Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Masacrul Hamas a fost anticipat încă din 2016, arată un document secret israelian. Planul detaliat al teroriștilor

Postat la: 30.10.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Luni, presa israeliană a publicat fragmente dintr-un document strict secret de 11 pagini redactat de fostul ministru israelian al apărării Avigdor Liberman (2016-2018), care evidențiază faptul că Israelul era conștient de planurile pe care și le făcea Hamas de a ataca comunitățile din sud, relatează Times of Israel.

În 2016, ministrul apărării de atunci, Avigdor Liberman, a redactat un document de 11 pagini în care avertiza asupra planurilor Hamas de a străpunge apărarea de la graniță, a invada comunitățile din sudul Israelului și a lua ostatici.

În documentul etichetat ca fiind strict secret, ce pare o anticipare extrem de fidelă a atacului grupării islamiste palestiniene Hamas, în 7 octombrie, Liberman a scris: „Hamas intenționează să ducă conflictul pe teritoriul israelian prin trimiterea unui număr semnificativ de forțe bine antrenate (precum, de pildă, [comandourile] Nukhba) în Israel pentru a încerca să captureze o comunitate israeliană (sau poate chiar mai multe) de la granița cu Gaza și să ia ostatici. Dincolo de rănirea fizică a oamenilor, acest lucru va avea drept rezultat daune semnificative asupra moralului și sentimentele cetățenilor din Israel".

Relatările de presă au precizat că documentul a fost prezentat atât premierului Benjamin Netanyahu, cât și șefului de stat major al IDF de la acea vreme, Gadi Eisenkot, împreună cu un apel la efectuarea unui atac surpriză asupra mișcării Hamas pentru a-i zădărnici planurile.

Liberman, care conduce partidul naționalist de dreapta Yisrael Beytenu, a îndemnat armata să pună în aplicare planuri pentru „a se asigura că următorul conflict cu Hamas va fi și ultimul". El a avertizat că amânarea unei astfel de lovituri până după 2017 ar permite Hamas să își consolideze suficient de mult rachetele și forțele terestre la un nivel formidabil.

În sprijin, Liberman a citat deciziile luate de biroul politic al Hamas în cadrul unei reuniuni care a avut loc în Qatar în septembrie 2016, în care a menționat că este nevoie de timp pentru regrupare înainte de lansarea unui atac cu scopul de a nimici Israelul până în 2022.

Documentul întocmit de fostul ministru israelian al apărării menționa intențiile Hamas de a construi o forță de 40.000 de luptători și de a dezvolta capacități care să permită atacarea Israelului de pe mare și de pe uscat, de a achiziționa tehnologii pentru drone și de a folosi contramăsuri de război electronic. De asemenea, documentul menționa faptul că Hamas și-a intensificat în mod semnificativ solicitările financiare din partea Iranului.

Liberman a avertizat, de asemenea, împotriva unei încrederi excesive în bariera de securitate din Gaza.

„Bariera defensivă care se construiește în jurul Gaza, cu varietatea sa de sisteme și capacități, este într-adevăr o componentă importantă a actualei strategii de securitate în confruntarea cu Gaza, dar nu poate constitui o strategie în sine. Istoria modernă și precedentele din trecut (linia Maginot, linia Mannerheim și linia Bar Lev) au dovedit că gardurile și fortificațiile nu previn războiul și nu constituie o garanție pentru pace și securitate", a scris el.

„Eșecul de a lansa o inițiativă israeliană până la jumătatea anului 2017 va fi o greșeală gravă care ar putea aduce Israelul într-un punct strategic grav", avertiza Liberman. „Ar putea duce la o deteriorare neplanificată în care, într-un astfel de scenariu, Israelul nu mai poate viza conducerea militară a Hamas sau, mai rău decât atât, Hamas va lansa un conflict la un moment convenabil pentru el. Sunt convins că consecințele unui astfel de asalt din partea Hamas ar fi de mare amploare și, în unele privințe, chiar mai grave decât cele ale Războiului de Yom Kippur", a scris el.

De la atacul Hamas din 7 octombrie, premierul Benjamin Netanyahu a susținut în repetate rânduri că nu a fost avertizat de șefii de securitate cu privire la un atac iminent al Hamas și a afirmat că toți șefii de securitate l-au asigurat în mod constant că Hamas a fost descurajat, notează Times of Israel.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE