proprietarul rus al ALRO este susținut de un KGB-ist care conduce industria de apărare a Rusiei: legătura lui Machitsky cu serviciile secrete rusești este printr-un prieten din copilărie, născut în același oraș cu el, în Cheremkhovo, din regiunea Irkutsk, de pe malul lacului Baikal.

Este vorba despre Serghei Viktorovich Chemezov (foto jos), directorul general al unui grup de firme din industria de apărare deținut de statul rus.

Fost agent KGB și general de rang înalt, Chemezov s-a împrietenit cu Vladimir Putin încă de pe vremea când ambii lucrau, în anii 1980, ca ofițeri ai temutului serviciu secret rusesc în Dresda, Germania de Est.

Dar domnul Vasile Iuga are mai multe "fațete" decât un cub Rubik. El a fost acționar și în ventilatul "vehicul financiar" Quantum Project, despre care domnul Adrian Tomșa spune l-a folosit acum când cu memorandumul Clever cu OTE: avaaai, a cumpărat domnul Tomșa acțiuni de la Iuga, un om uns cu alifii rusești? Tztztz, săracul Gușă, e pur și simplu umilit la nivel de relații cu Rusia față de Tomșa, Orlando și Iuga!

V-am zis, aveți puțintică răbdare, domnul Vasile Iuga e ȘI mai special ca personaj. Fost country manager al PwC, domnul Iuga e un securistofil sadea. Și, ca orice securistofil sadea, s-a anturat dintotdeauna cu oameni din siajul serviciilor secrete.

Uite, a scris chiar și o carte împreună cu Mihaela Nicola, fostul PR al lui Florian Coldea, adjunctul pensionar al SRI, dar și consultant de imagine pentru SRI, Laura Codruța Kovesi și George Maior, fost șef al SRI.

 

Domnul Iuga, fost asociat al lui Orlando Nicoară și Adi Tomșa, mai are și o veche relație cu grupul de la Cluj. Atât de veche că a trebuit să scormonim bine în colecția revistei Sinteza, deținută de senatorul Vasile Dâncu, unde am găsit hapt în anul 2014 un minunat interviu plictisitor cu Iuga - vezi AICI.

Cum adică, nu știți de revista de cultură Sinteză? Vaaaai, nu e problemă, vă reamintesc eu: e o revistă minunată de "gândire strategică" patronată de senatorul Vasile Dâncu și sponsorizată la greu ani de zile de Teszari din banii RCS-RDS (se vorbea la un moment dat de suma de 30 000 de euro lunar, bani veniți pentru "reclamă" la Digi).

Știu că vă doare deja capul de la atâția securiști, dar abia am început, dragii mei cititori.

Vasile Iuga este și amic la cataramă cu alt membru al Grupului de la Cluj, Ovidiu Turcu, un tip extrem de discret care nu apare în legenda publică despre Grupul de la Cluj, dar care participă la evenimentele și mesele acestei "brigăzi". Turcu este cel care a preluat in noiembrie 2015  acțiunile casei de sondare IRES deținută de Dâncu ca să îi mascheze acestuia interesele când a plecat ca vicepremier la București.

Cum? Cumpărând de la Vasile Dîncu Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES), cu 4.3 milioane de lei (aproape 900.000 euro), cel mai probabil ca acesta să justifice anumite găurici din declarația de avere.

Dar Ovidiu Turcu a fost un personaj foarte important în creionarea guvernului Cioloș constituit în noiembrie 2015. Cu Dacian Cioloș, clujeanul Turcu are o relație foarte solidă de ani de zile, acuma decideți voi dacă pe linie securistică sau nu. Atât de solidă încât chiar când Cioloș era premier, a petrecut revelionul la vila de lux a lui Turcu.

În momentul constituirii guvernului Cioloș, Turcu a tras tare să impună doi oameni: pe Vasile Dâncu in Guvern și pe Vasile Iuga, în postul de consultant principal al programului de guvernare al lui Cioloș.

Pe Vasile Dâncu l-a promovat că e parte din Grupul de la Cluj, asta v-am zis. Și cu Iuga a fost succes maxim. Iuga a devenit "consultant" pentru programul de guvernare "România Competitivă".

Vasile Iuga, Vasile Dâncu, Teszari și Adrian Tomșa "croșetează" de ani de zile achiziția Telekom România. Pentru acest deziderat, s-au folosit mereu de un insider, un trădător comercial de calibru: Ovidiu Ghiman, într-o vreme unul dintre cei mai puternici români ca funcție din Telekom România, personaj care avea și are legături directe cu Adrian Tomșa de mai bine de un deceniu.

Iată-i în 2017 punând telekomul la cale pe Dâncu, Ghiman și Iuga, la un restaurant de fițe din București, așa cum dezvăluia la acea vreme tabloidul Cancan.

Atat de vechi e planul lui Teszari de a lua Telekomul! Folosindu-se de spionul economic Ovidiu Ghiman care tinea legatura cu Tomsa, Teszari a stiut la secunda tot ce se intampla in Telekom Romania si asta s-a intamplat ani de zile!

Cancan l-a descris perfect pe Ghiman in articolul din 2017:

 

"... omul care face combinaţiile din spatele ROMTELECOM (actuală Telekom). Un adevărat şmecherilă, băgat în multe chestii cu cântec. Poate unul dintre cei mai bogaţi angajaţi din România (deţine foarte multe proprietăţi imobiliare şi investeşte în continuare). E personajul care trasează liniile de dezvoltare ale Telekom, peste CEO ca influenţă şi putere, după cum chiar el a povestit în repetate rânduri. Iar altfel are un cuvânt greu de spus în privinţa licitaţiilor la care participă Telekom, din funcţia sa de director comercial business".

Continuarea articolului: strictsecret.substack.com

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE